DIICOT și Poliția Română au anunțat marți seară că 31 de persoane au fost duse la audieri într-un dosar în care este vizată o grupare acuzată de peste 100 de furturi din TIR-uri care erau oprite în parcări din Germania, Franța și Austria. Conform anchetatorilor, prejudiciul este de aproximativ 1,3 milioane de euro.

furturi din camioaneFoto: IGPR

Potrivit surselor citate, marți procurori ai DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au făcut 46 de percheziții domiciliare în Dâmbovița și Argeș, fiind vizată o grupare organizată de criminalitate itinerantă cercetată în cele 3 state pentru furt calificat și tăinuire. Concomitent cu activitățile desfășurate pe teritoriul Romaniei, au fost făcute 11 percheziții la locuințele unor membri ai grupului infracțional, pe teritoriul Germaniei.

Au fost duse la audieri 31 de persoane, iar până la această oră au fost audiate 10 și urmează să fie duse, pentru a fi reținute, la Parchetul Curții de Apel Ploiești. Pe numele lor există mandate europene de arestare emise de autoritățile judiciare din Franța (6) și Germania (4).

Conform DIICOT, în perioada 2015 – 2021 pe teritoriul României s-a constituit și a acționat o gruparee infracțională care ar fi comis peste 100 de furturi din TIR-uri aflate în diferite parcări pe teritoriul Germaniei, Franței și Austriei, prejudiciul fiind de aproximativ 1,3 milioane de euro.

Furturile au fost comise în zona autostrăzilor A10 și A71, în sudul Parisului, iar în Germania în apropierea orașelor ‎Münster și Osnabrück.

Cum acționa gruparea acuzată de peste 100 de furturi din TIR-uri oprite în parcări

Autorii furturilor, care erau și administratori de societăți comerciale, sub aparența executării unor activități de transport, se deplasau în aceste state, iar pe timpul nopții sustrăgeau bunuri din alte camioane aflate în parcări (cantități mari de televizoare, anvelope, biciclete, aparatură electronică, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, cantități mari de combustibil).

Bunurile furate erau transportate, ulterior, pe teritoriul României, unde erau comercializate către persoane cunoscute membrilor grupării, la prețuri cu mult sub valoarea reală a acestora.

Procurorii DIICOT spun că liderii grupării erau cei care organizau deplasările în străinătate, asigurând logistica privind transportul și totodată participau activ la comiterea furturilor, împreună cu ceilalți membri.