Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia anunţă că se va adresa CEDO în cazul Bibliotecii Batthyáneum, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv retrocedarea bibliotecii către arhiepiscopie.

Biblioteca BatthyaneumFoto: bibnat.ro

”În 25 mai, Curtea Supremă a respins definitiv cererea legitimă a Arhidiecezei Romano - Catolice de Alba Iulia prin care revendica biblioteca şi colecţia ştiințifică înfiinţate în 1798 de episcopul romano-catolic Ignác Batthyány. De asemenea, considerăm decizia instanţei ca fiind incorectă şi inadmisibilă, pentru că în acest caz decizia nu a fost motivată în niciun fel. Nu putem accepta respingerea în această formă şi vom continua să luptăm pentru această cauză nobilă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a transmis arhiepiscopia, potrivit News.ro.

Codex Aureus, manuscrise medievale și cea mai mare colecție de incunabule

Donate Provinciei Transilvania de episcopul Batthyany Ignac, în 1798, împreună cu clădirea şi terenul aferente, Biblioteca şi Institutul astronomic Batthyaneum au fost gândite de donator ca structuri cu un caracter public. După Marea Unire din 1918, Institutul astronomic şi Biblioteca au rămas, până la naţionalizarea din 1949, în administrarea Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, fiind scutite de impozite şi de alte obligaţii financiare de către Statul Român. Din 1961, Batthyaneum a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Bibliotecă Naţională a României.

Biblioteca Batthyaneum, care funcţionează din 1794 în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia, deţine cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, respectiv peste 80%. Aici se află şi cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma.

Batthyaneum deţine şi cea mai mare colecţie de incunabule, cărţi editate în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Europa, în faza de început a tiparului, cu peste 600 de exemplare, adică circa 70% din totalul celor aflate pe teritoriul României. Biblioteca are profil documentar, fiind destinată cercetătorilor şi specialiştilor, iar accesul în incintă este permis doar în baza unei autorizaţii.

Biserica Unitariană Maghiară acuză ”o legitimare a confiscării ilegale”

Conform MTI, la sfârşitul săptămânii trecute, Biserica Unitariană Maghiară şi-a exprimat neînţelegerea şi indignarea faţă de refuzul retrocedării Bibliotecii Batthyáneum.

“Refuzul de a retroceda clădirea, naţionalizată sub dictatura comunistă, şi colecţia nepreţuită pe care o conţine, este o legitimare a confiscării ilegale. Această decizie nu este doar o pedeapsă, prin care este încălcată legea, împotriva bisericii noastre surori romano-catolice, ci şi un mesaj îngrijorător pentru celelalte confesiuni maghiare din Transilvania”, a transmis Biserica Unitariană Maghiară.

Aceasta a mai adăugat că intenţionează să acţioneze împreună cu bisericile surori, la toate forurile judiciare posibile, pentru a pune în aplicare, fără echivoc, drepturile de proprietate comunitară.