Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, vrea înfiinţarea Mitropoliei Tomisului şi a depus în acest sens o solicitare la Sfântul Sinod, precizând că demersurile ar putea dura două sau trei luni: "Noi nu facem mitropolia ca o fantomă, dintr-o dată".

HotNews.roFoto: Hotnews

IPS Teodosie a declarat, vineri, că şi-a dorit reînfiinţarea Mitropoliei la scurt timp după ce a devenit Arhiepiscop al Tomisului, adică din 2002, dar acest lucru nu s-a materializat atunci. El susține că argumentele aduse acum sunt mai multe izvoare istorice recuperate care arată că au existat mitropoliţi în fiecare secol.

“Argumentele sunt mulţimea de izvoare recuperate. Chiar anul trecut pe baza căreia noi am înfiinţat Academia Tomitană, sunt din 85 de arhive şi biblioteci, foarte multe de la Vatican, se păstrează vestigiile înaintaşilor noştri de aici date că au existat mitropoliţi în fiecare secol, în care istoria nu consemnează că izvoarele s-au pierdut, Dobrogea a intrat în stăpânire străină şi a revenit în 1878, dar izvoarele s-au păstrat în diverse locuri”, a transmis IPS Teodosie, potrivit News.ro.

El a precizat că acest statut a fost pierdut deoarece nu a mai fost stăpânire creştină pe aceste meleaguri.

“Acest statut s-a pierdut pentru că teritoriul a fost ocupat, nu a mai fost stăpânire creştină, ci stăpânire islamică, revenind stăpânirea creştină şi având libertate deplină, să vă mai amintesc un lucru, comuniştii au desfiinţat episcopii, singura episcopie care a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie în 1975 nu de biserică, ci de statul român datorită istoriei acestui ţinut pentru că era revendicată Dobrogea este Arhiepiscopia Tomisului şi Dunării de Jos şi s-a primit o casă atunci prin decret prezidenţial, casa în care locuiesc. Pentru istorie chiar şi comuniştii au reactivat şi au dat titlul de arhiepiscopie. Aici a fost Mitropolie din secolul V înainte de a fi mitropolie a fost arhiepiscopie autocefală, iar în secolul V Mitropolia Tomisului avea 14 episcopii sufragane”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie spune că "a simţit că are o datorie sfântă pentru a remedia această situaţie": “Această istorie orice popor şi-ar dori să o pună în lumină. Am simţit o datorie sfântă, nu pentru mine, ci pentru adevărul istoric, să repun în lumină aceste realităţi care trebuie să fie cu adevărat realităţile care ne dau nouă demnitatea atât Bisericii, cât şi statului român”.

El a mai afirmat că recent a depus la cancelaria Sfântului Sinod o adresă în acest sens.

"Nu am fost contrazis de preafericitul care a primit această sesizare şi sigur urmează nişte trepte. Noi nu facem mitropolia ca o fantomă, dintr-o dată, ci să urmeze toate demersurile canonice care trebuie să pună în evidenţă acest scaun mitropolitan care este înscris şi în canoanele organizatorice ale sinoadelor ecumenice”, a precizat ÎPS Teodosie.

Întrebat ce părere are Patriarhul Daniel despre această situaţie, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: “În mod tacit a acceptat-o şi de acum urmează demersurile. Demersurile durează două, trei luni”. El a menţionat că este nevoie şi de aprobarea Sfântului Sinod.

Întrebat dacă doreşte să ajungă patriarh, ÎPS Teodosie a răspuns: “Nu. Nu mi-am dorit să ajung nici ierarh, dar a fost chemarea lui Dumnezeu”.