După nici o lună de la finalizarea parțială a lucrărilor de reabilitare a fațadei Sinagogii din Făgăraș, un zid al acesteia a fost vandalizat, a anunțat joi Primăria Făgăraș. Persoane încă neidentificate au aruncat cu o substanță necunoscută pe întreaga latură de sud a monumentului istoric, a precizat instituția.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Ne este greu să înțelegem comiterea faptelor de distrugere, când patrimoniul local este al tuturor cetățenilor și ar trebui protejat de orice om.
  • În cursul acestei zile vom sesiza autoritățile competente pentru identificarea făptașului și luarea măsurilor prevăzute de lege în astfel de cazuri", au transmis pe Facebook reprezentanții Primăriei Făgăraș.

Instituția a postat și mai multe fotografii.

Clădirea a fost construită în 1870 și se afla într-o stare avansată de degradare. Lucrările de reabilitare au început în 2019.

În perioada 2019-2021 au avut loc trei intervenții asupra clădirii: cu ajutorul unei sponsorizări de 15.000 de lei din partea unei companii private s-a făcut o intervenție urgentă la acoperiș; ulterior a fost refăcut tot acoperișul, de la schimbarea țiglei, până la recondiționarea șarpantei de lemn, în cadrul unui parteneriat încheiat cu Fundația Comunitară „Țara Făgărașului” și Ambulanța Monumentelor; este în curs etapa a treia, în cadrul căreia este refăcută fațada, lucrările fiind finanțate din bugetul local, precizează primăria.

În luna august a anului trecut, Primăria Făgăraș a organizat – împreună cu Centrul pentru Mediu Construit, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, HomeinFagaras și Institutul de Cercetare Făgăraș – un atelier care a reunit arhitecți și studenți din Cluj, Brașov, București și Constanța pentru realizarea unui plan de reconversie a sinagogii într-un centru cultural internațional.