Penitenciarul de femei Târgşorul Nou - unde este încarcerată Elena Udrea - a anunţat miercuri că au fost făcute modernizări în sectorul de vizită, inclusiv în spaţiul în care au loc vizitele copiilor mamelor deținute. Reamintim că Udrea s-a plâns atât de condițiile de vizită pentru copii, cât și de condițiile de muncă din penitenciar.

Elena UdreaFoto: AGERPRES

Potrivit unui comunicat de presă transmis de penitenciar și citat de Agerpres, lucrările au fost făcute în perioada august-noiembrie.

  • "În conformitate cu obiectivele stabilite pentru anul 2022, în perioada august - noiembrie 2022 administraţia Penitenciarului de Femei Ploieşti - Târgşorul Nou a întreprins demersurile necesare în vederea reamenajării sectorului destinat acordării dreptului la vizită al persoanelor private de libertate.
  • Lucrările au vizat atât îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie în concordanţă cu standardele europene, cât şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale personalului din penitenciar", precizează sursa citată.

Conform penitenciarului, au fost făcute următoarele lucrări: igienizarea tuturor spaţiilor, prin zugrăvire şi reparaţii ale pereţilor, schimbarea mobilierului, atât a celui folosit de către deținute, cât și de vizitatori, dotarea spaţiului destinat vizitelor copiilor cu jucării şi amenajarea acestuia astfel încât "să ofere posibilitatea atât mamelor deţinute, cât şi copiilor vizitatori să petreacă timp în condiţii cât mai apropiate de mediul exterior".

"Demersurile derulate au fost posibile atât prin achiziţii de echipamente de către unitatea penitenciară, cât şi cu sprijinul unui partener extern, SC Lemet SRL, care a asigurat dotarea cu mobilier pentru spaţiul destinat vizitelor între mame şi copii şi pentru cadrele care îşi desfăşoară activitatea în sector", mai spune penitenciarul.

La începutul lunii august, fostul ministru Elena Udrea s-a plâns pe Facebook de condiţiile în care au loc vizitele mamă-copil:

  • "Dacă tot au fost ştiri despre întâlnirea pe care am avut-o cu fetiţa mea, o să aduc în discuţii o ştire absurdă creată de prevederea legală care face ca un copil să îşi vadă mama aflată în detenţie doar printr-un geam numit 'dispozitiv de protecţie', fără să poată atinge, fără să îi poată sta în braţe, fără să poată simţi iubirea mamei, care îi lipseşte atât de mult. Cine a putut gândi o tâmpenie ca asta?
  • Prin această regulă, o mamă, condamnată eventual pentru furt din magazine sau pentru vreun abuz în serviciu, are acelaşi regim de primire a vizitelor ca un criminal în serie condamnat pe viaţă. Despre ce protecţie poate fi vorba şi a cui când vorbim de întâlnirea unei mame cu copilul ei???
  • S-au creat momente dramatice, când copiii au început să urle şi să lovească cu pumnii şi picioarele geamul care îi împiedica să ajungă la mamele lor.
  • Dacă tot există o cameră special amenajată pentru astfel de întâlniri 'mama şi copilul', de ce nu se permit aceste vizite aici fără să fie nevoie de nenumărate avize, aprobări şi semnături ajungând până la cea a directorului penitenciarului?".

La Penitenciarul Târgşor, Elena Udrea execută o pedeapsă de 6 ani în dosarul "Gala Bute".

După decizia definitivă de condamnare în dosarul Gala Bute, Udrea a încercat să fugă din țară și a fost prinsă în Bulgaria, unde a stat în arest timp de peste două luni, timp în care s-a derulat procesul de extrădare. Ea a fost adusă în 16 iunie în România și a fost încarcerată.

Elena Udrea este judecată și în dosarul Hidroelectrica și în cel privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009.

Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie importantă privind prescripția specială, în urma deciziei Curții Constituționale conform căreia prevederile articolului 155 din Codul Penal privind întreruperea cursului prescripției răspunderii penale sunt neconstituționale. Efectul - mii de inculpați ar putea scăpa de dosare, pe lista beneficiarilor fiind și Elena Udrea, care ar putea scăpa de dosarul Hidroelectrica și de cel privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009.