Cine i-a încurajat pe rușii de la NIS să vină în România Viena şi Parisul pălesc în faţa Craiovei. Primăria face aroganţe de Crăciun Gaura din barajul de la Roșia Montană, evaluată cu o creangă De ce se gândește Marian Godină să demisioneze și ce sfat i-ar da ministrului de Interne: „Ne face de râs” Singura librărie pentru copii din București se închide Încă un beneficiu pentru polițiști: vor fi plătiți să facă școală ​Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion: MCV-ul nu va fi ridicat până când nu vom avea avizul Comisiei de la Veneția Biblioteca de aur a rușilor și dispariția ei misterioasă Călin, file de poveste Autostopul: schimb de daruri la marginea societății

Press reportFoto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cine i-a încurajat pe rușii de la NIS să vină în România

Afacerea NIS cu iz de spionaj în favoarea rușilor scoate la iveală că investițiile rusești au fost, dacă nu încurajate, cel puțin bine primite. Instituțiile de control nu le-au deranjat nicicând.

Compania sârbă NIS, parte a grupului Gazprom, nu face doar afaceri în România, ci și culegeri de date sau chiar jocuri politice pe picior mare. Procurorii anti-mafia cercetează un posibil caz de spionaj, dar în urmă cu zece ani fiica președintelui atunci în funcție, Ioana Băsescu, se ocupase în biroul ei notarial de multe dintre tranzacțiile încheiate de Gazprom prin NIS în România. Nimic ilegal, ci doar câteva milioane de euro câștigați cu ușurință și, poate, prin vulnerabilizarea unor puncte strategice, scrie DW.

Viena şi Parisul pălesc în faţa Craiovei. Primăria face aroganţe de Crăciun

Primăria Craiova vrea să rupă gura târgului, iar oraşul nostru va avea luminiţe de sărbători şi Târg de Crăciun aproape două luni, adică mai mult decât majoritatea oraşelor europene celebre. Farmecul sărbătorilor se va stinge, cel mai probabil, când se vor emite facturile şi se va deconta întreaga distracţie. Chiar dacă Primăria Craiova spune că va fi un consum similar cu cel de anul trecut, probabil omite că între timp s-a schimbat preţul energiei electrice.

Într-o perioadă în care în toată Europa există îngrijorare cu privire la preţul electricităţii şi toată lumea se miră cum să economisească, Primăria Craiova face o mare aroganţă şi vrea să ia faţa celor mai cunoscute şi frumoase Târguri de Crăciun din Europa. Luminiţele şi decoraţiunile de sărbători se montează de zor în această perioadă, iar mulţi oameni se întreabă de ce aşa devreme? Motivul este simplu. Butonul care va aprinde aproximativ un milion de beculeţe în Craiova va fi apăsat pe 11 noiembrie, cu mai bine de şase săptămâni înainte de Crăciun, scrie GDS.ro.

Gaura din barajul de la Roșia Montană, evaluată cu o creangă

Un profesor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a venit să evalueze groapa care a apărut în barajul de la Tăul Mare, a cărui rupere ar putea amenința Roșia Montană. Evaluarea s-a făcut cu o „tehnologie” străveche.

În prezența șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, profesorul Costică Sofronie a evaluat fisura pe verticală din zid cu ajutorul unei crengi de alun, ruptă dintr-un copac de pe marginea digului.

Groapa nu are un diametru mai mare de 40 cm, iar adâncimea este de 1 metru și 20 cm. De asemenea, se afla la o distanță de aproximativ 7 metri de lac, iar apa încă nu s-a infiltrat până în zona surpării, scrie PressHub.

De ce se gândește polițistul Marian Godină să demisioneze și ce sfat i-ar da ministrului de Interne: „Ne face de râs”

Polițistul Marian Godină spune într-un interviu la One-to-One că este dezamăgit de clasa politică și se declară păcălit de președintele României, Klaus Iohannis. Cu o experiență de 16 ani în poliție și un salariu de nici 5.000 de lei, acesta spune că se gândește să se lase de meserie.

