​​10 zile pline de documentare despre mediu și oameni în premieră națională, întâlniri cu regizori străini, dezbateri alături de jurnaliști și activiști de mediu și ateliere pentru copii, toate acestea începând cu 15 octombrie când începe Pelicam, singurul festival de film din România dedicat mediului înconjurător.

Pelicam TalksFoto: Pelicam

Programul de filme​ include cele mai recente documentare de mediu, atent curatoriate, prezentate în premieră națională într-o ediție online.​ ​Fiecare film din cadrul festivalului va putea fi văzut online, la ora programată pe online.pelicam.ro Unele proiecții vor fi însoțite la final de discuții sau dezbateri. Programul integral al proiecțiilor, atelierelor și al evenimentelor conexe este disponibil pe site-ul pelicam.ro. ​

Filmul de Deschidere

Documentarul​ ​Once upon a time in Venezuela / “A fost odată în Venezuela”​, ​va​ ​deschide oficial festivalul Pelicam ​vineri, 15 octombrie​, proiectat în premieră națională de la​ ora 21:00. Once upon a time in Venezuela este propunerea Venezuelei la Oscar, categoria cel mai bun film documentar și se afla în competiție pentru trofeul Pelicam.

“Cine apără ziua de mâine” - tema celei de-a zecea ediții

Tema acestei ediții reflectă realitatea ultimilor ani și aduce în atenția publicului ceea ce organizațiile internaționale de drept de mediu încearcă să ne spună de mult. Oamenii mor luptând pentru dreptul de a avea ape, păduri și ecosisteme sănătoase. Conform celui mai recent raport Global Witness, în 2019 au fost raportate 212 decese, oameni apărându-și pământurile și mediul. Doi dintre ei erau pădurari în România.

Pelicam Talks:

Pelicam Talks, discuțiile pe teme de mediu cu publicul ​Pelicam au devenit o parte esențială a festivalului în ultimii ani. ​2 teme mari vor fi dezbătute la ediția de anul acesta.

Pelicam Talk #1 Jurnalismul de mediu

Invitați: Anca Iosif (DOR), Oana Racheleanu (Green Report), Ioana Moldovan (Documentaria) și Andrei Ciurcanu (Rise project, OCCRP)

Sâmbătă, 16 octombrie de la 18.30

Pelicam Talk #2 Mobilizare și Rezistență

Invitați: Roxana Pencea-Bradatan (SRM, Declic) și Loredana Pană (Mai Mult Verde)

Sâmbătă, 23 octombrie de la 18.30

Dezbaterile vor avea loc pe online.pelicam.ro la orele stabilite.

Atelierele pentru copii

Unice prin abordarea lor, atelierele pentru copii realizate în parteneriat cu Seneca EcoLogos se întorc și in 2021. Cinci ateliere a câte 17 locuri fiecare îi așteaptă pe copiii între 7 și 12 ani să descopere cinci subiecte pe care le vom regăsi și în filmele acestei ediții. Atelierele vor avea loc în București la Seneca Anticafe și accesul este gratuit, pe bază de înscriere.

Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Sponsorul principal al festivalului : Orange

Sponsor: Saga Film

Parteneri: Seneca EcoLogos, Digidemat, Editura Seneca, Green Film Network

Parteneri instituționali: Ambasada Olandei la București, Ambasada Spaniei la București, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Royal Danish Embassy Bucharest, Ambasada Elveției în România.

Parteneri media : Radio Guerilla, DOR, Scena9, EduPedu, Hotnews.ro.