Inspectorii Direcţiei Județene pentru Agricultură Bihor care au verificat trei sere ale unei familii din județ au avut un şoc când au descoperit cum au încercat aceștia să îi păcălească pentru a primi bani prin programul "Tomata" - au cumpărat roșii din piață și le-au legat cu ață de plantele tinere.

HotNews.roFoto: Hotnews

Chemaţi de o familie de legumicultori din din Sânnicolau Român să le verifice producţia cae urma să iasă pe piaţă, inspectorii au găsit roşii coapte pe plante încă tinere, care mai aveau până să dea rod, scrie Bihoreanul.

Legumicultorii verificați în această perioadă trebuie să dovedească faptul că recolta este coaptă și că pot comercializa trei tone până la sfârșitul lunii.

La o verificare atentă, inspectorii Direcţiei Județene pentru Agricultură Bihor au descoperit că, de fapt, legumicultorii au cumpărat roşii din piaţă şi le-au legat de plante cu fir de rafie, ca să pară că sunt din producţia proprie, iar familia să îşi poată încasa banii de subvenţie - până la 4.000 de euro pe an pentru fiecare exploataţie.

Ce spune fermierul inventiv

”Am găsit roșii coapte agățate sau legate peste gogonelele verzi. Am rămas surprinși, vă dați seama. Ne așteptam să nu se încadreze toată lumea ca și exigențe, dar nici să nu ne pună tot felul de roșii acolo ca și cum noi n-am fi trecut pe acolo (...) Este un caz singular și nu caracterizează fermierii din județul nostru”, a declarat pentru știrileprotv Radu Rogojan, inspector la Direcția Agricolă Bihor.

Fermierul spune că avea roșii coapte în solar, doar că erau undeva mai la mijloc, astfel că a vrut să aducă la vedere câteva exemplare: ”Am zis să fie mai aproape de capăt. Pur și simplu, le-am adus de mai încolo, ca să se vadă mai pe capătul ăsta”.

Condițiile pentru a obține ajutorul de minimis prin programul "Tomata 2022"

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru tomate și alte legume, legumicultotii trebuie să îndeplinească mai multe condiții:

  • a) să solicite ajutorul de minimis;
  • b) să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp/ciclu de producție, cultivată exclusiv cutomate în ciclul I, iar în ciclul II cu una dintre culturile de tomate, ardei gras și/sau lung-kapia, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde;
  • c) să marcheze suprafața prevăzută la lit.b), la loc vizibil, cu o placă indicator, pe care să se găsească inscripţia "Program susţinere legume, anul 2022, beneficiar numărul .............., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului ........./ Municipiului Bucureşti", cu dimensiunea minimă recomandată de 50 cm/70 cm;
  • d) să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate;
  • e) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate, în anul 2022;
  • f) să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor;
  • g) să facă dovada obținerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare;
  • h) să obțină legume care nu depășesc conținutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide;
  • i) nu înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat al statului și nu au săvârșit fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale.