Câți lucrători din sistemul sanitar sunt vaccinați în România? Patru indicii solide că datele oficiale sunt greșite (studiu). Care e situația în alte țări europene

de DP     HotNews.ro
Vineri, 30 aprilie 2021, 10:20 Actualitate | Esenţial


Centru de vaccinare drive thru
Foto: Hotnews
În baza comunicărilor publice oficiale, totalul lucrătorilor din sănătate vaccinați cu două doze era de 261.435, acesta însemnând 89,2% din totalul lucrătorilor, arată un studiu publicat vineri. Există însă patru indicii solide că datele oficiale sunt greșite în privința ponderii lucrătorilor din sănătate vaccinați: Incoerența comunicărilor oficiale; Datele colectate în cadrul Platformei de monitorizare a impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate; Ponderea lucrătorilor nevaccinați din această cercetare. Ea indică existența erorii, fără a-i reflecta în mod adecvat amploarea; Datele obținute din alte studii desfășurate în alte state, acestea tinzând să confirme informațiile din Platformă.

Datele tabelul de mai jos demonstrează că suntem în situația unei continue schimbări a cifrelor comunicate oficial, fiind posibile două variante:
- Fie numărul celor vaccinați este corect, dar el se raportează de fiecare dată la un alt număr total de lucrători. Acest aspect a fost de altfel sesizat și public reprezentanților CNCAV , lipsind informațiile oficiale corecte.
- Fie sunt eronate, atât numărul lucrătorilor vaccinați, cât și, evident, ponderea acestora

 • Situația vaccinării lucrătorilor din sănătate în alte state
Cel mai bun criteriu de verificare a corectitudinii datelor îl reprezintă compararea cu alte state din U.E. În acest sens, sunt relevante următoarele informații: „Cumulative uptake of at least one vaccine dose among healthcare workers: median of 70.9% (range: 19.7–100%) (15 countries reporting) Cumulative uptake of full vaccination among healthcare workers: median of 51.3% (range: 15.4–100%) (15 countries reporting)”

După cum se poate constata în privința vaccinării cu ambele doze, distribuția procentelor pentru cele 15 țări care au raportat înregistrează o mediană de cca. 51,3%. Este drept că variația distribuției procentelor (între 15,4% și 100%) creează posibilitatea ca România să fie situată în partea dreaptă a șirului, la limita sa extremă (aproape de 100%). Însă, analiza datelor privind România evidențiază în mod clar erorile de indicare a categoriilor salariale de referință, crescând probabilitatea de-a fi situați mai aproape de mediană.

Numărul lucrătorilor din sănătate vaccinați cu cel puțin o doză în România, existenți în această raportare, respectiv 323.514 depășește cu cca. 50.000 numărul total al lucrătorilor din sănătate. În acest caz referința poate s-o constituie fie numărul personalului medico-sanitar din toate sectoarele de activitate (pentru anul 2019 INS-ul indică un total de 343.630), fie numărul lucrătorilor din sectoarele sănătate și asistență socială (datele INS-ului pentru luna februarie 2021 indică un total de 416247 lucrători).15 Eroarea de raportare este evidentă, efectele ei fiind reflectate și în analiza comparativă pe baza datelor Organizației Mondiale a Sănătății, care evidențiază și ele existența unor anomalii.

Analiza comparativă a vaccinării din diferite state, desfășurată pe baza datelor furnizate de OMS16 indică faptul că România ar fi în topul țărilor din perspectiva vaccinării complete a lucrătorilor din sănătate, în condițiile în care media vaccinării pentru aceste state este de 44,29%. Pentru a argumenta situația extraordinară a României avem nevoie de argumente extraordinare privind evoluția campaniei de vaccinare în rândul lucrătorilor din sănătate. Dacă nu există astfel de argumente atunci alta este explicația acestei situații.

