Conducerea unui vehicul de către o persoană condamnată definitiv pentru alcoolemie la volan în perioada cuprinsă între pronunţarea hotărârii instanței şi până la anularea permisului de către Poliție este infracțiune, potrivit unei decizii de miercuri a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Permis de conducereFoto: Hotnews

Instanța supremă - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a soluționat o sesizare formulată de Curtea de Apel Cluj într-un dosar privind dreptul de a conduce un vehicul între perioada dintre pronunțarea deciziei instanței și anularea permisului de conducere de către poliție.

Curtea de Apel Cluj a solicitat intervenția Înaltei Curți pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: "Dacă poate fi subiect activ al infracţiunii prevăzute de art 335 alin. (2) din Codul penal (n.r. - conducere fără permis) persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal (n.r. - conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe) şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice?”.

Decizia instanței supreme: "Stabileşte că poate fi subiect activ al infracţiunii prev. de 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice".

Astfel, o persoană care conduce în perioada cuprinsă între decizia definitivă a instanței și anularea permisului de conducere poate fi învinuită de infracțiunea de conducere fără permis.

Decizia instanței supreme va fi obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial.