Pentru prima dată în valul 4 al pandemiei de COVID-19, în weekend-ul care s-a încheiat viteza de vaccinare a depășit viteza de infectare, iar dacă vaccinarea continuă în ritmul mediu din ultimele şapte zile, la finalul lunii decembrie România va avea 10 milioane de persoane vaccinate cu prima doză şi, în martie anul viitor, 15 milioane, spune epidemiologul Octavian Jurma.

Coada la vaccinare in BucurestiFoto: RO Vaccinare Facebook

Peste 400.000 de români s-au vaccinat cu prima doză de vaccin anti-COVID în ultima săptămână și s-au format cozi în unele centre de vaccinare, care luni de zile au stat goale, iar unele s-au închis.

Epidemiologul Octavian Jurma spune că creșterea ratei de vaccinare a continuat să fie știrea pozitivă a acestui week-end, iar dacă vaccinarea continuă în ritmul mediu din ultimele 7 zile (62.400 doze 1 pe zi) atunci:

  • ținta de 10 milioane persoane vaccinate cu prima doză (52% din populația rezidență) va fi atinsă la 29 decembrie 2021
  • ținta de 15 milioane persoane vaccinate cu prima doză (78% din populația rezidență) va fi atinsă la 19 martie 2022

  • "Numărul mediu de cazuri noi confirmate în ultimele 7 zile a fost de 15.000, ceea ce corespunde (la o rată reală de infectare de minim 1:5) unui minim de 75.000 de infectari noi pe zi. Pandemia se mișcă deci în continuare la o viteză mai mare decât vaccinarea, însă în weekend viteza de vaccinare a depășit viteză de infectare pentru prima dată în valul 4-Delta.
  • Făcând abstracție de consecințele bolii, atât infectarea, cât și vaccinarea scad prin imunizare numărul de persoane susceptibile la infecție.
  • Dacă vaccinarea continuă în acest ritm, în 2 săptămâni viteza de scădere a populației neimunizate recent se va dubla. Acest fenomen va accentua viteză de ieșire din valul 4-Delta și va scurta perioada de platou care pare să se instaleze în aceste zile.
  • În acest context vă recomand să faceți doză booster 2 (a 3-a doză sau al 2-lea rapel), pentru că datele din Israel arată că rata de infectare scade dramatic în rândul celor cu a 3-a doză în raport cu cei vaccinați cu schemă completă în urmă cu 6 luni.
  • Singură necunoscută pe câmpul de bătălie cu pandemie rămâne acum răspunsul politic care a mai inhibat odată un debut promițător al campaniei de vaccinare și a luat apoi măsuri care au stimulat rată de infectare", afirmă epidemiologul Octavian Jurma.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat duminică seară că numai în ultimele 72 de ore s-au administrat peste 360.000 de doze de vaccin şi că în acest moment, în România, peste 40% din populaţia adultă s-a vaccinat. Gheorghiţă a făcut un apel către universităţile de medicină să organizeze maratoane ale vaccinării în marile oraşe şi a precizat că un astfel de maraton se va desfăşura la Bucureşti în fiecare sfârşit de săptămână, până la finalul anului.

De la debutul campaniei de vaccinare în România, în 27 decembrie 2020, s-u vaccinat anti-COVID 6.417.484 de persoane - 5.920.032 cu schema de două doze, iar 706.622 au făcut și a treia doză.