Datele preluate din cele două surse indică următoarele:
- Media oferită de datele OMS (44,29%) este foarte apropiată cu datele existe pe Platforma de monitorizare a impactului COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate (43,42%).
- Raportat la distribuția datelor probabilitatea este mai mare ca România să fie mai aproape de medie decât de limita maximă a șirului de date.
- Deoarece eroarea privind numărului lucrătorilor din sănătate este evidentă, situația privitoare la România nu este cea comunicată oficial.

 • Ce mai arată studiul

În cadrul prezentei cercetări 23,3% dintre lucrătorii care au oferit răspunsuri complete la chestionar au indicat faptul că nu sunt vaccinați. Compararea datelor obținute pe platformă de la majoritatea unităților privind numărul de salariați vaccinați cu procentul respondenților care au indicat că sunt vaccinați sugerează o posibilă sub-reprezentare a acestei categorii de respondenți.

O ipoteză explicativă vizează caracteristicile generale ale unora dintre lucrătorii nevaccinați, cum ar fi o dorință mai scăzută de implicare în acțiuni precum cele specifice completării chestionarului. Un indiciu adițional în acest sens îl oferă faptul că analiza tuturor răspunsurilor, inclusiv a celor incomplete (lucrătorii care nu au completat întregul chestionar, ci doar o parte a întrebărilor) arată un procent al celor nevaccinați de 25,06% (pentru 2370 de respondenți). Diferența dintre ponderea respondenților nevaccinați din totalul răspunsurilor și cea din răspunsurile complete indică posibilitatea unei rețineri a unora dintre cei nevaccinați de a răspunde la întrebările care ar putea permite identificarea unității din care fac parte.

O altă ipoteză explicativă o constituie dorința lucrătorilor nevaccinați de-a ascunde acest status, ce ar putea fi determinată fie de posibilele consecințe, fie de o jenă indusă de presiunea publică în favoarea vaccinării.

Distribuția demografică a respondenților poate influența și ea rezultatele. Avem în vederea ponderea mare a persoanelor de gen feminin, multe dintre ele în perioadă activă din punct de vedere reproductiv, situație care ar putea justifica îngrijorările adiționale.

Faptul că cercetarea este semnificativă pentru categoriile profesionale medici și asistente medicale, raportat la ponderea pe care aceste categorii profesionale o au în cadrul respondenților, poate determina un procent mai mare al respondenților care se declară vaccinați.

Distribuția răspunsurilor la întrebarea Colegele și colegii dvs. sunt vaccinați SARS-CoV-2/COVID-19? constituie un indiciu adițional privind faptul că un procent de 90% al vaccinării lucrătorilor din sănătate este departe de realitate.

 • Concluzii privind ponderea lucrătorilor din sănătate vaccinați
Corelarea datelor prezentată în secțiunile anterioare arată că cea mai bună estimare privind procentul lucrătorilor din sănătate vaccinați complet la ora actuală, este, că acesta este, de cca. 45%.19

Considerăm că ponderea lucrătorilor din sănătate vaccinați trebuie privită cu prudență, atât din perspectiva seriozității datelor oficiale, cât și din cea a consecințelor ei. Din perspectiva protecției lucrătorilor împotriva SARS-CoV-2, imunitatea poate fi dată atât de vaccinare, cât și de trecerea printr-un episod de infectare, fiind necesară analiza comparativă a situațiilor în care lucrătorii din sănătate au fost deja infectați. Estimăm că cel puțin 45.000 de lucrători din sănătate sunt cunoscuți a fi fost deja infectați, numărul lor real putând fi însă mult mai mare. Cercetarea nu a investigat ponderea pe care o au lucrătorii care deja au fost infectați SARS-CoV-2, respectiv cei care au făcut boala COVID-19, în rândul celor vaccinați și a celor nevaccinați.

Pe baza indiciilor din datele analizate, considerăm că ponderea lucrătorilor din sănătate imunizați (prin infecție SARS-CoV-2 și/sau vaccinare) este mai mare decât cea a celor vaccinați, acesta fiind un indicator relevant în analiza nivelului de protecție al lucrătorilor din sănătate. În consecință, credem că este nevoie de-o schimbare de paradigmă în abordarea situației, bazată pe identificarea riguroasă a statusului lucrătorilor din sănătate raportat la infecția SARS-CoV-2, ce include și posibilitatea stabilirii existenței sau absenței unui nivel minim de imunizare.

Din punct de vedere metodologic trebuie reținut faptul că datele oficiale nu includ informații privind numărul/ponderea lucrătorilor din sănătate care au contra-indicații față de vaccinuri. Răspunsurile deschise la întrebarea Vă rugăm să ne indicați motivul pentru care nu v-ați vaccinat (varianta „altele”) oferă un indiciu util privind estimarea ponderii lucrătorilor nevaccinați din motive medicale. Alături de existența imunității post-infecție trebuie luată în considerare și situația obiectivă a unora dintre lucrători pentru care vaccinarea este contra-indicată.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8019 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  date - acces la (Vineri, 30 aprilie 2021, 10:50)

  Elfu [utilizator]

  pe
  https://data.gov.ro/dataset/transparenta-covid
  nu a mai aparut nimic nou ...
  chiar si asa au putut fi observate multe tendinte vizavi de categoriile celor vaccinati.
  • +2 (4 voturi)    
   . (Vineri, 30 aprilie 2021, 14:22)

   Elfu [utilizator] i-a raspuns lui Elfu

   in martie (1-31) + aprilie (1-14) din datele transparenta-covid avem ca si vaccinati in tara cu doza1 sau doza 2

   Categoria I / personalul din spitale și unități ambulatorii, respectiv personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personalul administrativ, securitate și pază și alte categori
   doza1 = 16939
   doza2 = 14580
   Categoria I / medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical
   doza1 = 8385
   doza2 = 3844
   Categoria I / personalul din medicina primară - din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară
   doza1 = 4891
   doza2 = 4469
   Categoria I / personalul de îngrijire care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale și medico-sociale
   doza1 = 3250
   doza2 = 2701
   Categoria I / personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU
   doza1 = 2887
   doza2 = 1972
   Categoria I / personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu
   doza1 = 1509
   doza2 = 987
   Categoria I / paramedici și alți voluntari care își desfășoară activitatea în unități sanitare
   doza1 = 1015
   doza2 = 618
 • +9 (9 voturi)    
  In sfarsit (Vineri, 30 aprilie 2021, 10:53)

  AndreiGr [utilizator]

  cineva se uita la cifrele raportate de autoritatile din Romania. Un putregai tipic dambovitean. O sa vedeti si cu mortii cum o sa va dea cu virgula.
 • -1 (13 voturi)    
  Discuție inutilă. Ce contează eroarea. (Vineri, 30 aprilie 2021, 10:55)

  asavreau [utilizator]

  Sunt și în sistemul sanitar destui proști care nu s-au vaccinat. Este riscul lor. Nimeni nu ia împiedicat să se vaccineze. Eu, dacă aș avea putere, nu i-aș primi la lucru.
  • 0 (10 voturi)    
   Sa înțeleg că tu ești ăla deștept? (Vineri, 30 aprilie 2021, 13:35)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Mai ales când scrii "nu ia împiedicat"?
  • -3 (7 voturi)    
   in sistemul sanitar (Vineri, 30 aprilie 2021, 13:57)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   este de neinteles cum un cadru medical a decis pentru sine sa nu se vaccineze.

   Sunt cel putin 3 tipuri de vaccinuri dispobibile, vin in contact cu oameni bolnavi si ei ce fac??? Sa rupa pisica cineva!

   daca nu ar trebui luate masuri drastice

   OUT and Bye-bye.
   Have a nice day!
  • -3 (3 voturi)    
   si de ce nu scutaram sistemul sanitar (Vineri, 30 aprilie 2021, 14:23)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   daca nu sunt oameni capabili???

   punem tot oamenii de lq partid sau profesionistii???
 • +3 (3 voturi)    
  increderea in institutiile statului (Vineri, 30 aprilie 2021, 10:56)

  rsbl [utilizator]

  https://www.youtube.com/watch?v=l49QLpEqPsQ
 • +4 (10 voturi)    
  Numarul de infectati este nerealist (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:11)

  feroviarul123 [utilizator]

