”Este momentul să facem rapid tranziția către o economie competitivă și digitalizată, către o economie modernă. Acum e momentul! Trebuie să facem această tranziție și să o facem rapid! Aceasta este provocarea pentru noi! Tot ceea ce facem noi prin actul de guvernare trebuie să aibă ca rezultat o economie puternică, competitivă”, a spus marți premierul Florin Cîțu la o conferință organizată de Profit.ro. După conectarea caselor de marcat, e-facturarea este următorul proiect major, a mai spus premierul. ”Ambiția mea este de a-l avea gata anul acesta”, a mai adăugat Cîțu.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei

Ce a mai spus marți premierul:

  • Piața de capital se bazează pe investiții, indiferent dacă ele vin din exterior sau din interior. E nevoie de investiții. Statul a injectat lichiditate prin intermediul emisiunii Fidelis, dar mult mai importantă și cu implicații pe termen lung a fost modificarea legislatiei ca să ajutăm la capitalizarea companiilor românești. În România o problemă structurală este aceea că avem companii cu capitalizare negativă. Am introdus această inițiativă prin care companiile se pot capitaliza pentru că abia apoi putem vorbi de o economie sănătoasă. Doar așa arătăm investitorilor că putem primi capital.
  • Imediat după lockdown-ul de anul trecut am spus că nu mai doresc să avem lockdown. Putem să avem și o economie deschisă în majoritatea ei și să ne luptăm cu pandemia. Până acum am reșit să facem acest lucru și vom reuși și în continuare. Ai nevoie și de resurse pentru a le pune în sistemul de sănătate- mă refer la paturi la ATI, la sporuri acordate în situații dificile medicilor-, așa cum ai nevoie de oameni sănătoși pentru a menține o economie puternică.
  • Ce vrem noi și ce vrea această coaliție de la această economie? Este momentul să facem rapid tranziția către o economie competitivă și digitalizată, către o economie modernă. Acum e momentul! Trebuie să facem această tranziție și să o facem rapid! Aceasta este provocarea pentru noi! Tot ceea ce facem noi prin actul de guvernare trebuie să aibă ca rezultat o economie puternică, competitivă.
  • Nu trebuie să mai avem acea atitudine de a aștepta să vină investitorii la noi, ci să mergem noi după investitori. Trebuie să intrăm în terenul de joc și să atragem investiții.
  • Sper să avem finalizată strategia pentru dezvoltarea pieței de capital.
  • O altă promisiune de care vreau să o respect este de a elimina risipa banului public, de a menține cheltuielile publice sub control.
  • Și mai avem ceva care ne ajută foarte mult: reacția și evaluarea foarte bună care a venit de la Standard Poors. Nu s-a mai întâmplat niciodată să se întoarcă o evaluare a unei perspective atât de rapid. Asta arată că ceea ce am pus pe hârtie este credibil. Trebuie să profităm de acest lucru.
  • Trebuie să ne uităm la barierele pentru care până acum investitorii au ocolit România. Dacă noi clarificăm pentru investitorii străini că proprietatea privata e garantată și că nu există riscuri, vom face o mare diferență
  • Eu am spus că putem să avem o finanțare sustenabilă și un deficit în scădere fără a crește taxele și fără a introducere altele noi
  • După conectarea caselor de marcat, e-facturarea este următorul proiect major. Ambiția mea este de a-l avea gata anul acesta.
  • Rămâne în intenția mea- și avem o strategie cu privire la instituțiile financiare ale Statului- de a capitaliza dar nu cu bani de la stat. Vom veni cu o reformă pentru toate, dar înainte de asta e nevoie să le capitalizăm.
  • Companiile private își vor putea face la sedii centre de vaccinare și să-și vaccineze angajații. Vom face vaccinarea prin companii, prin centre care vor fi deschide non-stop. Vreau să revenim și la normalitate. Știu ce potențial are această economie dacă revenim la normalitate. Potențialul este imens.