De la începutul anului, Vassilis Kikilias, ministrul elen al Turismului, e plecat prin lume. Încheie parteneriate, deschide birouri de promovare, dă interviuri, le vorbește autorităților de peste mări și țări de frumusețile Greciei și speră ca la vară, eforturile să-i fie confirmate de numărul de turiști. A discutat cu oficiali din Israel, SUA, Franța, Australia, iar recent a vizitat și țara noastră.

LefkadaFoto: USER UPLOADED

A fost la începutul anului la Expoziția destinată Pieței Turismului Mediteranean (IMTM) desfășurată la Tel Aviv

Ministrul grec al Turismului, domnul Vassilis Kikilias, a vizitat Israelul. Ministrul a inaugurat pavilionul grec și s-a întâlnit cu omologul său israelian, domnul Yoel Razvozov. Împreună au convenit să promoveze cooperarea bilaterală, în special în domeniul turismului maritim. Ministrul grec s-a întâlnit cu reprezentanți ai industriei turistice israeliene, inclusiv cu transportatori aerieni și cu operatori de turism.

A avut, de asemenea, întâlniri cu investitori israelieni, interesați de sectorul turismului. A dat interviuri mass-media israeliene (TV, scris și online), promovând atracțiile Greciei și încurajând israelienii să viziteze Elada pe tot parcursul anului.

Așteptările oficialităților elene este ca în 2022 turismul să revină la cifrele de dinainte de pandemie. Sursa.

În februarie, a discutat cu americanii, punând la punct 14 zboruri directe SUA-Grecia

Ministrul Kikilias a mai discutat cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Jeffrey Payat, anunțând că din aprilie, Grecia are 14 zboruri directe ale companiilor americane.

Turismul din Grecia are o pondere de 25% în PIB-ul țării (direct și indirect), astfel că eforturile ministerului de resort sunt justificate.

După SUA, Kikilias a vizitat Australia. „Înființarea unui birou al Organizației Elene de Turism în Melbourne este prioritatea mea”, a spus acesta.

„Relațiile dintre Grecia și Australia sunt strânse și se bazează atât pe legături istorice, cât și pe diaspora elenă.

„Timp de decenii, diaspora greacă a contribuit la formarea și consolidarea relațiilor dintre cele două națiuni”, a spus domnul Kikilias.

Doi ani după pandemie, australienii greci se gândesc la Grecia, la familiile lor de acolo și la vacanțe. Mulți și-au rezervat deja biletele pentru a vizita Grecia.

În 2021, turismul în Grecia a depășit toate așteptările. Veniturile bugetate la începutul lui 2021, s-au realizat 200%, mai spune Vassilis Kikilias

În calitate de fost ministru al Sănătății, care a fost responsabil de acest domeniu, pot spune cu încredere că munca noastră a dat roade. La nivel mondial, criteriile de selecție a călătoriilor s-au schimbat și ele.

Oamenii călătoresc acolo unde se simt în siguranță, iar Grecia este o țară sigură. De asemenea, ridicarea obligației de a prezenta un test de coronavirus negativ pentru călătorii complet vaccinați din Australia va avea un efect pozitiv în atragerea mai multor australieni.

Întrebat în ce măsură a fost afectat turismul din Grecia de războiul din Ucraina, ministrul a răspuns: Treaba mea este să lucrez în fiecare zi pentru a aduce turiști. Suntem solidari cu Ucraina și le oferim sprijin practic. Primim, îngrijim și găzduim refugiați. Le oferim posibilitatea de a lucra în industria noastră hotelieră, în locuri de muncă care nu au putut fi acoperite de localnici. De asemenea, suntem concentrați pe piețele țintă, precum Australia, SUA, Canada, Franța, Israel pentru a atrage și mai mulți vizitatori.

În România, ministrul grec s-a întâlnit cu reprezentanții patronatelor din turism cu care au discutat despre eliminarea completă a restricțiilor pentru turiștii români, respectiv rezolvarea problemelor legate de accesul cu autoturismul propriu, prin vămile de la Makaza și Promachonas.

