​Statul, obligat să achite o parte din producția filmului american „The contractor”, realizată în România Am intrat în luna Crăciunului cu cel mai mare preț al cărnii de porc din decembrie 2015 încoace Și tu, Austria? Ghinionul României și intrarea în Schengen Licitație viciată la Iași: oțelul a devenit beton Vila din București cu tunel secret care duce la TVR Efectul artificiilor asupra animalelor: Pot asurzi sau pot avea sângerări ale urechii interne Toate categoriile sociale care realizează venituri sau primesc prestații sociale să contribuie la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate Planul inițial al lui Putin: cucerirea Ucrainei în 10 zile și uciderea lui Zelenski Germania susţine cadrele didactice din învățământul în limba germană din România cu peste 1,33 milioane de euro 10 ani de bășcălie populară la adresa ceaușismului

Press reportFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Statul, obligat să achite o parte din producția filmului american „The contractor”, realizată în România

În iunie 2018, guvernul condus de Viorica Dăncilă a adoptat o Hotărâre de Guvern ce prevedea că se putea acorda un ajutor de stat pentru a acoperi maximum 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de film, efectuate pe teritoriul României. Un an mai târziu, implicată în realizarea peliculei americane de acțiune „The contractor” cu actorul Chris Pine în rol principal, Icon Films SRL cere și i se acordă 22.959.564 lei, reprezentând 35 la sută din cheltuielile făcute în România pentru realizarea peliculei, lansată în cinematografe la 1 aprilie 2022. Numai că banii promiși de Guvern nu mai ajung în conturile firmei care s-a ocupat de filmările din România timp de 8 săptămâni. Icon Films SRL se adresează instanței și câștigă procesul, dar sentința nu este definitivă și mai poate fi atacată cu recurs, scrie JustNews.ro.

Am intrat în luna Crăciunului cu cel mai mare preț al cărnii de porc din decembrie 2015 încoace

Prețul carcasei de porc tip S, de 100 de kilograme, a ajuns la poarta fermei, în România, la o medie de 231,7 euro. Este cu 56,6% mai mare decât în perioada similară a anului trecut, cu 6,6% peste nivelul de acum o lună și cu 3,2% peste săptămîna anterioară. Practic, anul acesta, înainte de Crăciun, avem cea mai scumpă carne de porc de când există statistici europene pe acest subiect, adică din 2015. În plus, este cea mai scumpă carne de porc din UE, scrie Economica.net.

Și tu, Austria? Ghinionul României și intrarea în Schengen

La ora publicării acestui text (04 decembrie 2022) încă nu e sigur că România va fi primită în Schengen la Consiliul JAI din 8 decembrie.

Dacă aderarea se va amâna (așa cum prudent fac aluzii președintele Iohannis și ministrul de externe Aurescu), este știut că asta se petrece din cauza opoziției Austriei.

Dacă Austria se răzgândește în următoarele 4 zile, atunci intrarea în Schengen se va face cu un preț foarte concret și foarte economic – preț care se va vedea în anii ce vor urma cum va fi el plătit de economia românească: iar România chiar are experiență suficientă cât să poată evalua prețul la care lucrează Austria.

Disputa privind aderarea României are trei componente: una politică, una pur economică și, mai nou, una geopolitică – e cazul acestui decembrie 2022, scrie Cristian Grosu în Curs de Guvernare.

Licitație viciată la Iași: oțelul a devenit beton, vine Curtea de Conturi

Un terminal de 70 milioane de euro trebuia construit cu stâlpi din oțel și grinzi metalice, conform cerinței exprese din Caietul de sarcini. Prețul pentru această soluție tehnică era mai mare decât în cazul betonului prefabricat. Strabag a câștigat licitația cu prețul cel mai mic, apoi s-a renunțat la oțel și s-au acceptat grinzi de beton. Stâlpii au fost deja ridicați, apar în fotografii. Conducerea Aeroportului nu a oferit încă un răspuns oficial. Surse autorizate susțin că oțelul trebuia luat din Ucraina și acest lucru a devenit imposibil după declanșarea războiului.

