​Țările care au participat la discuțiile ONU privind armele autonome nu au demarat negocierile privind un tratat internațional care să reglementeze utilizarea roboților ucigași, ci au convenit doar să continue discuțiile, transmite Reuters.

Brat robotic tinand un craniu umanFoto: DreamsTime

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) și mai multe ONG-uri au făcut presiuni pentru ca negociatorii să înceapă să lucreze la un tratat internațional care să stabilească noi reguli obligatorii din punct de vedere juridic cu privire la aceste arme.

Spre deosebire de armele semiautonome existente, cum ar fi dronele, armele complet autonome nu au un "buton de oprire" operat de oameni.

În schimb, lasă deciziile de viață și de moarte în seama senzorilor, a software-ului și a analizei computerizate.

Cei care se opun roboților ucigași spun că prin folosirea acestora cresc riscurile pentru populația civilă, apar probleme în ceea ce privește responsabilitatea și se majorează șansele de escaladare a conflictelor.

Negocierile de la Geneva, care durează de opt ani, au căpătat un nou impuls după ce, în martie, un raport al unui grup de experți al ONU a afirmat că primul atac cu drone autonome ar fi putut avea loc deja în Libia.

"Era o oportunitate reală ce a fost ratată și nu este, în opinia noastră, ceea ce trebuie pentru a răspunde la riscurile pe care le prezintă armele autonome", a declarat Neil Davison, consilier politic în cadrul diviziei juridice a CICR, cu privire la rezultatul discuțiilor care au durat o săptămână.

Tergiversarea face ”fericite” statele care dezvoltă roboți ucigași

Multe țări și-au exprimat, de asemenea, dezamăgirea față de acest rezultat. "În ritmul actual de progres, ritmul dezvoltării tehnologice riscă să depășească negocierile noastre", a declarat ambasadorul pentru dezarmare al Elveției, Felix Baumann.

Convenția privind anumite arme convenționale, care are 125 de membri, a discutat despre posibilele limite privind utilizarea armelor letale autonome, sau LAWS, care sunt operate în totalitate de roboți și utilizează noi tehnologii, precum inteligența artificială și recunoașterea facială.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, solicitase țărilor să vină cu un "plan ambițios" privind noile reguli.

Surse care au urmărit discuțiile au declarat că Rusia, India și Statele Unite s-au numărat printre țările care și-au exprimat îndoielile cu privire la necesitatea unui nou tratat LAWS.

Washingtonul a subliniat anterior posibilele beneficii ale acestora, cum ar fi precizia.

Clare Conboy, de la grupul de campanie Stop Killer Robots (Opriți roboții ucigași), a declarat că rezultatul a fost unul care "face foarte fericită minoritatea de state militarizate care investesc în dezvoltarea acestor arme".

Ea a spus că se așteaptă ca numeroasele țări care sunt în favoarea unor noi reglementări, precum Noua Zeelandă sau Austria, să înceapă negocierile în afara Națiunilor Unite.

(sursă foto: Mopic | Dreamstime.com)