Premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, alți lideri ai coaliției de guvernare, autorități locale, dar și liderul AUR, George Simion, au umplut scena, marți, la manifestările organizate în Piața Unirii de la Iași de Ziua Principatelor Române. Între cei peste 20 de oficiali nu s-a aflat însă nicio femeie, a remarcat profesoara Mihaela Miroiu.

Marcel Ciolacu si Nicolae CiucaFoto: Guvern, Facebook

Mihaela Miroiu, scriitoare, a postat pe Facebook capturi cu imagini de pe scena de unde oficialii au ținut discursuri, putându-se vedea că sunt doar bărbați.

  • „Statul bărbaților fără femei. Visul oricaror talibani. Toti unul si unul. Urmează depuneri de coroane, fanfara, hora și plăcintele”, a scris Mihaela Miroiu.

În timpul ceremoniilor și discursurilor, din piață s-au auzit în permanență huiduieli și scandări precum „Trădătorii”, „La pușcărie”.

  • „Eu chiar vă iubesc într-o zi atât de aleasă”, şi-a început Marcel Ciolacu discursul, pe fondul huiduielilor din piaţă, „nucelul dur” al mulţimii care a huiduit fiind format din simpatizanti AUR: „PNL si PSD, aceeaşi mizerie", „Vrem anticipate", „Hoţii".
  • „Vă îndemn să lăsăm deoparte tot ce ne desparte şi uniţi să ne urmărim obiectivele comune, creşterea economică şi a nivelului de trai al românilor”, a spus Ciolacu, în discursul său.

Huiduielile au continuat și în timpul discursului premierului Ciucă.

Este primul an în care autorităţile prezente la Iaşi cu ocazia zilei Unirii nu s-au mai prins în horă. Oficialitățile s-au îndreptat în pas grăbit spre Biserica Sf. Trei Ierarhi, unde se află mormântul domnitorului Al. I. Cuza. Totuşi, mai întâi au intrat în Palatul Mitropolitan, scrie Ziarul de Iași.