Pe ce se bazează Bill Gates când le cere țărilor bogate să consume carne artificială. Incursiune în lumea biotehnologiei: „E o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă”

de Gabriel Bejan     HotNews.ro
Miercuri, 24 februarie 2021, 14:46 Actualitate | Esenţial


Carne in laborator in Rusia
Foto: TASS / ddp USA / Profimedia
​Bill Gates a făcut recent apel la țările bogate de a trece la consumul de carne sintetică în perioada următoare, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Știrea a făcut ceva senzație pe internet, inclusiv în România, dar a ridicat și foarte multe semne de întrebare: ce este carnea artificială (sintetică), cine o produce, ce gust are, cât de pregătiți sunt oamenii să mănânce ceva crescut în laborator și multe altele. La câteva dintre aceste întrebări există răspunsuri.

În 2013, într-un institut din Londra avea loc un moment istoric. Un critic culinar austriac gusta dintr-un burger, gătit de un bucătar la fel de celebru, și spunea următoarele lucruri:

„Mă așteptam ca textura să fie mai moale... există totuși un gust destul de intens, aproape de carne, dar nu atât de suculent. Consistența este perfectă, dar parcă îmi lipsește sarea și piperul. Dar, da, aș putea să spun că aceasta este, în opinia mea, carne.”

Carnea gustată de criticul culinar nu provenea de la un animal, fusese crescută în laborator, în cadrul unui proiect al Universității din Maastricht, proiect finanțat de unul din co-fondatorii Google.

Practic, acela a fost momentul în care un burger artificial a fost gătit și mâncat prima dată în lume.

Carne artificială sau sintetică?Încă de la început trebuie spus că denumirea de „carne artificială” poate fi înșelătoare. Probabil că, după anunțul lui Bill Gates, mulți s-au gândit că este vorba despre „o carne” făcută din plante (soia, de exemplu), omenirea fiind obișnuită de mulți ani cu astfel de produse, să le zicem artificiale.

De altfel, multe dintre companiile care activează acum în domeniul „cărnii crescute în laborator” au început în acest fel. Just, una dintre cele mai avansate firme în domeniul biotehnologiei, s-a lansat în 2011 producând ouă pe bază de plante. E doar un exemplu, la întâmplare.

În acest moment însă, carnea artificială presupune prelevarea unor celule stem de la un animal, celule care apoi sunt crescute și „hrănite” în laborator, in vitro, într-un mediu care-l imită pe cel natural.

„Aceste celule se iau din zona fetală. În cadrul multiplicării in vitro, celulelor li se asigură condițiile aparente din organism, în sensul în care vin substanțele nutritive pe care comanda genetică le face să se multiplice. Este vorba despre biotehnologie, trebuie să existe niște bioreactoare unde să se realizeze condițiile de control.

În organism, acest control este dublu, un control umoral și unul nervos. Aici, într-un reactor biotehnologic, operațiunea este una inginerească”, mi-a explicat profesorul doctor inginer Petru Alexe, decanul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos Galați.

Poți urmări mai jos interviul integral cu profesorul Petru Alexe:Prelevarea unor celule din fetușii vacilor, de exemplu, ridică niște probleme etice, dacă ar fi să ne luăm după opoziția organizațiilor de vegani. Dacă tot omorâm niște animale pentru a produce carne sintetică, spun veganii, de ce nu mergem mai departe pe carnea făcută din plante?

În mod evident însă, nu poți convinge toată omenirea să devină peste noapte vegetariană și, în al doilea rând, metodele de producere a cărnii sintetice s-au diversificat foarte mult. Nu mai e obligatoriu să omori fetuși de vacă.

De altfel, o incursiune în acest domeniu este absolut fascinantă. Există o organizație, Cell Based Tech, care monitorizează în timp real evoluțiile în domeniul cărnii sintetice.

„Această tehnologie permite producția și consumul de carne și pește fără a fi nevoie de sacrificarea animalelor. Carnea cultivată este, de asemenea, considerată o alternativă ecologică față de creșterea animalelor, care este un producător major de emisii de gaze cu efect de seră și poluare cu nutrienți”, se specifică pe site-ul organizației.

Unde mai aflăm, printre altele, că Bill Gates are investiții în cel puțin șase companii din lume din acest domeniu. Dar nu este doar el. Mulți, mulți alți investitori privesc cu speranță la acel viitor în care oamenii nu vor mai trebui să crească animale pentru a avea carne pe masă.

Potrivit Cell Based Tech, există în acest moment 35 de companii din toată lumea care se ocupă cu producerea de carne cultivată în laborator. În diferite stadii de dezvoltare. Zece companii sunt din Statele Unite, cinci din Israel, restul sunt împărțite pe tot mapamondul, din India în Europa și America de Sud.

Cu ce se ocupă aceste inițiative?

Să luăm câteva exemple: Compania americană BlueNalu face ceea ce se cheamă „acvacultură celulară”. Cu alte cuvinte, produce pește din celule cultivate artificial de la alți pești.

Compania Just, tot din Statele Unite, s-a lansat în 2011 cu ouă făcute din plante, iar apoi a trecut pe carne de vită crescută în laborator. Acum produce și carne din pui.

„Suntem pregătiți să realizăm prima noastră vânzare comercială la scară mică a unui produs de pui”, explica anul trecut șeful de comunicare al companiei într-un mail trimis organizației Cell Based Tech.

Compania Mission Barns- produce artificial grăsime de rață din celule adipoase.

Compania Aleph din Israel este una dintre cele mai interesante din această listă:

„Tehnologia folosită de Aleph permite creșterea a patru tipuri de celule animale, inclusiv fibre musculare, vase de sânge, grăsimi și țesut conjunctiv. Această capacitate de a crește toate cele patru tipuri de celule care alcătuiesc o friptură oferă Aleph Farms un avantaj unic față de alte companii care se concentrează doar pe un singur tip de celulă, cum ar fi mușchiul sau grăsimea”.

Încă din decembrie 2018, Aleph a realizat un prototip de friptură de vită care costă 50 de dolari. CEO-ul companiei a anunțat că producția va fi viabilă din punct de vedere comercial între 2022 și 2023.

Tot Aleph, împreună cu cercetătorii de la Institutul Tehnologic din Israel, au creat recent și un antricot prin bioprintare 3D.


Antricot realizat prin bioprintare 3D de Aleph. FOTO: Zuma Press/ Profimedia

Una dintre marile probleme ale cărnii artificiale o reprezintă, desigur, prețul. În decembrie 2020, un restaurant din Singapore a început să vândă nuggets de pui cu 50 de dolari bucata. Cam scump. Deocamdată.

Cu toate acestea, afacerile cu carne sintetică se anunță înfloritoare. Un indiciu în acest sens poate fi contractul încheiat în 2017 între China, cea mai populată țară de pe planetă, și Israel în valoare de 300 de milioane de dolari pentru carne artificială.

Un alt indiciu, tot din surse oficiale: într-un studiu al Agenției Europene de Mediu scrie că „în condiții ideale, în două luni, din câteva celule de mușchi de porc se pot obține mii de tone de carne de porc”.

Chiar dacă vorbim doar de niște calcule teoretice, cu siguranță aceste cifre arată ce potențial are această industrie. Practic, e doar o chestiune de timp ca prețul să nu mai fie un obstacol în realizarea cărnii sintetice la scară industrială.

Creșterea populației și cererea tot mai mare de carneVacă din ferma Vaticanului. FOTO: Eric Vandeville/ AKG/ Profimedia

Altfel, tot din datele Agenției Europene de Mediu, aflăm că până în 2050 cererea globală de carne și produse lactate, datorate creșterii populației planetei până la 9,7 miliarde, va crește cu 73%, respectiv 58%.

În acest moment, 26% din suprafața pământului care nu este acoperită cu gheață este folosită pentru pășunatul animalelor, iar 33% din toate terenurile de cultură sunt folosite pentru a cultiva hrană pentru animale. Iar creșterea animalelor ar reprezenta 14,5% din toate emisiile de CO2 provocate de om. Date oficiale.

Cu alte cuvinte, dacă ne-am baza doar pe științe exacte și pe cifre, am putea spune că Bill Gates are dreptate și că există suficiente motivații pentru a accelera răspândirea cărnii artificiale la scară largă. Chiar dacă și din punct de vedere științific mai trebui lămurite totuși niște lucruri. Și nu doar cele semnalate de organizațiile de vegani.

Profesorul Petru Alexe se declară „optimist rezervat” în ceea ce privește carnea sintetică. Pentru că toată această tehnologie a apărut și s-a dezvoltat pentru „a se realiza organe compatibile pentru operații de schimb”. Adică transplanturi.

„Chestiunea este destul de complexă pentru că până la urmă realizarea biotehnologică seamănă puțin cu o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă și nu numai în sensul filozofic.

Nu știm care sunt consecințele, nu știm dacă avem doar un impact în zona echilibrului din mediu, echilibrului de animale, nu știm dacă nu cumva acest mediu poate să incumbe niște modificări genetice, nu știm dacă pe acest mediu indus pe care mergem nu pot veni și alți agenți patogeni, asta ca să venim în zona pandemiei actuale.

În mod normal, un virus nu poate trăi decât într-un mediu viu, ori aici noi creăm in vitro un mediu viu”, spune profesorul Petru Alexe.