  Din motive obiective am avut nevoie de o operație la un genunchi anul trecut. Deoarece spitalul din Ploiești s-a transformat in spital Covid si majoritatea personalului s-a infectat m-am dus in Bucuresti. Dupa operație m-am dus la control si surpriza ... Secția închisă ... toți au făcut Covid. Din discuțiile cu doctorii dupa ce s-au întors am înțeles ca majoritatea cunoscuților din sistem au fost infectați datorita expunerii repetate. La ffel când am fost anul asta la control am înțeles ca cei care au făcut boala nu sunt foarte interesați sa facă vaccinul , multi pentru ca se tem ca vor fi pusi sa lucreze in secțiile Covid. Evident eu am vazut doar o parte mica din sistemul sanitar e posibil ca in alte județe situația sa fie diferita.
 • 0 (10 voturi)    
  Dar tineti minte (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:42)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Orice zicea VV sau orice tentativa de transparentizare trebuie stigmatizata. Ca SIGUR datele publice sunt reale si nu are de ce USR+ sa isi bage coada sa sape si sa investigheze ce cifre zic cei loiali PNLului.
  • -2 (4 voturi)    
   nu este asa (Vineri, 30 aprilie 2021, 14:21)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   si fara vaite.

   In RO este f greu sa se numere si mai apoi sa se tina evidenta corect-

   daca ne aducem aminte de o intamplare povestita de Grigore Miosil de pe cand isi face stagiul militar - si aici lovesc iarasi intr-o structura extrem de protejata si care depaseste ca numarul cerintele si nu are nici cea mai buna pregatire, pot demonstra - deci Grigore Moisil pe cand isi facea stagiul militar a trebuit sa numare camasile la un inventar si le-a grupat in baloti de cate zece camasi - iara superiorul lui i-a spus ca nu stie a numara - ghici cine a avut dreptate? Moisil sau racarul???

   adica, brief, nu am trecut de aritmetica, si nu cred ca vom ajunge prea repede la integrale.

   Datele statistice sunt varza.

   cine raspunde de ele???

   INS -care doar primeste niste formulare completate si sanatate... verifica cumva incrucisat aceste date, pentru ca se poate??? Nu, pentru ca ar insemna ca se obosesc sau isi depasesc atributiile...

   Uite asa suntem unde suntem, neobositi, cu pieptul lat, cu fruntea mai ingusta dar mandrii tare.

   Sanatate!
 • -3 (3 voturi)    
  doua categorii au maxima importanta (Vineri, 30 aprilie 2021, 14:12)

  ..13 [utilizator]

  Cadrele medicale si cadrele didactice.

  Este o foarte buna prezentare si analiza si ma bucur ca suviectul este discutat si nu uitat intr-un sertar.

  cea de a doua categorie peste care se pune batista sunt CADRELE DIDACTICE.

  si aici o sa putem observa ca in ceea ce ii priveste pe cei din mediul universitar acestia s-au vaccinat dar reticenta maxima o gasim, asa cum este de asteptat, in randul cadrelor diactice din ciclul primar, dar mai ales la cele din invatamantul liceal.

  Ma astept ca intaiul Profesor - Dl. Presedinte - sa vina cu un mesaj de maxima urgenta catre acele categorii care inca se mai gandesc daca este sau nu este tocmai potrivit sa se vaccineze.

  Zic ca intai sa se asigure dl. Presedinte ca urmareste cu atentie, apoi ca monitorizeaza si mai apoi sa zica CEVA, daca se poate.

  Maine poimaine se redeschid carciumile - ca era mare graba - dar scolile????

  SI una din cauzele reale pentru care scoala ramane un loc de risc este generat de nevaccinarea cadrelor didactice si a restului de personal care deservesc unitatile scolare.

  De o mare tristete peisajul asta romanesc.

  PS
  Nu am comentat despre minciunile din datele oficiale pentru ca au facut lucrul acesta altii cu mult mai bine


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by