„Sistemul acesta al poliției, încă din școală, te spală pe creier, dacă aș putea s-o spun așa. Ți se întipărește în cap că polițist trebuie să rămâi pe viață, că, dacă îți pierzi jobul, vai, se sfârșește viața. Eu nu mai gândesc așa și am exemple clare de colegi care au renunțat și sunt mult mai bine acum. Ajungi să nu mai ai chef să faci ceea ce altădată ai fi făcut cu drag, când vezi că tragi degeaba”, susține Marian Godină.

Polițistul îl critică pe ministrul de Interne, Lucian Bode, despre care spune că face polițiștii de râs și ar trebui să plece: „Probabil va face nani pe bancheta din spate și în BMW-urile acelea pe care le-au cumpărat”.

Acesta vorbește și despre lipsa de personal, mai ales la poliția rurală, cea mai gravă problemă în prezent, întrucât un om a ajuns să facă munca a doi, trei oameni pe un singur salariu, scrie Europa Liberă.

Singura librărie pentru copii din București, se închide

Asteroidul B 612, micuța librărie din Cotroceni dedicată copiilor și adolescenților, se închide după 3 ani de existență, a anunțat fondatoarea Ana Sipciu.

Acesta era singurul loc din București care vindea exclusiv cărți pentru cei mici, fără jocuri, ceaiuri, suveniruri și alte obiecte pe care le regăsim în majoritarea librăriilor pentru adulți.

În anunțul postat pe youtube, Ana Sipciu explică ce a însemnat experiența acestei librării, cu bune și cu rele. Chiar dacă a reușit să creeze o comunitate în jurul Asteroidului, aceasta a vorbit despre dificultățile financiare întâmpinate.

“Noi suntem o librărie mică și nu am vândut decât carte. Dacă există în România o librărie micuță care nu vinde decât carte și o duce bine spre foarte bine, aș vrea să îmi spuneți și mie cum reușește, fiindcă eu nu știu de aici, de pe marginea pieței de carte, scrie Cultura La Dubă.

Încă un beneficiu pentru polițiști: vor fi plătiți să facă școală

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat marți că, în vederea reducerii deficitului de personal, a fost creat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, începând cu acest an universitar, programul de master profesional, ca formă de pregătire a ofițerilor de poliție.

Deși inițial cei care au gândit acest master se așteptau să fie urmat de tineri absolvenți ai academiei, în realitate au constatat că aproximativ 90% dintre cei care s-au înscris la cursuri sunt agenți de poliție care deja lucrează în sistem.

„Având în vedere această situație, la nivelul structurilor de specialitate a fost realizată o analiză în scopul identificării soluțiilor de reglementare pentru gestionarea corespunzătoare a raporturilor de serviciu ale acestora, ținând cont de faptul că participarea la programul de master profesional presupune prezența obligatorie în instituția de învățământ pe toată durata lui”, potrivit PressHub.

​Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion: MCV-ul nu va fi ridicat până când nu vom avea avizul Comisiei de la Veneția

Fostul ministru al Justiției, deputatul USR Stelian Ion, apreciază că Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV) nu se va ridica până când nu vom avea avizul Comisiei de la Veneția pe Legile Justiției, chiar dacă acesta va veni după promulgarea lor. În opinia fostului ministru, acest aviz va fi oricum un reper pentru corectarea acestor legi, fiindcă ele nu vor putea rămâne în forma ce va fi adoptată, probabil luna aceasta, de către Parlament. Stelian Ion a mai spus că, în pofida strategiei actuale a coaliției de guvernare de a adopta urgent Legile Justiției, există un singur calendar convenit cu Comisia Europeană și anume cel cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și în care proiectele de legi ar trebui să intre în vigoare până la 30 iunie 2023, scrie JustNews.ro.

Biblioteca de aur a rușilor și dispariția ei misterioasă

Azi avem ceva tare de tot, ceva care o să vă înflăcăreze mințile și o să vă facă să vă duceți ramburs la Kremlin, musai cu un calup de dinamită în mână și cu o lopată. Mai exact, vom vorbi despre unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei… Biblioteca de Aur a lui Ivan cel Groaznic și dispariția ei fără urmă. Ca să vă punem în temă, fiți atenți la ce urmează!