„Din punctul meu de vedere nu cred că ar trebui să ne grăbim cu punerea pe piață înainte de a verifica toate posibilele consecințe”, este părerea fermă a specialistului în inginerie alimentelor.

Pe de altă parte, creșterea intensivă de animale în ferme, cum se întâmplă în prezent, generează alte probleme, pe care le-ai putea pune în balanță, la o adică.

Iar unii oameni de știință sunt de părere că o carne crescută în laborator este mai „curată” decât cea provenită de la animalele din fermele intensive.

„În sistemele intensive de creștere a animalelor apare un sindrom general de adaptare care poate să conducă la niște cărnuri anormale. Aceste cărnuri anormale sunt consecința directă a stresului: au niște culori anormale, niște proprietăți anormale.

Practic, este o diferență fundamentală între o carne a unui animal crescut normal și a unuia care este stresat. Și aici au existat și există intervenții inclusiv genetice pentru că au fost rezolvate niște abateri din acestea și au fost crescute niște animale rezistente la stres. Stresul poate fi fizic, chimic, biologic sau, la multe animale, psihologic”, susține profesorul Petru Alexe.

În ceea ce privește problemele de sănătate pe care carnea le poate cauza în general organismului, profesorul Alexe este de acord că „o carne artificială poate fi condusă către niște compoziții foarte bine controlate”:

„Din ce am citit, pentru că eu nu am realizat carne artificială, am văzut că se face o compensare, atât lipidică, cât și a țesutului conjunctiv prin adaos. Într-adevăr, aici poți să reglezi cantitatea de grăsimi”.

Dincolo însă de orice ar spune știința în acest moment, mai există câteva probleme foarte de greu de rezolvat. Cele economice, de exemplu. Ce se va întâmpla cu agricultura bazată pe creșterea animalelor? Ce se va întâmpla cu industria de îngrășăminte și chimicale din agricultură? Cu locurile de muncă din aceste domenii? Sunt întrebări la care nu există încă studii concludente.

Dar să mergem mai departe acolo unde mai găsim totuși ceva informații. Care este gradul de acceptare al populației pentru un produs atât de nou, cum este carnea sintetică?

Sondaje din 2017 și 2018, realizate în Statele Unite și citate în documentul Agenției Europene de Mediu, arată că 48% dintre respondenți nu și-ar cumpăra alimente din carne artificială.

Un alt studiu spune că 65% ar testa carne crescută in vitro, dar doar 30% și-ar cumpăra-o în mod regulat.


Carne sintetică produsă în Rusia. FOTO: TASS via Profimedia

„Avem trei zone în care ne putem duce cu această carne la consumator: avem o zonă afectivă- memoria pe care o are consumul unui aliment și aici nu putem vorbi de vreun impact al acestei cărni artificiale; avem o atitudine cognitivă, care presupune înțelegerea despre ce este vorba cu aceste modificări și cu această compoziție și mai avem o atitudine conativă, o atitudine de imitație, o atitudine de a-i urmări pe ceilalți ce fac.

Fără îndoială că cea care va crea aplecarea către această carne nouă va fi atitudinea conativă. După aceea, va veni înțelegerea completă, cognitivă, dacă această carne îmi face sau nu bine, cât bine îmi face, dacă există sau nu riscuri. Fără îndoială că dacă aceasta se va generaliza vom ajunge la un consum mare sau foarte mare de carne artificială.

Îmi aduc aminte că acum 30 de ani, consumul de soia în România era și hulit și neacceptat. Chiar în Europa soia nu era încă acceptată. La ora actuală se mânâncă în România mai multă soia decât se mânca înainte de 89. Și există foarte multe produse pe piața Europei din acest aliment excepțional care este soia. Dar a trebuit să treacă timp. Au trebuit să se obișnuiască consumatorii europeni cu gustul acesta al unui aliment care era consumat în Asia de mii de ani”, mai declară Petru Alexe.

L-am întrebat pe specialistul român dacă ar mânca în acest moment carne sintetică:

„Fără îndoială că aș mânca, pentru că profesional aș fi foarte curios. După ce aș mânca poate aș pleda sau nu pentru ea. Chestiunea este că gustul unei cărni este determinat de nutriția pe care a avut-o animalul anterior. Și, în general, gustul la o carne foarte bună este determinat de grăsimea pe care o conține.

Dacă luăm doar țesutul muscular și-l curățăm de grăsime de la mai multe animale aproape nu-l putem diferenția. Dacă însă venim cu această grăsime personalizăm absolut această carne. Carnea la animal este în directă dependență de ceea ce consumă și i se crează o aromă specifică. Nu am gustat carnea artificială și nu știu cum se intervine și dacă se pun sau nu potențiatori de aromă dacă se pun sau nu condimente și așa mai departe.”