Partea română a solicitat suplimentarea culoarelor de acces dar și a personalului din frontiere pentru fluidizarea traficului din punctele vamale și a obținut promisiuni ferme în acest sens pentru sezonul estival 2022. Odată cu eliminarea restricțiilor sanitare care presupuneau verificări suplimentare în frontieră, timpul de așteptare pentru turiștii români se va reduce considerabil.

S-a discutat, de asemenea, despre turismul religios, în vederea extinderii sezonului turistic, dar au fost abordate și zonele de interes pentru turiștii din Grecia care vin în România: București, Delta Dunării, circuite culturale.

Grecia mizează pe un sezon turistic mai bun decât cel de anul trecut, în pofida războiului din Ucraina şi a consecinţelor sale, explozia preţurilor şi pierderea a sute de mii de turişti ruşi şi ucraineni care de mai mulţi ani inundau insulele şi staţiunile din nordul Greciei.

"Avem deja anulări de rezervări din partea a 600.000 de turişti ruşi şi 240.000 de ucraineni", a declarat preşedintele Asociaţiei agenţiilor elene de turism (HATTA), Lyssandros Tsilidis, care subliniază că la acest moment "pierderile se ridică la 700.000 de euro".

La fel ca şi partenerii europeni, Atena a condamnat invazia rusă în Ucraina în pofida legăturilor istorice între Rusia şi Grecia, două ţări ortodoxe.

Războiul din Ucraina va afecta în special turismul în insula Creta, unde 10% din turiştii tradiţionali erau ruşi şi ucraineni. "Această clientelă nu va fi înlocuită", consideră Nikos Halkiadakis, preşedintele Uniunii hotelierilor din Héraklion, principalul oraş din cea mai mare insulă grecească.

Cu toate acestea, după doi ani de pandemie, Guvernul de la Atena şi profesioniştii din turism sunt încrezători. Pentru Nikos Halkiadakis, "revenirea la normal este un motiv de speranţă şi mizăm pe un sezon mai bun decât anul trecut".

"Experţii din industria turismului se aşteaptă la o multiplicare cu doi a numărului de sosiri din acest an", insistă şi Sofia Zacharaki, secretar de stat în Ministerul Turismului. "Iar sezonul arată deja o imagine încurajatoare care ne permite să fim optimişti", a declarat Zacharaki.

La rândul său, ministrul elen al Turismului, Vassilis Kikilias, a salutat luni "reuşita strategiei guvernamentale care a vizat deschiderea sezonului turistic înainte de venirea verii". Potrivit lui Vassilis Kikilias, numărul sosirilor pentru vacanţa de Paşte a crescut la Atena şi Salonic (nord), comparativ cu anul trecut, "iar aceste cifre justifică eforturile noastre".

Pentru a da un impuls turismului, care este responsabil pentru aproape 25% din PIB, Grecia a început în februarie să ridice restricţiile împotriva Covid-19 astfel că testele de depistare la frontieră nu mai sunt obligatorii pentru călătorii care au un certificat european de vaccinare.

Începând cu data de 1 mai, certificatul sanitar nu va mai fi cerut în restaurante, baruri şi magazine.

În ceea ce priveşte purtarea măştii, nu va mai fi obligatorie în spaţiile închise de la 1 iunie.

Însă, industria turistică este unul din sectoarele cele mai afectate direct de crize, precum războaie şi pandemii, subliniază secretarul de stat.

"După ce am trăit prin ultimii doi ani dificili, nu ne mai este teamă, chiar dacă ritmul de revenire a turismului este unul lent în toată Europa, din cauza războiului din Ucraina", a explicat preşedintele HATTA. Iar explozia preţurilor riscă să schimbe datele problemei, apreciază preşedintele HATTA.

Chiar dacă profesioniştii din sector mizează pe un sezon mai bun decât cel de anul trecut, "numărul sosirilor nu va reveni la cifrele record din 2019", avertizează ministrul Vassilis Kikilias.