Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri că ”până când nu va exista o poziţie la nivel european, omologată”, în privința pașapoartelor de vaccinare, ”va trebui să aşteptăm”, subliniind că nu se pronunță asupra subiectului.

Bogdan AurescuFoto: Captura

"Nu mă pronunţ, se discută la nivel european. Până când nu va exista o poziţie la nivel european, omologată, va trebui să aşteptăm. Sunt discuţii la nivel european (...), acestea trebuie să fie finalizate", a declarat Aurescu la Parlament, întrebat în privinţa paşaportului de vaccinare, potrivit Agerpres.

El a adăugat că evaluările necesare trebuie să fie făcute de către ministerele de resort, cele care sunt implicate, respectiv Ministerul Economiei (pe partea de turism) şi Ministerul Sănătăţii.

"Ministerele de Externe nu sunt implicate în aceste discuţii. Ministerele de linie sunt cele care discută în formatele omologate la nivelul UE pe aceste subiecte", a spus Aurescu.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre acest subiect, cu ocazia reuniunii extraordinare a Consiliului European, organizată joi şi vineri prin videoconferinţă,

acesta pronunțându-se pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale.