​​Scrisoarea unui manager de ONG

Echipa Tdh RomâniaFoto: Fundatia Terre des Hommes Romania

De Laura Sava Ghica, Director Adjunct al Fundației Terre des hommes România

Până anul trecut, echipa Terre des hommes din România încăpea într-o sufragerie mai mare, acum însă eu și colegii mei am putea forma o mică ligă internațională în care sunt români, ucraineni, francezi, albanezi, moldoveni. Doar că nu ne jucăm...

De câteva luni echipa noastră a deschis brațele pentru a oferi mai mult, mai multor copii - incluzându-i desigur și pe cei ucraineni sosiți în România. Dar am deschis brațele și pentru a primi noi colegi, fiindcă eram prea puțini și nevoia de bine este prea mare. Derulam deja 10 proiecte pe termen lung pentru copiii din România și a fost firesc pentru noi să ne adaptam modul de lucru pentru a-i sprijini si pe copiii ucraineni.

Ce înseamnă copilăria

„Dulceață pe inimă” - asta ne-au spus colegii noștri că simt după ce se întorc de la activitățile cu copiii. În ciuda faptului că acești copii sunt refugiați din calea unui război care i-a gonit de acasă și de lângă cei dragi, își regăsesc copilăria și pacea atunci când li se oferă condițiile necesare. Să nu credeți că pe chipurile lor sau în discuțiile cu ei nu se simt aceste drame, însă ajutorul pe care îl primesc de la noi (în special ocaziile de a se juca și a socializa) îi face să regăsească bucuria și „dulceața” în inimă. Iar asta ne împlinește pe noi, ne șterge și nouă lacrimile și ne ajută să o luăm de la capăt a doua zi...

Jocul este o componentă importantă în modul în care fundația a ales să sprijine incluziunea și adaptarea : ca organizație, suntem autorii unor metodologii speciale, testate deja la nivel internațional în mai multe zone în care copiii au trăit în zone grav afectate de conflict. Jocul, așa cum este gândit de noi, necompetitiv și constructiv, schimbă instant starea de spirit a copiilor, îi aduce împreună, îi unește, îi lasă să se exprime, să fie liberi și, nu în ultimul rând, le reamintește de lucruri familiare, într-un context în care nimic nu le mai este familiar, nici măcar gustul mâncării.

Toți copiii „înfloresc” la vederea unui loc de joacă sau când li se propun jocuri și activități care le pun mintea și sufletul la contribuție. Dar mai ales acești copii au nevoie de normalitate, de joacă și seninătate, pentru a nu uita că sunt copii și pentru a se pregăti pentru un viitor fără război. Iar dacă ei se înveselesc, și mamele devin mai liniștite, iar lumea poate merge mai departe, fiindcă lumea are nevoie să meargă înainte, păstrându-și pe cât posibil normalitatea. Copilăria nu are naționalitate, așa cum bine spunea o colegă, așa că toți suntem datori să o protejăm.

Colegii noștri lucrează în București încă din luna martie, fie în centrele semi-permanente unde sprijină nevoile mamelor și ale copiilor, fie în Gară, fie în Centrul Robin Hood, școala Ienăchiță Văcărescu, la Centrul Tei, la școala Henri Coandă. Au organizat și organizează evenimente, cum a fost cel de Ziua Independenței Ucrainei, când am creat un loc și un timp special pentru copii și am reușit să avem 300 de oaspeți mici și mari, și români și ucraineni, care au trăit câteva ore într-o lume plină de cântece, jocuri și artă și bună dispoziție. Ne-am bucurat și de susținerea unor parteneri precum Unteatru, Fundația Parada, Jean Baptiste Manitou (Humains Profiles), Amurtel, Playouth și Crucea Roșie, cărora le mulțumim pentru deschidere și generozitate.

De-a lungul verii, unii dintre colegii mei au creat și o școală de vară Terre des hommes, în timp ce alții (psihologi, animatori, traineri și traducători) au continuat să sprijine familiile de refugiați în București. Dar avem în continuare mare nevoie de noi colegi, mai ales că acum începem activități în Brașov și Constanța, iar în paralel continuăm desigur proiectele pe termen lung care susțin educația copiilor din România, previn violența în rândul și asupra lor și dau șansa specialiștilor de a se perfecționa.

De aceea avem acum nevoie de aproape de două ori mai multă forță de muncă și așteptăm alături de noi profesioniști din diverse domenii : training, social, psihologie, translatori, animatori. Și fiindcă știm ce înseamnă burn out-ul asistentului social, încercăm să avem grijă unii de alții, să luăm zile libere imediat ce simțim că este prea mult, să apelăm la psiholog când simțim că este prea mult.

Suntem profund recunoscători celor care ni s-au alăturat deja, fie ca voluntari, pentru că aveau timp limitat, fie ca angajați sau susținători. Cum anul acesta împlinim 30 de ani în România, aș putea face și un bilanț foarte sumar, ca o carte de vizită care să vă convingă de capacitatea noastră a de a gândi și de a crea binele. Voi trece aici doar câteva realizări din ultimii ani : prima certificare pentru Siguranța copiilor în sport, crearea unui FabLab într-un orășel din Jud Bacău pentru comunitatea de tineri de acolo sau un amplu proiect pentru incluziunea persoanelor de etnie rromă prin care s-a îmbunătățit accesul al educație, sănătate pentru zeci de comunități. În general mii de copii, dar și profesori sau profesioniști din asistență socială iau parte în fiecare an la activități de prevenire a discriminării, a violenței și de promovare a drepturilor copilului.

Vă aștept cu drag alături de noi!

Intervenția Terre des hommes România în ajutorul refugiaților ucraineni este posibilă cu sprijinul financiar al Centrului de Criză și Sprijin al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, orașul Zurich, Fundația Z Zurich, Swiss Solidarity Foundation și UNHCR (Agenţia ONU pentru Refugiaţi).

Fundația Terre des hommes a fost numită astfel după titlul unei cărți de Antoine de Saint Exupéry, „Pământ al oamenilor”, în care autorul sublinia responsabilitatea noastră a tuturor față de toți copiii lumii. Fondatorul fundației a fost jurnalist și a creat această organizație în urmă cu șaizeci de ani. Mai multe despre noi pe www.tdh.ro

Articol susținut de Fundatia Terre des hommes