Cei doi cetăţeni români, soţ şi soţie, rezidenţi în Regatul Danemarcei, care au fost reţinuţi de către autorităţile daneze,după ce și-au dus copilul la spital, unde a fost internat, au fost eliberați din arestul preventiv, anunță ministrul Familiei, Gabriela Firea, pe pagina ei de Facebook.

Foto:

„Am fost informați că autoritățile daneze au decis eliberarea părinților, după ce au fost adunate toate probele din acest caz și nu mai există un motiv întemeiat pentru a-i priva de libertate. Însă, cea mai mare durere a acestor părinți este că nu-și vor putea vedea copilul”, a scris Firea.

O concluzie a polițiștilor nu a fost emisă și nici nu există un termen limită până când autoritățile daneze se vor pronunța. Până atunci, s-a decis plasarea copilului, pentru un an, la o familie maternală despre care părinții nu pot primi vreo informație. Îl vor putea vedea pe băiat abia după șase luni și atunci doar pentru foarte puțin timp.

Autorităţile daneze au deschis o anchetă cu privire la circumstanţele care au dus la internarea minorului în spital, după ce medicii au stabilit că bebeluşul are hemoragie craniană şi suspectează ”sindromul bebeluşului scuturat”.

”Din informațiile transmise pe căi oficiale, starea de sănătate a copilului este una stabilă. Suntem în legatură cu autoritățile din Danemarca și le punem la dispoziție orice informație poate fi de ajutor.”, adaugă Firea.

Ministrul Familiei afirma la începutul lunii februarie că Direcţia de Protecţie a Copilului Vaslui a făcut o evaluare în cazul bunicilor materni ai bebeluşuluiinternat în Danemarca, stabilind că plasarea în familia extinsă este în interesul superior al copilului. Ea arată că bunicii materni au disponibilitate şi posibilităţi materiale pentru a creşte acest copil, iar bunicii paterni sunt de acord cu acest lucru.

Bunica maternă este casnică şi desfăşoară ocazional activitate de voluntariat la o asociaţie umanitară. Bunicul este asistent maternal profesionist, cu o experienţă de 10 ani, şi are în prezent în plasament o fetiţă de 14 ani.