VIDEO

Klaus Iohannis: Trebuie să luăm decizii informate. Nu există motive să nu folosim toate vaccinurile recomandate la nivel european

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 17 martie 2021, 16:41 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
Președintele Klaus Iohannisa avertizează că ne confruntăm cu o nouă creștere a numărului de cazuri de COVID-19 și cu presiune pe secțiile de terapie intensivă și spune că situația e încă sub control, dar lucrurile pot evolua rapid în sens negativ dacă nu va fi făcut din noou un efort național comun. În contextul scandalului privind vaccinul AstraZeneca, Iohannis a spus că trebuie luate decizii informate, care au la bază recomandările specialiștilor, și că nu există motive acum să nu fie folosite toate vaccinurile recomandate la nivel european.Șeful statului a susținut aceste declarații la finalul ședinței de la Cotroceni pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență, la care au participat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, prim-ministrul Florin Cîțu, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Hunor Kelemen și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Declarațiile președintelui:

Despre Planul Național de Redresare și Reziliență

 • "Am convenit astăzi, în cadrul ședinței cu liderii coaliției de guvernământ, cu prim-ministrul și cu ministrul investițiilor și proiectelor europene, Planul Național de Redresare și Reziliență care urmează să fie supus aprobării Executivului și, ulterior, transmis Comisiei Europene pentru negociere.Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin acest Plan reprezintă o șansă majoră pentru dezvoltarea României, o oportunitate care va permite economiei, dar și societății românești o rezistență sporită în cazul unor viitoare crize.
 • Totodată, este important să înțelegem că acest plan, prescurtat PNRR, ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâția ani, reforme care vor îmbunătăți viața de zi cu zi a fiecărui român, prin dezvoltarea și modernizarea activității în sănătate, în economie, în educație și în administrație.
 • Vom pune un accent major pe îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate, prin dezvoltarea rețelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile și dotarea acestora cu aparatură, cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici. Dorim să alocăm pentru acest obiectiv 3 miliarde de euro.
 • De asemenea, Planul Național de Redresare și Reziliență ne va permite să finanțăm în continuare dezvoltarea rețelei de autostrăzi în paralel cu promovarea unui transport cât mai puțin poluant. Ne propunem să alocăm pentru acest domeniu 4,5 miliarde de euro.
 • PNRR este o oportunitate extraordinară și pentru sistemul de educație din România. Programul România Educată va beneficia de o finanțare substanțială, de circa 4 miliarde de euro.
 • Vom avea astfel școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare, dar vom investi și într-o rețea de școli verzi, eficiente energetic și adaptate provocărilor climatice.
 • Totodată, vom investi în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie, dar și în pregătirea specialiștilor în meseriile viitorului prin investiții în învățământul dual. Școlile din comunitățile dezavantajate vor beneficia de noi măsuri de sprijin și servicii suplimentare, pentru că educația din România nu își mai permite să piardă niciun copil.
 • Digitalizarea va fi o parte importantă în Educație, iar accentul se va pune pe două componente: formarea competențelor digitale și asigurarea resurselor educaționale digitale.
 • Elevii, studenții și cadrele didactice trebuie să fie pregătiți și sprijiniți să acceseze aceste instrumente digitale. Ne propunem să investim în acest demers 780 de milioane de euro.
 • Europa se dezvoltă prin tranziție verde și digitalizare, iar România va investi substanțial, la rândul ei, în ceea ce înseamnă viitorul sustenabil.
 • În asigurarea tranziției verzi, vreau să menționez doar câteva exemple de proiecte pe care le vom finanța prin PNRR: 1,3 miliarde de euro alocate pentru diversificarea și multiplicarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde de euro pentru împădurirea masivă, 4 miliarde de euro pentru combaterea secetei și irigații, respectiv 5 miliarde de euro pentru promovarea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii feroviare.
 • Digitalizarea pe care ne-o dorim înseamnă de fapt mult mai puțină birocrație pentru cetățeni și un acces mult mai facil la serviciile publice. Vom investi astfel în servicii digitale destinate cetățeanului.
 • Investițiile pe care le vom face, totodată, în îmbunătățirea mediului urban vor permite locuitorilor să se bucure de aer mai curat, spații verzi și spații regenerate. În același timp, se vor aloca 2,2 miliarde de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor și consolidarea clădirilor la cutremur, ceea ce va însemna o îmbunătățire a condițiilor de trai. În plus, vor fi făcute investiții care vor permite accesul la apă potabilă și canalizare.
 • Investițiile propuse prin acest Plan vor duce la crearea de noi locuri de muncă, în special pentru cei afectați de pandemie, la noi oportunități de afaceri, consolidarea antreprenoriatului și creșterea competitivității în economia noastră.
 • Fac un apel la autoritățile publice și partenerii economici și sociali implicați în fundamentarea și implementarea acestui plan să susțină acest efort integrat, la nivel administrativ, instituțional sau privat.
Despre pandemie
 • Un al doilea subiect la care o să mă refer pe scurt este situația epidemiologică actuală. Ne confruntăm din nou, din păcate, cu o etapă de creștere, vizibilă în numărul de infectări raportate zilnic și în presiunea din ce în ce mai mare pe secțiile de terapie intensivă.
 • Acest nou val poate fi chiar ultimul, având în vedere că procesul de vaccinare este în plină desfășurare, iar numărul persoanelor vaccinate crește de la o zi la alta.
 • Situația este încă sub control, dar lucrurile pot evolua rapid în sens negativ. Este nevoie de responsabilitate și de un nou efort național acum.
 • Șansa de a scăpa de pandemie este cu fiecare zi mai aproape și nu putem renunța la prudență chiar acum.
 • Singurele metode care au fost dovedite științific că pot stopa pandemia sunt măsurile restrictive și imunizarea unui număr semnificativ din populație.
 • Trebuie să luăm decizii informate, care au la bază recomandările specialiștilor și, până în acest moment, nu există motive care să ne determine să nu folosim toate vaccinurile aprobate la nivel european.
 • Până când vom atinge imunitate de grup prin vaccinare, va trebui să luăm măsuri punctuale, măsuri aplicate acolo unde situația epidemiologică o impune, pentru a slăbi presiunea de pe spitale.
 • Dragi români, haideți să rămânem vigilenți și prudenți, iar în felul acesta să îi ajutăm, de fapt, pe cei dragi!".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6034 vizualizari

 • +5 (39 voturi)    
  gata (Miercuri, 17 martie 2021, 16:59)

  Itsoc [utilizator]

  baga turma de oi in staul.

  romani, "nr de cazuri a crescut, spitalele sunt depasite, am decis impreuna cu min sanatatii si premierul sa instauram carantina nationala 3 saptamani".

  exact in sincron cu celelalte tari europene.

  incepe push-ul final catre vaccin, venit universal, pasaport vaccinal si prabusirea economiei si instaurarea dictaturii globaliste.

  pregatiti-va bannerele pentru prima defilare neo-marxista in fata conducatorilor mult iubiti.
  • 0 (16 voturi)    
   Bai, mai sunteti multi? (Miercuri, 17 martie 2021, 20:39)

   Task Damager [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   Du-te intr-un spital sa vezi care e treaba la boli infectioase! V-ati trezit toti eroii tastaturii sa veniti iar cu mizeriile astea! Cum e coiful de staniol?
   • -1 (1 vot)    
    am fost (Joi, 18 martie 2021, 13:19)

    Itsoc [utilizator] i-a raspuns lui Task Damager

    medicii si asistentele exersau coregrafia pentru Jerusalema sa se lanseze si ele pe tiktok.
 • +7 (27 voturi)    
  L-a trezit cineva? (Miercuri, 17 martie 2021, 17:24)

  intruderul [utilizator]

  Somn usor dl.Klaus!
 • -1 (15 voturi)    
  "să nu folositi" (Miercuri, 17 martie 2021, 17:41)

  VOX. [utilizator]

  Era mai corect.
  • -1 (3 voturi)    
   Nu există (Miercuri, 17 martie 2021, 22:56)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Nu există ”mai corect”.
 • +1 (17 voturi)    
  bla bla (Miercuri, 17 martie 2021, 17:41)

  cmariusalin [utilizator]

  cine le mai citeste... numai vrajeli ce nu se vor realiza vreodata
 • +2 (26 voturi)    
  vaccin A.Z. (Miercuri, 17 martie 2021, 17:58)

  atc [utilizator]

