Incendiul izbucnit la mansarda Arhiepiscopiei Tomisului a fost localizat după miezul nopţii, el manifestându-se pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea".

Incendiu la Arhiepiscopia Tomisului Foto: Captura video

Nu au fost înregistrate victime.

La locul producerii incendiului au fost mobilizate, în jurul orei 22,00, mai multe echipaje, cu peste 70 de pompieri, dispozitivul de intervenţie fiind suplimentat cu patru autospeciale de pompieri din judeţele Tulcea şi Ialomiţa.

"Dificil este că acoperişul este din lemn, incendiul se manifestă doar la acoperiş. Nu este pericol de extindere la alte clădiri. Din fericire, nu au fost victime, nu au fost găsite persoane în interior şi nici nu au fost alte persoane care să necesite asistenţă medicală sau transport la spital", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU "Dobrogea", Răzvan Parconie.

În mansarda cuprinsă de flăcări existau bunuri ale mai multor preoţi şi călugări.

"În principiu, la etajul mansardat nu existau mari bunuri. Clădirea este de patrimoniu, acolo existau mai multe bunuri personale ale preoţilor, călugărilor şi nu putem vorbi de mari bunuri administrative, dar sigur se va face o evaluare", a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu.

01:00 La miezul nopţii, incendiul a fost localizat, suprafaţa afectată fiind estimată la 800 de metri pătraţi.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a anunţat că pompierii au fost solicitaţi să intervină la un incendiu produs la sediul Arhiepiscopiei Tomisului. Focul a izbucnit la mansarda clădirii.

Pentru stingerea incendiului intervin şapte autospeciale de stingere cu apă şi spumă, trei autoscări, un echipaj de descarcerare, un echipaj SMURD, o ambulanţă SAJ, fiind implicaţi peste 60 de pompieri pentru stingerea focului.

Mansarda are o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi.

La ora la care pompierii au fost anunţaţi de producerea incendiului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie oficia la Catedrala Arhiepiscopală Acatistul Învierii Domnului. Catedrala Arhiepiscopală se află foarte aproape de locul incendiului. Slujba religioasă a fost transmisă pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, dar a fost întreruptă la un moment dat.

Palatul Arhiepiscopiei Tomisului a fost construit în urmă cu aproape 100 de ani. Potrivit Patrimoniului Dobrogean, clădirea a fost ridicată între anii 1928-1932, după planurile arhitectului Ion D. Enescu.

Palatul Arhiepiscopiei Tomisului a fost construit în stil neobizantin.

Între anii 1957-1977, în această clădire a funcţionat Muzeul de Arheologie. Apoi aici s-a mutat Biblioteca Judeţeană care a rămas în această clădire până în 1998.