În 21 și 22 septembrie 2022, la Palatul Victoria, va avea loc cel mai mare exercițiu de foresight despre viitorul României: Scenarii Climatice pentru România 2030. Sesiunile de lucru au ca temă impactul schimbărilor climatice în România anului 2030 și vor aduce împreună peste 120 de reprezentanți cheie ai sistemului public, privat, civic și academic.

Cel mai mare exercițiu de foresight despre viitorul României: Scenarii Climatice pentru România 2030Foto: Social Innovation Solutions

Proiectul Scenarii Climatice pentru România 2030 va avea 8 grupuri de lucru pe teme importante ca Energie verde; Agricultură sustenabilă; Reziliența climatică a orașelor; Biodiversitate; Finanțări, investiții și PNRR; Economie circulară; Soluții de tehnologie pentru climă și Legislație climatică.

Fiecare sesiune va avea structura unui grup de lucru moderat, în care participanții colaborează pentru a dezvolta scenarii și a identifica provocări, oportunități și soluții. Grupurile de lucru au o componență echilibrată, reunind reprezentanți ai corporațiilor, întreprinderilor mici și mijlocii, ONG-urilor, administrațiilor locale, Guvernului, Parlamentului și instituțiilor europene, precum și antreprenori și tineri lideri.

Concluziile sesiunilor vor fi incluse în Scenarii Climatice pentru România 2030, un raport ce va fi lansat în decembrie 2022 și care va servi drept mijloc de conștientizare a scenariilor cele mai probabile și a soluțiilor la acestea pentru factorii de decizie, mediul de business și cel asociativ, precum și de a promova exemplele scalabile de bună practică.

Printre cei 120 de participanți confirmați la sesiunile de lucru se află: Ana Gheorghiu (Bayer), Florian Ciolacu (Clubul Fermierilor Români), Ionuț Georgescu (Fepra), Silvia Dinică (Senator), Șerban Stoica (Green Group), Bogdan Giubega (Transelectrica), Mihai Macarie (Centrul Român al Energiei), Anca Dragu (Senator), Cătălin Gugiu (London Stock Exchange Group), Johan Gabriels (BEROCC), Remus Dănilă (Bursa de Valori București), Iuliana Tiba (BRD Groupe Société Générale), Orieta Hulea (WWF), Ana-Maria Stancu (Bucharest Promo Robots), Dragoș Fundulea (Roland Berger), Radu Puchiu (H.appyCities), Teodora Vasâlca-Cimpoi (NewsEnergy); Alexandra Toderiță (CRPE), Alexandru Ciuncan (UNSAR), Teia Ciulacu (Viitor Plus), Teodora Ghenciu (eEco).

„Speranța noastră este ca aceste grupuri de lucru să genereze scenarii plauzibile și soluții reale la provocările specifice fiecărui domeniu vizat, astfel încât România anului 2030 să fie una mai prietenoasă cu mediul și cu mai multă grijă pentru viitor. Colaborarea este singurul mijloc prin care putem atinge acest obiectiv. De aceea, ne dorim ca aceste sesiuni să aducă împreună oameni cu scopuri comune, dar din medii relativ neconectate și să faciliteze noi parteneriate între aceștia”, a declarat Ciprian Stănescu, președinte al Social Innovation Solutions.

”BRD Groupe Societe Generale facilitează acest demers colaborativ cu scopul de identifica soluții coerente, aplicabile și necesare la nivel național în materie de economie verde, energie și agricultură sustenabilă sau investiții și finanțări sustenabile. Avem încredere că aducând laolaltă specialiști din diverse domenii, decidenți, oameni din mediul de bussines, vom reuși împreună să identificăm aceste soluții de care cu toții avem nevoie”, a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Societe Generale.

Seria ”Scenarii Climatice pentru România 2030” va avea loc în cadrul Climate Change Summit, platformă de conversații cu scopul de a identifica soluții la provocările climatice la nivel european și regional, prin intermediul unor conversații despre politici climatice, finanțare sustenabilă și inovație tehnologică.

BRD Groupe Société Générale, în calitate de partener fondator și Social Innovation Solutions, organizație activă în sustenabilitate, impact social și inovație, vor organiza Climate Change Summit pe 4-5 octombrie 2022, la Teatrul Odeon din București și evenimente conexe la Palatul Victoria.

Printre partenerii primei ediții a Climate Change Summit se numără Mastercard, în calitate de Partener de Sustenabilitate; Secretariatul General al Guvernului ca partener strategic; partenerii organizaționali Confederația Patronală Concordia, WWF România, Ashoka România, EPG, GEYC, EfdeN, Asociația Parcul Natural Văcărești, CONAF, Coaliția pentru Economie Circulară, Camera de Comerț Bilaterală Eleno-Română, Consiliul Tineretului din România, CCIFR, Envisia, Institutul European din România, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Industriala (ECOIND), partenerii de conținut InfoClima.ro și Solutions și partenerul media Hotnews.

Articol susținut de Social Innovations Solutions