Un cuptor este un dispozitiv care generează căldură și o păstrează într-un compartiment închis. În general, este utilizat în bucătărie pentru a găti, încălzi sau usca alimentele.

Sfaturi pentru cumpărarea unui cuptor electricFoto: UNSPLASH

Cuptorul electric are o importanță tot mai mare în bucătărie datorită ultimelor progrese tehnologice care îl fac mai ușor, mai sigur și mai comod de utilizat și de curățat.

Înainte de a cumpăra un cuptor electric, luați în considerare aceste aspecte:

- Utilizarea pe care o veți da cuptorului electric

Alegeți un model adecvat nevoilor dvs., în funcție de obiceiurile dvs. de gătit (pentru utilizare ocazională, gătit elaborat, fripturi, pizza, pâine etc.), de numărul de persoane din casă, de spațiul disponibil, de timpul disponibil pentru gătit sau nu etc.

- Dimensiunile exterioare ale cuptorului

Producătorii recomandă ca, atunci când există spațiu disponibil în bucătărie, cuptorul să fie amplasat într-o coloană, sub cuptorul cu microunde, astfel încât să se afle la o înălțime adecvată. Cuptor încorporabil, adică. În caz contrar, este de asemenea practic și obișnuit să se plaseze sub plita de gătit. Adică tot cuptor încorporabil. Dacă acesta este cazul dvs. și aveți de gând să îl montați, acordați atenție dimensiunilor exterioare și țineți cont de faptul că trebuie să lăsați spațiu pentru o ventilație adecvată.

- Capacitatea internă a cuptorului

Capacitatea internă a cuptorului electric este exprimată în litri și va depinde de numărul de prize care urmează să fie alimentate în casa dumneavoastră.

Pe piață veți găsi modele mici (cuptoare compacte) cu o capacitate de aproximativ 20 de litri.

Pe de altă parte, aveți modele cu o capacitate de până la 80 de litri. Multe modele mari vă permit să preparați mai multe feluri de mâncare simultan pe tăvi diferite, fără a amesteca mirosurile, ceea ce economisește energie și timp.

- Puterea cuptorului

Puterea cuptorului electric este exprimată în wați, atât a cuptorului și a grătarului, cât și a funcției de curățare prin piroliză (cuptoarele cu piroliză dispun de aceasta), precum și consumul de energie. Cu cât puterea este mai mare, cu atât mai repede se va găti mâncarea. Cu toate acestea, ideal este să achiziționați un model cu cel mai înalt nivel de eficiență (A), pentru a evita consumul inutil. Descoperă ofertele: cuptor electric încorporabil

Puterea nominală a cuptoarelor electrice variază de la 250 de wați pentru cele mai mici cuptoare până la 750 de wați și mai mult, care sunt considerabil mai scumpe la cumpărare și utilizare.

- Consumul și eficiența energetică

Consumul de energie al cuptorului este indicat pe eticheta energetică obligatorie pentru aceste aparate, în conformitate cu reglementările UE.

Această etichetă oferă informații privind nivelul de eficiență energetică a aparatului în comparație cu tipul standard. Clasificarea se face de la A la G, de la cel mai eficient și mai ecologic la cel mai puțin eficient. Deși aparatele mai eficiente tind să fie mai scumpe, pe termen lung merită să investești în ele, datorită economiilor de consum pe durata lor de viață.

- Funcții și caracteristici speciale ale cuptorului

În funcție de caracteristicile lor, piața oferă de la cele mai simple până la cele mai sofisticate modele de cuptoare electrice.

În primul rând, am dori să evidențiem funcțiile de gătit oferite de diferiți producători, menite să optimizeze gătitul (menținerea unei temperaturi constante și distribuirea uniformă a căldurii în timpul gătitului): funcția de preîncălzire rapidă; "turbo-grill", care produce o căldură superioară foarte puternică și distribuie temperatura astfel încât nu mai este necesar să întoarceți alimentele în timpul gătitului; "vario-grill" și "maxi-grill" vă permit să reglați puterea grătarului cu ajutorul termostatului, pentru a frige suprafețe mai mari; "turbo plus" vă permite să gătiți mai multe feluri de mâncare în același timp, fără a amesteca aromele sau mirosurile.

Cuptoare electrice încorporabile: idei & reviews

Există, de asemenea, modele care utilizează abur sau care combină aburul cu aerul cald. Unele funcții facilitează calcularea timpilor și temperaturilor, cum ar fi senzorii care adaptează programarea timpilor și temperaturilor etc., ceasurile electronice de pornire și oprire a gătitului etc. Sistemele electronice de control oferă tot felul de informații pentru prepararea alimentelor.

Funcția de autocurățare merită o mențiune specială. Cuptoarele tradiționale se curăță cu o cârpă și produse specifice. Pentru a ușura curățarea, cuptoarele actuale au pereții și, în unele cazuri, și tăvile și grătarele acoperite cu emailuri speciale care împiedică murdăria să adere și încorporează sisteme practice de autocurățare cunoscute sub numele de curățare catalitică sau pirolitică. Aceste finisaje au o aderență scăzută și sunt foarte rezistente la șocuri, temperaturi ridicate și acizi. Pereții cuptoarelor catalitice au un strat ceramic poros care este impermeabil la grăsime.

Atunci când sunt pornite pentru curățare, grăsimea și reziduurile alimentare sunt carbonizate la 500°C, fiind transformate în dioxid de carbon și apă, care se evaporă și, astfel, prin intermediul unui proces de oxidare, pereții cuptorului absorb murdăria. Cu aceste sisteme moderne de autocurățare, tot ce trebuie să faceți este să ștergeți interiorul cuptorului cu o cârpă uscată, fără detergenți. Deși sunt foarte practice, nu uitați că aceste sisteme fac ca produsul să fie destul de scump. Unele modele au, de asemenea, filtre care acționează ca niște catalizatori de mirosuri și nu permit trecerea grăsimii.