Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein susține că a împușcat alt urs, nu pe Arthur, și că are ”dovezi fotografice” în acest sens, potrivit primelor declarații făcute de acesta pentru cel mai mare ziar austriac, Kronen Zeitung.

Arthur impuscatFoto: Agent Green

De asemenea acesta susține că a împușcat animalul la 250 de metri de casele unui sat, fiind însoțit de ”ghizi de vânătoare locali”.

Printul spune că ursul pe care l-a vânat intra des în localități și fusese clasificat drept periculos de autoritățile române, care au acordat autorizația de împușcare.

”Am achiziționat și exercitat legal autorizația de vânătoare de la autoritățile responsabile”, afirmă Emanuel von und zu Liechtenstein într-o scrisoare trimisă ziarului austriac.

Prințul nu spune câți bani a plătit, dar afirmă că, din câte știe, ”taxele plătite sunt folosite, în principal, în programe de protecție a urșilor și a oamenilor ce trăiesc în apropierea acestora”.

------------

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat joi că, în urma incidentului în care a fost implicat prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein acuzat că a ucis ursul Arthur, a fost schimbată legislaţia privind extragerea prin împuşcare a urşilor care reprezintă un pericol pentru comunităţi.

Astfel, dacă înainte exista un termen de 60 de zile de la eliberarea documentelor privind avizarea recoltării, iar legislaţia nu prevedea clar cine poate împuşca animalul, începând de joi exemplarele periculoase pot fi extrase în cel mult 15 zile, iar împuşcarea se face numai de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită extragerea.

Barna a declarat joi seară, la Digi 24, că, atunci când s-a aprobat extragerea unui urs care reprezintă un pericol, sarcina identificării exemplarului revine Asociației de vânătoare care face extragerea, indiferent de cine participă la vânătoare.

Ministrul spune că prințul austriac nu avea cum să vâneze singur și că el a fost însoțit de cei de la asociația de vânătoare. Ministrul insită că nu știe dacă ursul Arthur este cel pentru care s-a organizat extragerea/împușcarea sau era vorba de un alt urs, urmând ca ancheta în curs să stabilească acest lucru.

Procurorii din Covasna au preluat ancheta deschisă de Poliție în cazul ursului Arthur, împușcat de către un prinţ austriac și fac cercetări pentru braconaj, vânarea în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept.

Ancheta vine după ce organizațiile Agent Green și VGT (Austria) au semnalat că cel mai mare urs brun din România - Arthur - a fost împușcat într-o arie naturală protejată din județul Covasna, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, vânător de trofee.

Conform celor două organizații, prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Cele două organizații spun că, în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților.

Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

Arthur avea 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană, spune Gabriel Păun, președintele Agent Green.