O problemă: războiul începuse deja, în februarie, când licitația încă era în desfășurare, iar verdictul a venit peste câteva luni, deci era timp pentru o schimbare încă din timpul procedurii. Strict legal, schimbarea soluției tehnice impuse într-o licitație duce la reluarea întregului proces de adjudecare, pentru că prețul următorilor clasați a fost influențat de regulile inițiale. Scandalul e abia la început, urmând să apară la Iași, în control, Auditul Curții de Conturi, scrie ReporterIS.

Vila din București cu tunel secret care duce la TVR. A aparținut Principesei Ileana și a fost reședința Tanței Gheorghiu, fata lui Dej

În ziua de 4 ianuarie 1948, Principesa Ileana a plecat din vila din Dorobanți pentru totdeauna; a fost obligată să părăsească țara după abdicarea silită a Regelui Mihai I. 1948 a fost și anul în care Vila cu arhitectură mediteraneană avea să fie naționalizată. După ce, în anul 1959, fiica sa, Arhiducesa Maria Ileana și-a pierdut viața într-un accident aviatic, Principesa Ileana s-a călugărit și a fondat Mănăstirea “Schimbarea la față” din Elwood City, Pennsylvania, prima mănăstire ortodoxă de obște românească din America de Nord.

Abia în septembrie 1990, Maica Alexandra se va putea întoarce în România pentru prima și ultima dată după exil. Câteva luni mai târziu se va stinge în chilia sa din mănăstirea românească. Paradoxal, stema Casei Regale a României va rămâne până în anii ’50 pe frontonul vilei din Dorobanți, scrie B365.ro.

Efectul artificiilor asupra animalelor: Pot asurzi sau pot avea sângerări ale urechii interne

„Artificiile sunt un factor traumatic pentru animale”, spune Ovidiu Roșu. Sărbătorile sunt o perioadă și mai periculoasă pentru animale din cauza nivelului crescut al focurilor de artificii, mai spune el.

Păsările sunt printre cele mai afectate, potrivit veterinarului. Focurile din mediul urban le afectează vederea, iar ele își pierd capacitatea de a zbura normal, izbindu-se astfel de clădiri sau de alte obiecte.

Studiile din domeniu confirmă aceleași lucruri. Asociația Animal Ethics arată că artificiile și materialele explozive cauzează traume grave pentru animale. Printre acesea se numără pierderea auzului, frica, stresul și efectele nocive ale toxinelor.

„Mai este și partea de toxicitate”, spune Ovidiu Roșu.

Artificiile lasă în urma lor un efect toxic asupra mediului, sub formă de reziduuri în atmosferă, scrie Europa Liberă.

Toate categoriile sociale care realizează venituri sau primesc prestații sociale să contribuie la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate

Majorarea veniturilor încasate din contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, prin eliminarea scutirilor fiscale, concomitent cu asigurarea protecției financiare a persoanelor cu venituri reduse, ca și majorarea finanțării din surse private a serviciilor de sănătate prin asigurări private de sănătate și contribuții personale ponderate sunt măsuri introduse de Ministerul Sănătății în strategia pentru perioada 2022-2030 și care urmează să fie aprobate de Guvern, scrie Profit.ro.

Planul inițial al lui Putin: cucerirea Ucrainei în 10 zile și uciderea lui Zelenski

Rusia plănuia să înceapă invazia militară în Ucraina cu o „campanie masivă de rachete și atacuri aeriene” împotriva țintelor militare ucrainene. De asemenea, Moscova întocmise o listă cu liderii de la Kiev care ar fi trebuit să fie uciși, cine va fi intimidat și cine va fi colaborator al noului regim impus de Putin, arată Royal United Services Institute (RUSI), think-tank britanic specializat pe probleme de apărare și securitate.

Pe lista celor ce urmau să fie uciși se aflau președintele Volodimir Zelenski, premierul, șeful Parlamentului alți lideri politici. Planul mai arăta că după ce Ucraina ar fi fost cucerită până pe 5 martie, ar fi fost anexată cu totul Rusiei în luna august, scrie PressHub.