De Ivan cel Groaznic a auzit toată lumea, nu are rost să îl analizăm aici. Poate cu altă ocazie. Mai puțin știut este că el a avut un bunic, tot Ivan, numit și Ivan cel Mare. Bunelul s-a însurat la un moment dat, adică în 1472, cu o prințesă bizantină pe nume Sofia Palaiologhina (după numele rusificat). Cine era tanti? Era fiica lui Toma Paleologul, fratele ultimului împărat bizantin, Constantin al XI-lea. Buuun! Apropo, paranteză! Dacă vă plac din astea cu tot felul de cumetrii, să știți de la noi că Ivan al III-lea a avut-o noră pe Elena de Moldova, fiica lui Ștefan cel Mare. Iar cneaghina Sofia a fost verișoară cu Maria Paleologul (sau de Mangop), a doua soție a lui Fane. Ca să nu ziceți că nu v-am spus, scrie Pictofapte.

Călin, file de poveste

Independent de voința noastră, cineva asumase o identitate fictivă și se prezentase cu ea la Episcopia Ortodoxă Tulcea, susținând că este un membru al colectivului Să fie lumină și că investighează un posibil abuz sexual comis de mai-marele structurii de cult. Lăsând impresia, în cursul discuțiilor sale telefonice cu episcopul Visarion Bălțat, că ar fi posibilă o negociere a publicării presupusului material documentat, acțiunile fictivului Vlad Petre determinaseră, în fapt, punerea în mișcare a unei tentative de mită pentru Să fie lumină.

Aparenta disponibilitate-fulger a oamenilor instituției de cult ortodox de a stinge întreaga poveste cu o șpagă ne-a ridicat o întrebare inevitabilă pentru orice jurnalist de investigație: de ce ar accepta cineva să intre într-o negociere și să plătească nepublicarea unor informații?

În plus, odată cu telefonul prin care Cristi Călin ni s-a deconspirat, mai aflam un detaliu important: înștiințat de „Vlad Petre” despre subiectul și probele presupusei investigații, episcopul Visarion îl contactase imediat pe fostul elev seminarist implicat în poveste, chemându-l la episcopie pentru discuții de taină, scrie Săfielumină.ro.

Șeful SRI lansează un avertisment la adresa unor foști angajați: Vom face tot ce ține de noi pentru a rezolva aceste probleme

Șeful SRI a susținut că înaintea mandatului său au fost făcute greșeli importante, explicând că știe „păcatele de care este acuzată instituția”, unele reale, altele „atribuite pe nedrept”.

„Sigur că SRI-ul a făcut și greșeli. Multe, în acești 32 de ani. Să repari greșelile făcute este un proces complicat care cere timp, expertiză și foarte mult efort. Greșeala unui șef afectează un întreg departament, iar adesea majoritatea oamenilor din acel departament sunt oameni de toată cinstea”, a spus șeful SRI, susținând că schimbarea părerii oamenilor despre un serviciiu secret este și mai complicată și că instituția încearcă să o facă treptat.

Eduard Hellvig a mai spus că știe „și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conștienți de aceste probleme și vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva”, a mai spus șeful SRI în timpul discursului său, susținând că „marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică”, scrie Adevărul.

Autostopul: schimb de daruri la marginea societății

Acest text analizează cultura autostopului ca un set de practici ce funcționează precum un mecanism de schimb de daruri. Înainte de toate, să uităm de reprezentările mass-media – ale culturii americane, în special – asociate autostopului. În România, ca și în alte țări din estul Europei, cel mai mare procent de autostopiști este reprezentat de navetiști. Aceștia sunt persoane fizice fără vehicul sau permis de conducere: oameni din clasa muncitoare, studenți sau elevi. Autostopul, numit popular „la ocazie”, este încurajat de lipsa sistemelor de transport public în unele regiuni predispuse să funcționeze ca „ghetouri de rețea”. Sistemele de transport public sunt adesea nesigure, vechi, cu un program incomod, făcându-i pe mulți navetiști să se bazeze pe comportamentul cooperant al altora. Articolul se bazează pe munca mea de teren, parte a tezei de doctorat, care explică autostopul ca o practică diversă de mobilitate la marginea societății, scrie Antropedia.com.