Antonio Ortiz Garcia, fostul ambasador al Spaniei in Romania, dezvaluie modul in care discuta, in Romania anilor 1992 - 1997, cu problemele importante cu ambasadorii celorlalte state membre NATO si UE. Diplomatii straini se adunau intr-o incinta speciala, denumita Camera Faraday, loc in care erau protejati impotriva potentialelor tentative de interceptare.

Intr-un interviu prezentat de Rador, fostul ambasador descrie climatul de neincredere in care diplomatii occidentali isi desfasurau activitatea in perioada post-decembrista.

"Era, cred, o epoca de tranzitie lenta catre democratie; Romania era condusa de Iliescu, de guvernul Vacaroiu, iar ministru de externe era Melescanu. Era un regim pre-democratic, iar proba a fost ca relatiile cu UE nu avansau", spune Antonio Ortiz Garcia.

Diplomatul spaniol povesteste apoi modul in care decurgeau intilnirile dintre ambasadorii occidentali: "Era o perioada in care saptamanal ambasadorii UE si ai NATO ne intalneam pentru a dezbate diverse probleme. Ne intalneam in asa-zisa "camera Faraday", pe care numai cateva ambasade o aveau la vremea respectiva (o camera speciala, construita astfel incat sa nu poata fi penetrata de nici o unda electrica sau electromagnetica), unde lucram efectiv, faceam rapoarte si raspundeam solicitarilor Uniunii Europene sau elaboram diverse documente pe care apoi le inaintam autoritatilor romane".