Costurile pentru deplasările externe ale președintelui Klaus Iohannis în luna martie s-au ridicat la 10,385 milioane de lei, adică 2,1 milioane de euro, potrivit execuției bugetare publicate de Administrația Prezidențială, scrie Europa Liberă.

Klaus Iohannis la New YorkFoto: Presidency.ro

Cât costă deplasările externe ale lui Iohannis

Suma plătită pentru deplasările externe din luna martie reprezintă mai mult de o treime din întregul buget alocat pentru 2023.

Administrația Prezidențială a plătit 12,2 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 2,5 milioane de euro, pentru vizitele ofiale efectuate de șeful statului de la începutul anului 2023.

Costurile sunt mai mari decât în oricare dintre anii 2016-2021.

Anul acesta, pentru deplăsările lui Klaus Iohannis au fost alocate 27 de milioane de lei, mai scrie Europa Liberă.

Sumele cheltuite de Administrația Prezidențială pentru deplasări externe (2016 - 2021)

2021 - 7,899,252.55 de lei (1,5 milioane de euro)

2020 - 3,103,378.16 de lei (620 de mii de euro)

2019 - 10,839,246.03 de lei (2,1 milioane de euro)

2018 - 6,319,429.25 de lei (1,2 milioane de euro)

2017 - 6,347,806.78 de lei (1,2 milioane de euro)

2016 - 6,111,395.77 de lei (1,2 milioane de euro)

Câte vizite peste hotare a avut Iohannis în luna martie

În luna martie, președintele Klaus Iohannis a avut patru vizite peste hotare:

  • un turneu asiatic, între 6 și 10 martie, în Japonia și Singapore;
  • deplasare la Sofia pe 15 martie;
  • 4 zile în Dubai și Emiratele Arabe Unite;
  • 2 zile la Bruxelles.

Klaus Iohannis se află până pe 26 aprilie într-un turneul în America Latină. Deplasarea sa are loc cu o aeronavă închiriată de la o companie din Luxemburg.

Preşedintele României continuă, miercuri, vizita oficială de două zile în Republica Federativă a Braziliei, urmând să aibă întrevederi cu autorităţile locale din Rio de Janeiro, scrie Agerpres.

Potrivit agendei oficiale, şeful statului se va întâlni cu viceguvernatorul statului Rio de Janeiro, Thiago Pampolha Goncalves, şi cu viceprimarul oraşului, Nilton Caldeira.

De asemenea, Klaus Iohannis va depune o coroană de flori la Monumentul naţional al eroilor căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Reamintim că recent, Administraţia Prezidenţială a oferit explicaţii cu privire la deplasarea preşedintelui Klaus Iohannis în Japonia cu o aeronavă privată şi a precizat cum s-a ajuns la o astfel de decizie. „Lipsa unei aeronave dedicate transportului aerian al demnitarilor de nivel înalt generează probleme operaţionale, ineficienţă economică şi mai ales prejudicii de imagine pe plan extern”, afirmă instituţia.

Citește și:

Cheltuielile deplasărilor, secrete

„Obiectiv principal al vizitei îl reprezintă evaluarea stadiului relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări şi identificarea în comun a domeniilor unde există perspective de creştere a schimburilor comerciale şi de atragere de noi investiţii, pentru ambele state", conform Administraţiei Prezidenţiale.

Întrebat joi în contextul în care în spațiul public se vorbește despre tăieri de salarii și gaura de la buget, președintele Klaus Iohannis a spus că Administrația Prezidențială se va încadra în prevederile bugetare care au fost aprobate prin legea bugetului.

  • „Sunt complet împotriva unor tăieri alandala.
  • Eu, personal, sunt de mult în administrație, în politică, am văzut tot felul de măsuri alandala, cu tăieri de salarii, cu tăieri pe cheltuieli curente, toate prost gândite.
  • Eu îmi doresc și asta le-am transmis celor din Coaliție, îmi doresc un plan judicios, făcut cu cap. Adică tăiem de acolo unde se poate tăia fără a pune ceva în dificultate.
  • Deci să nu vă așteptați să agreez sau să salut tăieri care se fac așa din pix, din biroul unui ministru. Nu așa trebuie să se lucreze și nu suntem în situația să facem niște tăieri senzaționale și în niciun caz nu suntem în situația să facem tăieri din banii românilor”, a declarat Iohannis.

Întrebat de jurnaliști de ce nu sunt publice cheltuielile Administrației prezidențiale, Iohannis a răspuns: „Fiindcă așa este legea”.

În țările europene și de peste ocean sumele plătite de stat pentru deplasările înalților demnitari sunt date publice. În România însă contribuabilii nu au dreptul să afle cât au costat, de exemplu, zborurile efectuate de șeful statului. Politicienii au creat cadru legal prin mai multe Hotărâri de Guvern și au secretizat informațiile cu caracter public.