  1. HN/15.03: "Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Letonia Germania, Franța, Spania, Slovenia, Cipru, Portugalia (suspendare totală a vaccinării - cu A.Z.- n.m.)."
  Cititorul de prompter al Ro/17.03.:"Trebuie să luăm decizii informate, care au la bază recomandările specialiștilor și, până în acest moment, nu există motive care să ne determine să nu folosim toate vaccinurile aprobate la nivel european."
  Omul asta nu s-a 'ntors inca de la schi?
  2." Acest nou val poate fi chiar ultimul...". Da, din pacate pentru multi dintre noi.
  • 0 (16 voturi)    
   AZ (Miercuri, 17 martie 2021, 19:21)

   Bebe2 [utilizator] i-a raspuns lui atc

   Va obliga cineva sa va vaccinati cu AZ? Sau a fost cineva obligat? NU.Poate sunt persoane care in ciuda tuturor tarilor enumerate mai sus si a celor care scriu si publica despre vaccinul AZ,vor sa l faca,ba chiar e recomandat de dr curant.Multi considera,e parerea mea,ca nu ajung la Phizer ptr ca e AZ.Sa fim seriosi.Daca eram obligati,fortati sau ceva in genul...sunt de acord sa ma impotrivesc.Acele tari au o populatie de oameni civilizati care nu si arunca mucii pe strada si scuipatii! La lucrul asta nu putem sa i imitam si noi ????,,folosim".Daca au cui se folosesc,daca nu au nu se folosesc! Bine ca apare si Jhonson si noi sinucigasii putem avea liniste !
   • +1 (3 voturi)    
    KWI (Joi, 18 martie 2021, 8:10)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Bebe2

    Sigur ai inteles ce-am scris?
    1. Am facut o simpla paralela intre "... nu există motive care să ne determine... " si decizia a 14 tari ( destul de rasarite din UE), care , se pare, AU GASIT MOTIVE ce i-au determinat. Macar si pentru o perioada. Or fi fost mai "preeecauuuti"?
    2. Unde am vorbit eu de "obligatia vaccinarii"? Doar asa, sa te vezi scriind?
 • +3 (11 voturi)    
  E cazul ca in liniile 1si doi ale statului sa fie (Miercuri, 17 martie 2021, 17:58)

  Tambrian [utilizator]

  Domnul Presdinte spune cele bune si cele rele pe care un sef de stat trebuie sa le spuna. Cand le vede singur e pericol (si dumnealui le vede singur sau prost sfatuit!!!) de la nivelul acestei functii. Ar fi bine sa avem structuri politice si administrative care sa fie independente total de ce rezultat dau alegerile.
  • +2 (2 voturi)    
   KWI (Joi, 18 martie 2021, 8:13)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Tambrian

   "...dumnealui le vede singur sau prost sfatuit!!!)". Mi se pare in plus cuvantul"sfatuit"
 • +3 (17 voturi)    
  adio autostrazi (Miercuri, 17 martie 2021, 18:14)

  TrickyWicky [utilizator]

  Si-a schimbat discursul
 • +3 (11 voturi)    
  ... (Miercuri, 17 martie 2021, 18:17)

  _Sherlock_ [utilizator]

  Ce imi plac sumele astea, de altfel reale.

  Ce se va intampla in realitate: vor veni firmele
  de partid, si vor factura din nou de 10-100x mai mult
  decat pretul real, si aceasta mare sansa a tari noastre
  va fi sifonata ca de obicei, de mari antrepenori
  romani nascuti din biznisul feroce al bisnitareli cu
  blugi si sucuri TEC de dupa autentica revolutie :D.

  De abia astept sa vad scolile alea super tehnologizate cu cei 780 mil de euro. Sa faceti
  comparatia cu Portugalia dupa ce jafu o sa fie
  terminat (aia investesc doar 400 mil). Sa vedem,
  ce echipamente o sa aiba aia si ce echipamente
  o sa fie la noi. La noi o sa fie tablete dalea facute
  pe vapor cu 1 euro si vandute la pret de iPad.
  Cu specificatii de componente de acu 10 ani.
  Sunt curios si de laboratoare, de unde le iau?
  Cine o sa decida ce o sa aiba in dotare?
  Probabil va depinde ce are pe stoc nevandut
  Costica sau Mitica....
  • -1 (3 voturi)    
   Vezi că (Miercuri, 17 martie 2021, 22:58)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui _Sherlock_

   Vezi că bișnițarul ăla cu sucuri TEC era consilierul Proastei Analfabete Neconflictuale.
 • +3 (17 voturi)    
  Ce usor da klaus sfaturi (Miercuri, 17 martie 2021, 18:35)

  mihaipricop [utilizator]

  dupa ce el s-a vaccinat cu pfizer.
 • +4 (10 voturi)    
  trebuia dat exemplu (Miercuri, 17 martie 2021, 19:17)

