Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, medicul Cătălina Poiană, afirmă că este inadmisibil ca un medic să recurgă la astfel de acţiuni, referindu-se la cazul cardiologului care a reimplantat pacienţilor stimulatoare prelevate de la cadavre. ”Acest caz loveşte în temelia încrederii unei părţi a populaţiei în corpul medical”, afirmă medicul, apreciind că aceste cazuri nu trebuie să existe. Ea face apel la populaţie să nu generalizeze, pentru că este doar presupusa faptă a unei singure persoane.

Catalina PoianaFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

”Dacă noi, medicii, vrem să fim respectaţi de societate şi să creştem gradul de încredere al populaţiei în profesia medicală, trebuie să continuăm să fim serioşi, profesionişti şi corecţi. Să nu ne fie frică să spunem când greşim şi, poate, cel mai important, să nu închidem ochii când aflăm de cazuri care şochează şi creează reacţii negative în opinia publică”, a transmis, duminică, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.

„ Nu trebuie însă să generalizăm, acest caz reprezintă o pată, dar nu reprezintă modul de lucru al zecilor de mii de medici din sistem”

Aceasta a precizat că nu cunoaşte detalii despre dosarul stimulatoarelor reimplantate, dar a văzut cum ”şi acest caz loveşte şi zdruncină în temelia încrederii unei părţi a populaţiei în corpul medical”.

”Poziţia mea este tranşantă în această situaţie: dacă, bineînţeles, justiţia va confirma existenţa faptelor prezentate în spaţiul public, consider că este inadmisibil ca un medic să recurgă la aceste acţiuni. NU este etic şi deontologic, nu este legal, nu asta înseamnă să profesezi ca medic”, a mai transmis medicul.

Cătălina Poiană afirmă că medicul trebuie să îşi exercite profesia corect şi în slujba sănătăţii pe criterii etice, având consimţământul şi informând pacientul.

”Ca medic şi din poziţia de profesor de medicină am fost total bulversată de acest caz, pentru mine repet, dacă faptele sunt cum au fost prezentate public, dar prima dată trebuie aşteptată decizia justiţiei. Aceste cazuri NU trebuie să existe. Iar dacă există medici cu astfel de practici, aceştia trebuie să răspundă în faţa legii şi cu siguranţă la nivel moral ei nu trebuie să reprezinte profesia medicală, pe mine şi cu siguranţă pe majoritatea medicilor corecţi din această ţară NU îi reprezintă”, a mai transmis edicul.

Aceasta face apel, însă, la opinia publică ”să privească corect acest caz foarte grav din perspectiva încrederii în medici la nivel general şi să se aştepte decizia justiţiei”.

”Dacă a greşit trebuie să răspundă şi va răspunde în faţa legii. Nu trebuie însă să generalizăm, acest caz dacă va fi confirmat de justiţie, reprezintă o pată, dar reprezintă acţiunile unei persoane, nu reprezintă modul de lucru al zecilor de mii de medici din sistemul medical românesc, indiferent de specialitatea medicală în care profesează. Cardiologia reprezintă o specialitate care presupune o foarte bună pregătire, iar atestatul de studii complementare de Cardiologie Intervenţională necesită foarte mult studiu, abilităţi personale, dar cu siguranţă cardiologul la fel ca şi medicul de orice specialitate în primul rând trebuie să pună pe primul plan sănătatea oamenilor şi umanitatea, care nu reprezintă doar cuvinte, trebuie şi sunt convinsă că reprezintă direcţiile care definesc profesia de medic”, a mai transmis Poiană.

Ministerul Sănătăţii: legislaţia interzice în mod explicit reutilizarea stimulatoarelor şi defibrilatoarelor cardiace / Dispozitivele de la Spitalul ”Sfântul Spiridon” aveau înscrisă această interdicţie

Ministerul Sănătăţii precizează că legislaţia interzice în mod explicit retilizarea stilulatoarelor şi defibrilatoarelor cardiace, iar dispozitivele active care au fost găsite la Spitalul ”Sfântul Spiridon” aveau înscrisă această interdicţie pe ambalaj.

”Legislaţia în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menţionate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 şi a Regulamentului (CE) nr. 1.223/2009 şi de abrogare a Directivelor 90/385/CEE şi 93/42/CEE ale Consiliuluiâ”, a transmis, duminică, Ministerul Sănătăţii, referindu-se la cazul stimulatoarelor cardiace reimplantate de către cardiologul din Iaşi.

Potrivit ministerului, art 4 prevede că ”este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă”.

De asemenea, ”este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate”.

”În urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sf. Spiridon” Iaşi s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din categoria menţionată aveau înscris în mod clar în instrucţiunile de utilizare şi pe ambalaj indicaţia producătorilor că sunt de unică folosinţă şi nu se reutilizează/resterilizează”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Un cardiolog de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a fost areatat preventiv, fiind acuzat că a reimplantat la pacienţi stimulatoare cardiace şi defibrilatoare prelevate de la persoane decedate.

Uneori, operaţiile nu erau necesre, iar medicul prescria pacienţilor tratamente care să inducă anumite simptome pentru a se ajunge la operaţie.