Curtea de Apel București a respins vineri cererea DNA de plasare sub control judiciar a Elenei Udrea, astfel că aceasta este liberă să plece din țară. Fostul ministru a susținut, în sala de judecată, că nu vrea să părăsească România, aşa cum spune DNA, motivând că, la câte procese sunt pe numele său, nu are niciun motiv să plece din ţară, pentru "că statul român te aduce de oriunde". Reamintim că Elena Udrea a fost condamnată în prima instanță la 8 ani de închisoare în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009."În baza art. 399 alin. (10) rap. la art. 214 C.proc.pen. respinge propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie de luare a măsurii controlului judiciar faţă de inculpata Udrea Elena Gabriela”, este decizia instanţei.
Hotărârea Curții de Apel București nu este definitivă.
Fostul ministru Elena Udrea a susținut, în sala de judecată, că nu vrea să părăsească România, aşa cum spune DNA, motivând că, la câte procese sunt pe numele său, nu are niciun motiv să plece din ţară, pentru "că statul român te aduce de oriunde".
La începutul procesului, Udrea a încercat să scape de judecătoarea Claudia Jderu, cea care de altfel a şi condamnat-o, dar care a judecat şi cererea DNA de impunere a controlului judiciar, prin formularea unei cereri de recuzare, scrie Agerpres. Judecătoarea Claudia Jderu a decis că se pot face dezbateri, chiar şi în condiţiile unei cereri de recuzare, Elena Udrea dând o amplă declaraţie în sala de judecată.
În esenţă, procurorul de şedinţă a argumentat că este nevoie ca Elena Udrea să fie plasată sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara, având în vedere declaraţiile publice ale acesteia cu privire la condamnare, care, în opinia DNA, arată un dispreţ faţă de supremaţia dreptului şi, indirect, intenţia de a se sustrage procesului penal.
În replică, Udrea spune că era important să îşi expună punctul de vedere, amintind că şi Laura Kovesi a făcut declaraţii publice atunci când procurorii au cerut ca fosta şefă a DNA să fie pusă sub control judiciar.
Mai mult, Udrea consideră că îndepărtarea sa de lângă copil, pe o perioadă de opt ani, ar produce efecte mai grave pentru societate, decât eventualele fapte de care este acuzată, respectiv de susţinere a unui referendum de acum 12 ani.
- "Opinia publică influenţează modul de soluţionare a dosarelor. Cred că aceste poziţii publice nu sunt de natură să influenţeze negativ buna desfăşurare a acestui proces, deoarece prima instanţă se pronunţase deja şi a motivat-o. Există o hotărâre a CEDO din 2015 în care se menţionează că este dreptul avocatului şi al părţii să îşi expună public punctul de vedere cu privire la soluţiile din cauză. De asemenea, există cauza Kovesi la ICCJ, care viza controlul judiciar faţă de Laura Kovesi, dosar în care Instanţa supremă a dispus revocarea măsurii controlului judiciar, deoarece doamna Kovesi era liberă să îşi exprime public poziţia cu privire la acuzaţiile care i se aduceau (...).
- Am avut această poziţie întrucât hotărârea de condamnare este una inumană şi nedreaptă, în condiţiile în care mi s-a aplicat o pedeapsă de 8 ani, iar limitele erau de la 3 la 12 ani. Chiar şi în condiţiile în care aş fi găsită vinovată de acele fapte, îndepărtarea mea, femeie, mamă a unui copil de 2 ani, din societate şi din viaţa copilului meu, pentru o perioadă atât de mare, ar produce efecte mai grave pentru societate decât eventualele fapte de susţinere a unui referendum din urmă cu 12 ani", a spus Udrea, citată de Agerpres.
La plecarea de la instanță, Elena Udrea a susținut din nou că solicitarea DNA este lipsită de temei legal. "Nu aș pleca din țară să înfund pușcăriile pe afară ca să mă aducă statul român înapoi în condiții de forță", a spus Udrea la plecarea de la instanță.
Dan Andronic a fost achitat pentru infracțiunile de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Este singurul inculpat în acest dosar în cazul căruia instanța a dispus achitarea.
Pedepsele dispuse în cazul celorlalți inculpați:
- Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări) - 6 ani de închisoare, pentru luare de mită
- Victor Tarhonm (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea) - 4 ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită
- Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal) - 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru delapidare
La ultimul termen din proces, procurorul DNA ceruse pentru Elena Udrea o pedeapsă de până la 12 ani, pentru Ioana Băsescu până la 15 ani, iar în cazul lui Dan Andronic, condamnare cu executare.
