Pus în fața unui val de pensionări în magistratură după ce a fost redeschisă tema eliminării pensiilor speciale și a reducerii vârstei de pensionare a magistraților, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, vine cu explicații. El spune că reformele în domeniul pensionării vor fi promovate printr-un proiect de lege și "vor respecta statutul de independență al magistratului".

Catalin PredoiuFoto: Guvern, Facebook

Ministrul Justiției vine cu precizări "pe baza consultărilor avute recent pe linie politică și guvernamentală" și după ce spune că s-a întâlnit miercuri cu ministrul Muncii, afirmând că la acest moment nu este redactat niciun proiect de lege, iar Ministerul Muncii urmează să definitiveze "analizele datelor statistice".

Ce spune Predoiu:

  • "1. Reformele propuse de MMPS în domeniul pensionării vor respecta statutul de independență al magistratului și se vor promova prin proiect de lege, supus avizarii CSM și Ministerului Justiției.
  • 2. Reformele vor respecta pe deplin cadrul constituțional și cadrul juridic internațional la care România este parte privind statutul de independență al magistratului, inclusiv în ceea ce privește pragul vârstei de pensionare.
  • 3. MMPS va concepe și dezvolta proiectul de cadru normativ legal cu transparență și cu consultarea tuturor partenerilor sociali, inclusiv a reprezentanților autorității și puterii judecătorești, prin intermediul CSM, garantul independenței Justiției. La acest moment, nu există redactat niciun astfel de proiect de lege, MMPS urmând să definitiveze analizele datelor statistice privind sistemele socio-profesionale în perioada care urmează.
  • 4. Ministerul Justiției va rămâne în contact permanent, la nivel de ministru, atât cu MMPS, cât și cu CSM, Prim-Ministrul și lideriii Coaliției de guvernare și va informa prompt autoritatea și puterea judecătorească în legătură cu orice evoluție care ar putea intersecta autoritatea și puterea judecătorească.
  • 5. Stabilitatea sistemului judiciar, inclusiv din perspectiva asigurării cu resurse umane, magistrați, dar și grefieri, personal de specialitate din instanțe și parchete, inspectori de probațiune, rămâne permanent în atenția Ministerului Justiției. În acest sens, trebuie privite și viitoarele inițiative legislative promovate de Ministerul Justiției în următoarele zile, privind statutul grefierilor și personalului de specialitate din instanțe și parchete, precum și statutul inspectorilor de probațiune, aflate în faza finală de avizare, precum și alte asemenea proiecte de lege care vor urma.
  • 6. Ministerul Justiției va continua să abordeze cu responsabilitate problema asigurării sistemului judiciar, a celui penitenciar și de probațiune cu resurse umane, soluțiile ținând de cooperarea cu Guvernul, Parlamentul, dar și cu CSM și partenerii sociali din cadrul sistemelor sus-menționate.
  • 7. Ministerul Justiției rămâne constant deschis dialogului cu toate instituțiile și organizațiile amintite anterior, problema resurselor umane comportând soluții pe termen scurt, care să asigure stabilitatea sistemelor, și pe termen mediu și lung, prin consolidarea statutelor tuturor profesiilor din cadrul acestor sisteme, cum ar fi, între altele, creșterea capacității instituționale de școlarizare a Institutului Național al Magistraturii, adoptarea cadrului legal privind statutul grefierilor, a personalului de specialitate juridică din instanțe și parchete și a personalului de probațiune, inclusiv prin eliminarea inechităților salariale din aceste sisteme și acoperirea treptată a locurilor vacante din schemele de personal din instanțe, parchete, penitenciare și probațiune. Sistemele de aplicare a legii funcționează eficient numai în măsura în care sunt echipate corespunzător cu resurse umane și logistice și funcționează pe baza unor legi coerente".

Reamintim că reluarea discuțiilor despre eliminarea pensiilor speciale a dus la o situație fără precedent în justiție: în ultima sa ședință, de săptămâna trecută, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat cererile de pensionare a 60 de magistrați.

Vicepremierului Sorin Grindeanu spunea luni, într-un interviu pentru Digi 24, că pensiile speciale trebuie reglementate astfel încât pensia să nu fie mai mare decât salariul, iar pensionările la 40 de ani să fie eliminate, cu unele excepții. Potrivit acestuia, în aceste zile la guvern se află o delegație a Comisiei Europene care va discuta și subiectul pensiilor speciale, jalon asumat de România în PNRR.

De asemenea, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara, în 25 octombrie, la TVR, că "există o încurcătură" în privinţa pensiilor speciale.

Informațiile privind varianta reducerii pensiilor speciale și modificării condițiilor de pensionare pentru magistrați au inflamat sistemul judiciar și au dus la o situație fără precedent în justiție: în ultima sa ședință, de săptămâna trecută, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat cererile de pensionare a 60 de magistrați.

Banca Mondială recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate”, ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate.

Pentru judecători și procurori, Banca Mondială recomandă revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani.