Dincolo de informații utile, date sau statistici, Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă reprezintă o ocazie de a adresa un îndemn către toți factorii implicați – donatori, comunitate medicală, autorități, pacienți, industrie de profil, experți - pentru inițierea unui dialog pentru rezolvarea unor obiective comune: încurajarea și promovarea importanței activității de donare de plasmă, precum și promovarea unor mecanisme naționale de colectare de plasmă care să răspundă nevoii pacienților de a avea acces la tratamentul necesar, dându-le astfel o șansă la viață.

Apelul pacienților către autorități - cum poate salva vieți colectarea de plasmăFoto: Shutterstock

„Sper ca aceste date pe care Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune le-a pus la dispoziția publicului să aibă un ecou, iar populația să înțeleagă importanța plasmei în fabricarea unor medicamente de care depinde viața unor pacienți. Cred că în tot acest context pe care l-am prezentat, este necesar ca în țara noastră să fie dezvoltat un mecanism de colectare de plasmă sustenabil și armonizat la cerințele și standardele Uniunii Europene, care să permită exportul plasmei, prelucrarea acesteia și obținerea de produse autorizate: imunoglobuline, factori de coagulare albumină, etc. Autoritățile române trebuie să înțeleagă necesitatea găsirii unor soluții, pacienții nu au timp să aștepte, aceste terapii reprezentând unica alternativă terapeutică pe care o au. Lansez pe această cale un apel către toți factorii competenți pentru inițierea unui dialog pe acest subiect. Trebuie să ajungem împreună la cele mai bune soluții pentru pacientul român”, afirmă Rozalina Lăpădatu, președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Acest articol este susținut de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) și Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), în cadrul Plasma Awareness Week - Săptămâna conștientizării importanței donării de plasmă, desfășurată între 4 și 8 octombrie 2021.