Elena Udrea s-a declarat "șocată" de decizia instanței și a "blestemat-o" pe judecătoarea care a pronunțat sentința.
"Femeia asta a dat o decizie absurdă! Nu știu cum va dormi la noapte! O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu. Nu înțeleg cum va dormi această femeie liniștită la noapte”, a declarat Elena Udrea, la Antena 3.
Elena Udrea a revenit în România în 8 iulie 2019, la aproape un an și jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Ea și-a anunțat atunci revenirea în țară pe Facebook, spunând că a renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica, pentru că vrea să își crească fetița acasă. Prima sa apariție publică după întoarcerea în țară a fost în 12 septembrie 2019, la Curtea de Apel București, în acest proces.
Udrea a fugit în Costa Rica înainte de pronunțarea deciziei instanței supreme, din iunie 2018, de condamnare definitivă la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute. Elena Udrea a fost arestată, în octombrie 2018, (odată cu Alina Bica) în Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României. Ele au fost eliberate în preajma Crăciunului, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători.
Mafia psd a gasit o smecherie si condamnarea a fost casata. Asta nu inseamna ca a fost achitata sau ca a fost gasita nevinovata.
A fost din nou condamnata, intr-un alt dosar, in prima instanta
A declarat atunci cand a fost eliberata din inchisoarea din Costa Rica ca ea nu se va mai intoarce in puscarie.
Mai are si alte dosare in lucru.
Cum sa creada un judecator ca nu va mai fugi ?
Cat de prost sau de corupt trebuie sa fie ca sa respinga masuri de siguranta ?
N-ați văzut ce brusc s-a întors în țară când a năpădit-o dorul de țară și grijile legate de justiție?! Pe la vama Giurgiu-Ruse că din Costa Rica vii cu mașina mai ușor decât cu orice altceva.
Dar sa nu ne miram daca la recurs dna Udrea va fi achitata si va primi si jumatate din spaga vehiculata drept despagubiri. La asa justitie "lucrativa" cum avem, chiar ne putem astepta la asta. :)
a fugit odata si a fost cautata ani. a revenit doar dupa ce CCR (alta institutie corupta) s capat-o de dosar penal!
dar acum clar nu mai fuge!
ba nene serios care vrea sa ne deschidem o mafie ceva?! ca la ce "justitie" e in romanica nu e nici un pericol sa fim prinsi si daca suntem prinsi vb repede cu al de CAB, CSM, TMB , ICCJ , CCR si ne scapa....
cand a condamnat-o la 8 ani inchisoare sau
cand nu a pus-o sub control judiciar?
Valabil pentru majoritatea comentatorilor: credeti ca aveti un ascendent moral asupra judecatorilor? Sau asupra inculpatilor? Voi dati un verdict de vinovatie, cu o certitudine absoluta, chiar daca nu cunoasteti dosarul, nu cunoasteti adevarul, nu ati fost martor in cauza, nu aveti nici macar cunostinte elementare de drept, precum se vede din comentariile voastre.
Trist dar nu stiu cum se poate schimba situratia. Am avut revolutie, proteste... Nu vad o schimbare majora in bine in Romania.
Pe de alta parte si in alte tari sunt cam aceleasi probleme, poate nu asa de mari ca la noi.
Atata sfidare, atata sfidare si nerurinare si lipsa de frica!! Imensa lipsa de respect si consideratie pentru 20 de milioane de oameni care duc in spate o sleahta de mii de profitori nerusinati abjecti.
LEPRE!
De la regimul absolut aiuritor de special li se trage judecatorilor - trebuie schimbat din temelii: salarii ca toti muncitorii, pensionare la varsta standard de 65 de ani, niciun fel de imunitate, niciun fel de stimulente sau pensii speciale.
TREBUIE SA NE MOBILIZAM SA SCHIMBAM HARTIA AIA DE CACAT, NUMITA CONSTITUTIE.
Merita, ce naiba
Ne se vede ?
De data asta va fi pentru totdeauna.
Asta daca nu e fata desteapta, se preda in Italia cand s-o da decizia finala, se duce langa Bica, face puscarie de lux 1-2 ani, si gata.
Republica babaniera a judecatorilor intangibili, supraoamenii Romanistanului.
Normal ar fi ca toți condamnații în primă instanță să fie puși sub control judiciar până la apel sau recurs.
Mai ales că practica ne arată că foarte mulți fug din țară după condamnare.
Cine pune pariu ca serbeaza ziua femeii in Costa Rica?