Copilul celor doi cetățeni români care au fost reținuți în Danemarca, după ce bebelușul a fost internat cu suspiciunea că ar avea ”sindromul bebeluşului scuturat, a fost repatriat în România, la familia bunicilor materni.

Copilul internat cu suspiciunea că ar fi avut ”sindromul bebeluşului scuturat” a fost repatriat in RomaniaFoto: captura Facebook / Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat miercuri seară că Danemarca a acceptat repatrierea băiețelului M.R. și acesta a ajuns astăzi la familia bunicilor materni.

Evoluţia bebelușului va fi monitorizată atent de DGASPC Vaslui

„Evoluția acestuia în familia extinsă va fi monitorizată atent și sprijinită de DGASPC Vaslui, care se va implica în asigurarea continuității serviciilor de reabilitare a copilului, în integrarea sa în familia bunicilor, precum și în sprijinirea membrilor familiei în procesul de adaptare la acest nou context”, a spus Gabriela Firea, care a subliniat că timp de aproape 6 luni, Ministerul pe care îl conduce și Ministerul de Externe am depus eforturi considerabile pentru a convinge autoritățile daneze că cea mai bună soluție pentru bebeluș este ca acesta să ajungă în grija familiei sale extinse.

Ministerul de Externe a transmis că pe durata zborului din Danemarca în România, copilul a fost însoţit de către bunicii materni.

Ministerul de Externe reaminteşte că acest caz a fost gestionat în mod constant de către reprezentanţii Ambasadei României la Copenhaga, în cooperare cu instituţiile române competente, încă din luna februarie, când misiunea diplomatică a fost notificată de către familia din România cu privire la reţinerea de către autorităţile daneze a părinţilor români ai copilului, preluarea acestuia de către serviciile sociale din Danemarca şi plasarea sa în grija unei familii substitutive din acest stat.

Ambasada României la Copenhaga a eliberat membrilor familiei minorului documente de stare civilă, acte notariale şi de călătorie româneşti (certificat de naştere, titlu de călătorie şi paşaport simplu temporar şi diverse declaraţii).

Reamintim că în luna februarie, doi cetăţeni români, soţ şi soţie, rezidenţi în Regatul Danemarcei, au fost reţinuţi de către autorităţile daneze după ce aceștia și-au dus copilul la spital.

Medicii au stabilit că bebelușul avea hemoragie craniană şi suspectau ”sindromul bebeluşului scuturat”.

Gabriela Firea scria în luna martie că părinţii au fost eliberați din arestul preventiv, dar nu au dreptul să vadă copilul.