​Cafeaua este unul dintre cele mai comercializate produse din lume și una dintre cele mai populare și consumate băuturi din lume, alături de ceai și apă. Această băutură, care se obține prin prăjirea și măcinarea boabelor de cafea sau a plantelor de cafea, este destul de stimulantă datorită conținutului său de cofeină, o substanță psihoactivă. Acest produs este una dintre cele mai sociale băuturi nealcoolice din lume.

Beneficiile cafeleiFoto: eMAG

Dar este bine pentru sănătatea ta să bei cafea? Ei bine, avem vești bune. Multe studii indică faptul că este posibil să obțineți mai multe beneficii din băutura dvs. preferată decât credeați. Cafeaua este plină cu substanțe care vă pot ajuta să vă protejați, inclusiv de boala Alzheimer și de bolile de inimă.

„Cofeina este primul lucru care îți vine în minte când te gândești la cafea. Dar cafeaua conține, de asemenea, antioxidanți și alte substanțe active care pot reduce inflamația internă și pot proteja împotriva bolilor", spune Diane Vizthum, nutriționist cercetător la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins.

Unele studii susțin că atât cafeaua decofeinizată cât și cafeaua cu cofeină pot avea aceleași efecte benefice asupra sănătății, indicând faptul că, cofeina nu este singura responsabilă pentru aceste beneficii.

Beneficii ale cafeinei

Este adevărat că cofeina are beneficii. „Stimulează sistemul nervos central și are un efect diuretic ”, susțin experții, care menționează că alte efecte pozitive ale acesteia, găsite în diverse studii, sunt specificate în sistemul cognitiv: îmbunătățește atenția și consolidarea memoriei verbale. Desigur, „din punct de vedere nutrițional nu adaugă valoare”.

Dar efectele pozitive ale cofeinei sunt legate de o cantitate specifică de consum care nu trebuie depășită . Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a stabilit că aportul moderat de cofeină la adulții sănătoși nu dăunează sănătății.

1. Cafeaua îți mărește performanța fizică

Beți o ceașcă de cafea neagră cu o oră înainte de antrenament, iar performanța dvs. se poate îmbunătăți cu 11-12%. Cofeina creste nivelul de adrenalina în sânge. Adrenalina este hormonul „luptei sau fugii” din corpul tău, care te ajută să te pregătești pentru efortul fizic.

2. Cafeaua te poate ajuta să slăbești

Cafeaua conține magneziu și potasiu, care ajută corpul uman să utilizeze insulina, reglând nivelul zahărului din sânge și reducând dorința de dulciuri și gustări.

3. Cafeaua ajută la arderea grăsimilor

Cofeina ajută celulele adipoase să descompună grăsimea corporală și să o folosească drept combustibil pentru antrenament.

4. Cafeaua te ajută să te concentrezi și să fii atent

Consumul moderat de cofeină, 1 până la 6 căni pe zi, vă ajută să vă concentrați și să vă îmbunătățiți vigilența mentală.

5. Cafeaua reduce riscul de deces

Studiile au arătat că riscul general de deces prematur pentru consumatorii de cafea este cu 25% mai mic decât cel al persoanelor care nu consumă cafea.

6. Cafeaua reduce riscul de cancer

Un studiu a arătat că poate reduce riscul de a dezvolta cancer de prostată la bărbați cu 20%, iar cancerul endometrial la femei cu 25%. Oamenii din grupul de testare au băut patru căni pe zi. Cofeina poate preveni, de asemenea, dezvoltarea carcinomului bazocelular, cel mai frecvent tip de cancer de piele.

7. Cafeaua reduce riscul de accident vascular cerebral

Consumul de cafea rezonabil (2-4 căni pe zi) este asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral.

8. Cafeaua reduce riscul bolii Parkinson

Studiile au arătat că consumul său regulat reduce riscul bolii Parkinson cu 25%. Există dovezi că cafeaua provoacă activitate în partea creierului afectată de boala Parkinson.

9. Cafeaua vă protejează corpul

Cafeaua conține mulți antioxidanți, care funcționează ca niște războinici mici care luptă și protejează împotriva radicalilor liberi din corpul tău.

10. Cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip II

Cofeina scade sensibilitatea la insulină și afectează toleranța la glucoză, reducând astfel riscul de diabet de tip 2.

11. Cafeaua îți protejează creierul

Nivelurile ridicate de cofeină din sânge reduc riscul bolii Alzheimer. De asemenea, reduce riscul de demență.

12. Cafeaua îmbunătățește starea de spirit, ajută la combaterea depresiei și reduce riscul de sinucidere

Cofeina stimulează sistemul nervos central și crește producția de neurotransmițători, cum ar fi serotonina, dopamina și norepinefrina, care ridică starea de spirit. Două căni pe zi previn riscul de sinucidere cu 50%.