O parte dintre cei condamnați în dosarul Colectiv, nu însă și fostul Cristian Popescu Piedone, au fost obligați de instanță, odată cu condamnările definitive la închisoare, să plătească despăgubiri de peste 50 de milioane de euro către familiile victimelor și către supraviețuitorii incendiului. O parte din despăgubiri trebuie achitate de către ISU București, iar Guvernul a anunțat vineri că va stabili "în cel mai scurt timp" mecanismul concret de plată.

Victimele de la ColectivFoto: AGERPRES
  • "La nivelul Guvernului, s-a decis ca specialiștii de la nivelul Ministerului Finanțelor și Ministerului Justiției să stabilească în cel mai scurt timp mecanismul concret de plată a despăgubirilor dispuse prin Hotărârea Judecătorească privind Dosarul Colectiv", au transmis, vineri, reprezentanții Guvernului.

Despăgubirile pentru ISU trebuie să le plătească victimelor din Colectiv vor fi achitate din fondul de rezervă al Guvernului

Conform unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică, bugetul Ministerului de Interne ar urma să fie suplimentat din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru plata de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov a despăgubirilor stabilite de instanță în dosarul Colectiv.

Ce prevede proiectul de hotărâre de guvern:

  • "(1) Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2022, pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București - Ilfov, cu suma de 299.467 mii lei, la capitolul 61.01 "Ordine publică și siguranță națională", titlul 59 "Alte cheltuieli", reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2022.
  • (2) Sumele alocate potrivit prezentei hotărâri vor fi utilizate pentru plata cheltuielilor și despăgubirilor ocazionate de punerea în executare a Deciziei penale nr. 566/A din 12.05.2022, pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul penal nr. 17008/3/2016, ce revin în sarcina Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov.
  • (3) Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București - Ilfov răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor alin. (1).
  • (4) Sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului până la sfârşitul anului 2022.
  • (5) Se autorizează Ministerul Finanţelor să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat şi în volumul şi structura bugetului Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2022".

Cine trebuie să plătească despăgubiri victimelor din Colectiv

Conform deciziei definitive din 12 mai a Curţii de Apel Bucureşti, Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov vor plăti în solidar cu patronii clubului Colectiv şi cu doi pirotehnişti daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din clubul Colectiv.

De asemenea, inculpaţii menţionaţi, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru victime.

Potrivit deciziei instanței, sunt obligați să plătească daune, în solidar:

  • George Alin Anastasescu - patron al clubului Colectiv
  • Costin Mincu - patron al Clubului Colectiv
  • Paul Gancea - patron al Clubului Colectiv
  • SC Colectiv Club SRL
  • pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise - 6 ani și 10 luni
  • firma de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL
  • Primăria Sector 4 şi Inspectoratul Pentru Situatii de Urgență Bucuresti-Ilfov

Cristian Popescu Piedone a fost scutit de plata despăgubirilor. La fel și cei doi pompieri condamnați în acest caz şi cele trei funcţionare de la Primăria Sectorului 4.

Pedepsele definitive în dosarul Colectiv

  • Cristian Popescu-Piedone - 4 ani de închisoare cu executare
  • patronul Clubului Colectiv, Alin George Anastasescu - 11 ani si 8 luni de închisoare
  • patronul Clubului Colectiv Costin Mincu - 8 ani
  • patronul Clubului Colectiv Paul Gancea - 6 ani și 4 luni
  • pirotehnistul Viorel Zaharia - 6 ani și 10 luni
  • George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI - 8 ani și 8 luni. De asemenea, cei doi pompieri nu mai vor avea dreptul de ocupa o funcţie în cadrul IGSU şi unităţile subordonate şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani, după ce ies din închisoare.
  • Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie - achitată. Ea fusese condamnată în prima instanță la 8 ani de închisoare
  • Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - achitată. Primise 7 ani de închisoare în prima instanță
  • Ramona Sandra Moţoc, referent superior achitată. Primise 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Decizia în procesul Colectiv - încheiat în 21 decembrie 2021 - a fost pronunțată după patru amânări.

Iniţial, procesul Colectiv ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţi.