Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, intervine în scandalul generat de acuzațiile de plagiat aduse ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, cerând autorităților din Franța să îi retragă Ordinul „Palmes académiques”, în grad de Comandor, pe care i l-au acordat anul trecut.

Clotilde ArmandFoto: Agerpres

Clotilde Armand a postat pe Facebook "ceva despre care nu veți auzi în presa cumpărată de PNL și PSD", precizând că în iunie 2021 lui Sorin Cîmpeanu i-a fost acordat de către ministrul francez al Educației Ordinul „Palmes académiques”, în grad de Comandor.

Ordinul a fost înființat în 1808 de Împăratul Napoleon ca o decorație pentru a onora membrii eminenți ai Universității din Paris, fiind transformat, în 1955, într-un ordin de merit. În prezent, este una dintre cele mai vechi distincții civile acordate de Republica Franceză și răsplătește meritele depuse de unele personalități pentru servicii aduse universităților, în activitatea didactică sau științifică. Acest ordin are trei grade ierarhice: Cavaler, Ofițer și Comandor, explică Clotilde Armand.

Ea cere autorităților franceze retragerea ordinului „Palmes académiques” acordat lui Sorin Cîmpeanu, spunând că "nu este permis ca acest ordin să fie acordat pentru impostură și plagiat".

Anul trecut, ministrul Educaţiei a fost ales și preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), iar Clotilde Armand afirmă că a anunțat și AUF, explicându-le că "un astfel de caz duce în derizoiu ideea de merit, de etică și performanță academică".

  • "Oameni buni, plagiatul înseamnă furt intelectual. Iar atunci când plagiezi 13 capitole dintr-un curs universitar avem de-a face cu un autentic furt calificat academic.
  • Plagiatul domnului ministru al Educației a fost documentat într-o investigație jurnalistică semnată de Emilia Șercan. Sunt facsimile de pe cărți, declarații și informații factuale concrete.
  • Știu, este incomod ceea ce spun și mă aștept să arunce din nou cei din PNL și PSD cu bani grei de la partid (tot din banii noștri) prin presa lor ca să ne atace. Dar nu putem închide ochii la așa ceva, nu putem să ne resemnăm. ''Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic.'' Iar noi am ales să facem ceva. Cazul de plagiat al ministrului Educației nu trebuie ignorat așa cum vor cei care plătesc bani mulți pentru ''liniște''", adaugă primarul Sectorului 1.

Sorin Cîmpeanu este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne că Sorin Cîmpeanu şi-a însuşit prin plagiat 13 capitole publicate anterior sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

CITEȘTE ȘI: Sorin Cîmpeanu, despre acuzațiile de plagiat: Cei care le lansează sunt „un fel de habarnişti în domeniul educaţiei” / Despre cei care critică legile educației: „Analfabeți puri”