Amenzi de aproape două milioane de lei au fost date în perioada 2020 - 2021 primăriilor celor șase sectoare ale Capitalei, pentru poluare și pentru gunoaiele de pe străzi, anunță Garda Națională de Mediu.

gunoaie pe straziFoto: Garda de Mediu

Instituția anunță că au fost făcute controale la administrațiile locale din Capitală și la firmele de salubritate, vizând calitatea aerului și gestionarea deșeurilor. Conform Gărzii de Mediu, au fost descoperite nereguli legate de nerealizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului (PICA), lipsa constituirii și actualizării registrului spațiilor verzi, realizarea de construcții fără acte de reglementare privind protecția mediului, tăieri neautorizate de arbori.

Amenzile date de Garda Națională de Mediu (GNM):

  • Primăria Capitalei a primit 3 amenzi însumând 115.000 lei, pentru nerealizarea Planului Integrat de Calitate a aerului și lipsa Registrului spațiilor verzi.
  • Primăria Sectorului 1 a primit 4 amenzi, în valoare totală de 267.500 lei pentru nerealizarea măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului și pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de GNM. Totodată, operatorul de salubritate care are contract de prestări servicii cu această primărie a fost amendat cu 100.000 lei.
  • Primăria Sectorului 2 a primit 3 amenzi în valoare totală de 65.000 lei, pentru nerealizarea măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului și neîndeplinirea măsurilor impuse de GNM. Totodată, operatorul de salubritate cu care Primăria Sector 2 a încheiat contract de prestări servicii a primit 3 amenzi, în valoare totală de 115.000 lei, pentru depozitarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate și pentru nerespectarea prevederilor autorizației de mediu.
  • Primăria Sectorului 3 a fost sancționată cu 6 amenzi, în valoare totală de 215.000 lei, pentru neîndeplinirea măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului, realizarea de construcții fără autorizație de mediu, tăieri neautorizate de arbori și nerealizarea măsurilor impuse de GNM. De asemenea, operatorul de salubritate care deservește Sectorul 3 a fost a primit 9 amenzi, în valoare totală de 595.000 lei, pentru funcționarea fără autorizație de mediu, predarea deșeurilor la operatori economici neautorizați, lipsa prevenirii poluării atmosferei, nerespectarea prevederilor din autorizația de mediu și nerealizarea măsurilor impuse de GNM.
  • Primăria Sectorului 4 a primit 3 amenzi în valoare totală de 65.000 lei, pentru nerealizarea măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului și pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de GNM. Operatorul de salubritate care are contract încheiat cu primăria de sector a fost amendat cu 100.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor de salubrizare impuse de GNM.
  • Primăria Sectorului 5 a primit 3 amenzi în valoare totală de 65.000 lei, pentru nerealizarea măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului și pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de GNM. Totodată, operatorul care deservește acest sector a primit 3 amenzi în valoare de 210.000 lei pentru nerealizarea măsurilor de salubrizare și funcționarea fără autorizație, pentru care a primit și o sancțiune complementară de sistare a activității.
  • Primăria Sectorului 6 a fost sancționată cu 3 amenzi însumând 65.000 lei pentru nerealizarea măsurilor PICA și pentru neîndeplinirea măsurilor de salubrizare impuse de GNM.

Însumate, toate aceste amenzi aplicate de comisarii GNM, în perioada 2020 – 2021, se ridică la valoarea de 1.977.000 lei.