Magistratul Cristi Danileţ este susţinut de şase organizaţii neguvernamentale pentru un post de judecător la Curtea Constituţională a României, printre acestea fiind şi Societatea Timişoara care militează pentru Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, care se referă la lustraţie., potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Organizaţiile semnatare susţin numirea judecătorului Cristi Danileţ la Curtea Constituţională pentru meritele sale învederate de magistrat competent şi corect, precum şi pentru poziţiile sale pro-europene în privinţa reformării justiţiei în România. Activitatea sa pasionată de educaţie juridică a tinerilor prin traininguri ţinute la zeci de şcoli din România este admirabilă. Judecătorului Danileţ şi echipei sale de la VedemJust i se datorează includerea educaţiei juridice în programa şcolară. Hărţuirea şi suspendarea sa din magistratură confirmă poziţia sa reformistă, temerară, care generează opoziţie în rândurile curentului retrograd. Curtea Constituţională a pierdut din credibilitatea necesară celui mai înalt for constituţional prin recompensarea cu locuri în CCR a unor foşti membri de partid, precum şi prin compromisurile politice ale unor decizii”, se arată într-un comunicat de presă, de marţi, transmis de Societatea Timişoara.

Potrivit sursei citate, numirea lui Danileţ în acest post ar fi un semnal de schimbare a opticii clasei politice.

"Numirea judecătorului independent Danileţ, neimplicat în politică, ar putea fi un semnal de schimbare a opticii clasei politice şi de restituire a misiunii originare a Curţii Constituţionale de garant al Constituţiei României”, se mai arată în comunicat.

Cele şase organizaţii neguvernamentale semnatare sunt: Freedom House România, Societatea Timişoara, Grupul pentru Dialog Social, Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică, Fundaţia Progress şi Iniţiativa România.

Fostul ministrul USR al Fondurilor Europene Cristian Ghinea a anunţat că USR îl propune pe judecătorul Cristi Dănileţ pentru postul de judecător al CCR.

”USR îl propune pe Cristi Danileţ la CCR. PSD, aripa servicii, îl va propune pe Bogdan Licu. Faza haioasă e că Licu a plagiat. Din Danileţ. Nu e glumă”, a scris, luni, pe Facebook, Cristian Ghinea.