Germania susţine cadrele didactice din învățământul în limba germană din România cu peste 1,33 milioane de euro

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer și directorul general al Fundației Saxonia, Klaus-Harald Sifft, au semnat acordul de finanțare în valoare de 1.333.260 de euro pe 30 noiembrie, la Ambasada Germaniei din București. Cu această sumă, mai mult de 900 de profesori și educatori pot fi sprijiniți cu indemnizații. Scopul este de a asigura o predare de înaltă calitate în limba germană. De asemenea, proiectul sprijină echipe de autori care redactează sau actualizează manuale moderne pentru învățământul în limba germană maternă din România, potrivit DW.

Grădinile comunitare din Drumul Taberei II – Gardul și ceilalți locuitori - animalele de (lângă) bloc

Într-un interviu din 1960, Maria Tănase mărturisea: „M-am născut în București, în vechea mahala a Cărămidarilor. Mahalaua în care cresc legume, pomi fructiferi și flori. În grădina cu miros de cais a lui taica.” Ca o consecință a interdicției de a ridica fortificații în perioada dominației otomane, Bucureștiul a crescut ca un oraș răsfirat, cu o densitate scăzută. Prima încercare de a conține orașul în niște limite mai clare vine destul de târziu, odată cu proiectul fortificațiilor din jurul capitalei (1884-1914). Astfel, orașul s-a extins constant, păstrând însă în interiorul său mari zone neconstruite, moșii sau maidane, grădini, vii, ori livezi, scrie Iscoada.

Companiile migrează către credite în euro, cu dobânzi la o treime față de lei

În vreme ce dobânzile la creditele corporate noi în lei și-au continuat expansiunea și în octombrie, depășind pragul de 10%, dobânzile la creditele în euro s-au menținut la nivelul de 3,4% pe an pentru companii, determinând o continuare a migrației către împrumuturile în valută, reiese din datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

În primele zece luni ale anului, companiile au accesat împrumuturi în euro în valoare de circa 5,1 miliarde de lei, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, scrie Curs de Guvernare.

10 ani de bășcălie populară la adresa ceaușismului

În perioada comunistă rezistența a luat mai degrabă forma bancurilor. A fost o rezistență facilă, frivolă, care nu a schimbat nimic în mod real. Dar mai mult decât o formă de rezistență, bancurile au fost o supapă socială, un mijloc de refulare.

Folcloristul, antropologul cultural și etnologul Mihai Pop a definit bancurile politice din perioada comunistă ca fiind: documente de istorie vie, care vorbesc despre modurile în care poporul a trăit în România jumătate de veac de comunism. Bancurile sunt reflecții prin care poporul se distanțează de ceea ce este de nesuportat pentru el.

Definiția aceasta e de găsit în prefața unei lucrări care adună bancuri politice românești din perioada 1979-1989. Am consultat-o la Biblioteca Centrală Universitară din București. Volumul a fost publicat de Călin Bogdan Ștefănescu în 1991, sub titlul 10 ani de umor negru românesc. Jurnal de bancuri politice, scrie Dela0.

Rușilor li se spune la TV că armata lui Putin a cucerit Kievul în primele 7 zile ale invaziei, apoi l-a dat înapoi ucrainenilor

Propagandista favorită a lui Vladimir Putin, Margarita Simonian, care este redactorul-șef al postului de televiziune Russia Today, a fost invitată la televiziunea de stat în emisiunea „Lumea Rusă”, unde a afirmat că armata rusă a cucerit capitala Ucrainei în prima săptămână a invaziei. Imaginile au fost preluate și publicate pe contul de Twitter de Julia Davis, jurnalistă la The Daily Beast și creatoare a Russian Media Monitor.

„Nu suntem ca ei. Și dacă suntem ca ei, atunci pentru ce ne mai luptăm? Ne luptăm pentru că suntem diferiți și pentru dreptul nostru de a fi diferiți. Nu fasciști, nu isterici, ci pur și simplu nu idioți așa cum sunt ei. Dacă vecinul nostru e idiot, trebuie să fim și noi idioți?”, spune Simonian, în timpul emisiunii, potrivit înregistrării, scrie Libertatea.