  Dofe [utilizator]

  Ce frumos era daca politicienii nu se bagau in fata sa se vaccineze cu Pfizer ci acum se vaccinau cu AstraZeneca, dadeau un exemplu. Prim ministrul din Anglia a stat la rand si se va vaccina cu AstraZeneca, prim ministrul Ungariei sa vaccinat cu serul din China. La noi sau bagat in fata cu familia, au bagat in fata pe pe asa zisi esentiali. Eu ma vaccinez cu AstraZeneca ca batranii sa aiba acces la ceva mai eficient. Singurul politician despre care stiu ca a fost corect este Emil Boc.
  • -5 (9 voturi)    
   PFIZER (Miercuri, 17 martie 2021, 19:33)

   Bebe2 [utilizator] i-a raspuns lui Dofe

   DACA ESTE ADEVARAT,CE ZIC CEI DE LA PFIZER,SE PARE CA EFICATITATE CRESCUTA O AU PERSOANELE CU VARSTA PESTE 70 ANI,PE MASURA CE VARSTA ESTA MAI MICA EFICACITATEA SCADE ! EU,CRONIC,AM REFUZAT PFIZER,IN URMA RECOMANDARILOR DR CURANT,AM FACUT AZ. REACTII ADVERSE...LA 12 ORE O USOARA OBOSEALA.REPET,IN URMA RECOMANDARILOR DR CURANT!
 • +3 (17 voturi)    
  Klaus spuMe... (Miercuri, 17 martie 2021, 19:32)

  mike123 [utilizator]

  Klaus spune că situația e încă sub control, dar lucrurile pot evolua rapid în sens negativ dacă nu va fi făcut din nou un efort național comun

  In traducere directa:
  - "situatia e inca sub control" = adicalea guvernul PNL-USR+ are inca majoritatea in Parlament
  - "lucrurile pot evolua rapid, in sens negativ" = adicalea populimea se poate revolta oricind
  - "efort național comun" = inseamna carantinarea populatiei - cit mai urgenta - prin Directiva de Guvern!
  DIXIT!
 • -3 (15 voturi)    
  Pas cu pas (Miercuri, 17 martie 2021, 20:25)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  exterminarea continua. „Romania Vaccinata” urmeaza dupa ”Romania Educata”, cu mari „succesuri” semnate de KWI
 • -2 (4 voturi)    
  cum s-a demostrat stiintific ca e buna carantina (Miercuri, 17 martie 2021, 22:12)

  Alin Delin [utilizator]

  Citez:
  Singurele metode care au fost dovedite științific că pot stopa pandemia sunt măsurile restrictive și imunizarea unui număr semnificativ din populație.

  Cum e buna carantina daca de 1 an tot o lalaim?
  • -1 (5 voturi)    
   E bună (Miercuri, 17 martie 2021, 23:00)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

   E bună, că acum, la un an după, puteai avea 500.000 de morți în loc de 5.000. De-aia e bună.
   • 0 (2 voturi)    
    de ce 500 000 (Joi, 18 martie 2021, 8:19)

    Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

    Baga direct jumatate de populatie.
    Si cei care au murit pentru ca nu au putut ajunge la servicii medicale unde ii pui?
    Pe bolnavii externati cu fota anul trecut in Martie unde ii pui?
    Victime colaterale?
 • 0 (6 voturi)    
  Sper că PNL-ul lui Werner (Miercuri, 17 martie 2021, 22:51)

  galeo [utilizator]

  Sa dispară definitiv după această persecutare a propriului popor de mai bine de un an.
  • 0 (0 voturi)    
   PNL (Joi, 18 martie 2021, 20:22)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   De ce sa dispara? Sunt asa de comici!
 • +2 (4 voturi)    
  După aproape 7 ani de mandat (Miercuri, 17 martie 2021, 23:17)

  Lovercraft [utilizator]

  individul ăsta ne povestește ce va face el cu cei 30 de miliarde (care înainte erau 80, acum sunt doar 30) pe care încă nici măcar nu îi are.
  Oare ne poate spune Werner ce a făcut mai exact în cei aproape 7 ani de mandat?
  Cică „România educată”! Ahahahahahahahahah :D


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by