Știm cum e: îți dorești curățenie, ordine și confort, dar simți că toate sarcinile casnice durează mult prea mult și îți mănâncă o groază de energie. Ești în căutarea unor soluții practice - și, eventual, care să nu te coste o mică avere -, astfel încât să te bucuri, pe de-o parte, de o locuință curată, iar pe de altă parte - de mai mult timp pentru activități ce-ți aduc bucurie, precum plimbările în parc sau maratoanele de filme.

Cum să faci curățenie acasă mai ușor și mai repede Foto: Unsplash.com

Hai să-ți zicem un secret: nu e musai să apelezi de fiecare dată la o firmă specializată în servicii de curățenie, decât dacă asta e prioritar și absolut necesar pentru tine. Poți, însă, să te descurci și pe cont propriu cu sarcinile gospodărești, fără să trebuiască să petreci ore în șir, weekend de weekend, să faci totul lună și bec. Ți-am pregătit un ghid cu 3 recomandări practice și ușor de aplicat, care îți vor eficientiza sesiunile de curățenie:

Fă-ți un obicei din a face ordine zilnic

Uite un mic truc: când îți faci un obicei din a pune lucrurile la locul lor și din a curăța imediat după ce se murdărește ceva (de exemplu, podeaua de petele de lapte), e mult mai ușor apoi să te ocupi de așa-numita „curățenie generală”.

Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să te dai peste cap dacă nu reușești să scoți vasele din mașina de spălat imediat după ce s-au răcit. Ori de câte ori ai însă posibilitatea să așezi lucrurile la locul lor, fă-o. Uneori poate dura doar 5-10 minute pe zi - iar acest timp minim investit zilnic te va ajuta enorm la curățenia din weekend, de pildă. Atunci nu va mai trebui să organizezi și ordonezi totul înainte, ca să poți să cureți podelele, să ștergi praful, să dai cu aspiratorul sau cine știe ce altă sarcină mai ai pe ordinea de zi.

Apelează la ajutoare electrocasnice de încredere

Un aspirator robot, eventual un aspirator robot prevăzut cu funcție de spălare, un robot de curățare a geamurilor, o mașină de spălat rufe dotată cu uscător - toate te pot ajuta pe termen lung mult mai mult decât crezi. Dincolo de faptul că economisești timp și energie prin intermediul lor, îți și eliberezi spațiu mintal - o resursă atât de prețioasă de altfel. Printre multe altele, scapi de grija spălării podelelor. În plus, odată ce apelezi la aspiratorul robot, îți vei scurta semnificativ sesiunile „clasice” de aspirat - căci e bine să ai în dotare, în continuare, și un aspirator clasic sau unul vertical, în funcție de nevoile tale.

Fă curățenie în fiecare cameră pe rând

În felul acesta, va fi mult mai ușor să-ți creezi propriul „sistem de curățenie” și vei exclude riscul de a alterna mult prea rapid sarcinile din încăperi diferite - nu de alta, dar și ție ți se poate întâmpla să te apuci de aspirat bucătăria, ca mai apoi să-ți amintești de rufele lăsate pe pat, să te duci în dormitor și să îți dai apoi seama că n-ai finalizat niciuna dintre sarcini sau că fiecare ți-a luat mult prea mult.

Așadar, găsește ordinea care funcționează pentru tine și asigură-te c-o respecți: fie că începi întâi să faci curățenia migăloasă din baie și continui cu dormitorul sau că preferi să începi cu bucătăria, iar în acest timp să lași aspiratorul robot să funcționeze pe hol.

De-abia după ce finalizezi sarcinile dintr-o anumită încăpere, treci la următoarea cameră. Asta nu doar că te va ajuta să ai un proces mai eficient, ci și să te concentrezi, într-un anumit timp, exclusiv pe un singur task. Din nou, vei salva și energie, nu doar timp, iar sesiunile de curățenie vor putea deveni chiar mai plăcute astfel.

Așadar, pune în aplicare recomandările noastre de mai sus, creează-ți propriul sistem al curățeniei în locuință și nu uita să nu pui presiune pe tine. E în regulă să mai fie și zile sau perioade în care nu reușești să le faci pe toate așa cum ți-ai dori - nu ezita să ceri ajutorul în astfel de momente (și nu numai).