​Favipiravir s-ar putea vinde în farmacii pentru pacienții cu COVID-19, în anumite condiții, nu același lucru fiind valabil pentru Arbidol, un medicament extrem de mediatizat și în cazul căruia, spune ministrul Sănătății, nu există niciun studiu la nivel global care să arate că influențează infecția cu coronavirus.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alexandru Rafila a declarat, marți, că „în farmacii, nu putem să punem în vânzare către public decât medicamente recomandate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății”.

„Vreau să fiu foarte tranșant. Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir, este un medicament antiviral care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar care nu influențează în niciun fel formele complicate și decesul. Asta spun cele câteva studii clinice referitoare la Favipiravir. Încercăm să găsim o soluție, însă persoanele care pot să ia favipiravir în ambulatoriu, pot să ia după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate - și nu mă refer la COVID, ci la alte tipuri de afecțiuni pentru că sunt medicamente foarte toxice - și ulterior prin prescripție medicală.

Celălalt medicament, Arbidol, este un medicament pentru care nu există la nivel global niciun studiu care să arate că influențează în vreun fel infecția cu coronavirus. În consecință Comisia de boli infecțioase a Ministerului Sănătății nu a putut să recomande încât ANMDM să poată să elibereze autorizație de punere pe piață. Eu nu pot decât să respect părerea colegilor mei infecționiști care au această responsabilitate”, a spus ministrul Sănătății.