Directorul SRI, Eduard Hellvig, susține, referindu-se la legile siguranţei naţionale, care au provocat critici, că societatea românească şi decidenţii politici trebuie să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informaţii: ”Nu putem fi în acelaşi timp un fel de pompieri chemaţi să stingă incendiile provocate de alţii şi apoi acuzaţi că le-am stins. Acesta este de fapt elefantul din încăpere”.

Eduard HellvigFoto: Agerpres

El a făcut aceste declarații marți, într-o rară ieșire publică, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, la aniversarea a 15 ani de la debutul Studiilor de securitate și intelligence la această unitate de învățământ. Pe pagina de Facebook, SRI a publicat în format video discursul lui Hellvig, cu mesajul: "Despre democrație, SRI, societate, conflict și principii, dar și despre elefantul din încăpere".

"Elefantul din încăpere"

  • ”Mai ştiu că se va discuta din nou mult despre noile legi ale securităţii naţionale. Iar aici repet ce am mai declarat: ne dorim legi actualizate, dar le vrem cât mai apropiate de modelul celor din Occident (...)
  • Ar fi de dorit ca societatea românească şi decidenţii politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informaţii.
  • Nu putem fi în acelaşi timp un fel de pompieri chemaţi să stingă incendiile provocate de alţii şi apoi acuzaţi că le-am stins. Acesta este de fapt elefantul din încăpere şi această discuţie nu va putea fi evitată la nesfârşit”, a declarat șeful SRI, citat de News.ro.

G4Media a prezentat, la începutul lunii iunie, mai multe prevederi din pachetul legilor securităţii naţionale, care au generat critici în societatea civilă. Modificările gândite la legile siguranței naționale ar fi oferit puteri sporite serviciilor de informații, creează o superimunitate pentru lucrătorii din domeniu și instituie obligații de colaborare, la cerere, pentru cetățeni și firme. G4Media.ro a scris că Guvernul a decis să amâne Legile securității naționale, care vor intra pe agendă doar după ce vor fi adoptate legile Justiției și Educației.

Întrebat, în iunie, despre aceste modificări preconizate, președintele Klaus Iohannis a susținut că a fost o eroare majoră faptul că ”cineva, și știm cine” a considerat că e bine să dea ”pe surse” proiectele de legi ale securității naționale.

Iohannis a insistat că nu există motive de îngrijorare, pentru că nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii Securități sau o restrângere a drepturilor cetățenilor, iar proiectele vor suferi modificări în momentul în care vor intra în dezbatere publică.

“SRI a făcut şi greşeli. Se vorbeşte în continuare despre oamenii din SRI ca despre ”securişti”, ceea ce e complet nedrept”

Hellvig a admis că Serviciul a făcut şi greşeli, spunând că el cunoaşte ”păcatele de care este acuzată instituţia, unele reale, altele atribuite pe nedrept”, aşa cum ştie că există multă neîncredere în societate în ceea ce priveşte numărul “acoperiţilor” şi agenda acestora, că ”fantoma Securităţii este încă ataşată de imaginea SRI” şi că se vorbeşte în continuare despre oamenii din SRI ca despre ”securişti”, ceea ce, în opinia sa, este complet nedrept.

  • ”Sigur că SRI-ul a făcut şi greşeli. Multe, în aceşti 32 de ani. Să repari greşelile făcute este un proces complicat care cere timp, expertiză şi foarte mult efort.
  • Greşeala unui şef afectează un întreg departament, iar adesea majoritatea oamenilor din acel departament sunt oameni de toată cinstea.
  • Să schimbi părerile oamenilor despre un serviciu secret este şi mai complicat. Încercăm să o facem treptat, dar încă nu este suficient. Câteva dintre ele, făcute înainte de mandatul meu, au fost greşeli importante şi cu siguranţă criticii mei vor găsi îndeajuns de multe şi din timpul mandatului meu. Îmi cer în mod sincer scuze pentru ele - pentru toate, inclusiv pentru cele de dinaintea mea”, a susținut Hellvig.

Eduard Hellvig spune că ştie și că există multă neîncredere în societate în ceea ce priveşte numărul “acoperiţilor” şi agenda acestora în diverse sectoare strategice, că "fantoma Securităţii este încă ataşată de imaginea SRI și că se mai fac erori":

  • "Se vorbeşte în continuare despre oamenii din SRI ca despre securişti. Ceea ce este complet nedrept. Însă cei care populează astăzi această instituţie merită să se vorbească despre ei în termeni corecţi.
  • Majoritatea sunt tineri, de 30-40 de ani, şi au aflat despre vechea Securitate din cărţi şi din arhive”.