Interviul integral cu profesorul Petru Alexe, mai jos:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18770 vizualizari

 • +15 (21 voturi)    
  Excelent articol! (Miercuri, 24 februarie 2021, 15:21)

  A.Th.C. [utilizator]

  O sinteză informativă demnă de toată lauda, felicitări!
  • +3 (15 voturi)    
   Gates asta a ajuns miliardar mancand carne sinteti (Miercuri, 24 februarie 2021, 22:42)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui A.Th.C.

   ca?!
   Toti ipocritii astia (si el e un mare ipocrit) o dau pe binele pub;lic, dupa ce s-au vazut cu sacii'n caruta.
   Operele lui "filantropice" le scade integral din impozite, deci nu din bunatatea pungii lui face acte filantropice. Si sa nu uitam cate case si elicoptere are pe numele ONG-urilor "umanitare".
   D.RACUL este intotdeauna GRI, nici negru, nici alb.
   • +3 (9 voturi)    
    Oare (Joi, 25 februarie 2021, 9:55)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui danduta

    Nu contest faptul ca e ipocrit.
    Mie Gates mi se pare ca e mai periculos decat probabil isi da seama.

    Iuzia grandorii "in place".

    Dar nu va faceti iluzii ca e la nivelul "pamantenilor", cu numere de Bulgaria la masini, si combinatii cu statul - a depasit de mult problema financiara - altceva il motiveaza pe el.

    Just saying
    • +3 (5 voturi)    
     Nu e nici o iluzie stie exact ce face. (Joi, 25 februarie 2021, 14:00)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

     Fundatia lui de caritate care doneaza banii inapoi in domeniile lui de interes a aparut dupa scandalul sau cu Windows. E doar o campanie de imagine si evaziune de taxe legala.
 • +11 (27 voturi)    
  Pare complicat (Miercuri, 24 februarie 2021, 15:37)

  holinessdani [utilizator]

  Eu astept da scoata microsoft un program, care sa fie integrat in office binenteles, ca sa-mi pot face eu carnea pe calculator si apoi sa o scot la imprimanta!
  • -6 (26 voturi)    
   E complicat (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:34)

   ebarbu [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Nu te obliga nimeni sa folosesti Microsoft. Stiai ?
  • -1 (5 voturi)    
   Mai ai nitel de asteptat (Joi, 25 februarie 2021, 9:57)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   dar ce zici tu nu este foarte SF, se pare ca pe directia asta se merge cu stiinta.

   Doar ca nu va fi Microsoft, poate ei vor cumpara start-upul :)
  • 0 (0 voturi)    
   eRA UN FILM CU UN TELEPORTOR DE MANCARE (Vineri, 26 februarie 2021, 18:57)

   George1000 [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   ERA UN FILM SAU DESEN ANIMAT NU MAI STIU SIGUR SI NU, NU THE JETSON, ALT FILM SAU DESEN ANIMAT IN CARE ERA ACTIUNEA IN VIITOR CAND SE INVENTASE TELEPORTORUL DE MANCARE VORBEAI CU PRIETENU PRIN VIDEO IL VEDEAI CA MANANCA O PIZZA SI II CEREAI SA ITI TRMITA SI TIE O FELIE. BAGA FELIA DE PIZZA IN TELEPORTORUL LUI DE MANCARE CONECTAT LA PC SI IN SECUNDA URMATOARE ITI APAREA IN TELEORTORUL TAU DE MANCARE.
 • +17 (25 voturi)    
  Felicitari pt articol, asa ar trebui sa fie toate (Miercuri, 24 februarie 2021, 15:39)

  animatron [utilizator]

  Documentate, argumentate, cu expuneri pro si contra, cu linkuri, exemplificari si opinii de experti neutri ideologic (dl profesor nu se antepronunta).

  Fiti cu totii atenti la ce introduceti ca hrana in organism, organele vitale au limite de procesare, scapa greu de toxine (astea va reduc speranta de viata pt ca va uzeaza metabolic).

  Va doresc sanatate tuturor romanilor, oriunde va aflati in lumea larga !
 • +13 (17 voturi)    
  Articolul este bine elaborat (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:00)

  Harald2 [utilizator]

  echilibrat si prezinta problematica din mai multe directii.

  Desigur ca vor fi diferite provocari si nu numai de tipul eficientei economice.

  De apreciat faptul ca Hotnews abordeaza si un astfel de subiect (chiar si repetitiv), care pana la urma prezinta o mai mult decat posibila perspectiva asupra viitorului.
 • -2 (26 voturi)    
  Nu mai e nevoie (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:11)

  Parzivall [utilizator]

  La Racirea Globala care vine, Gheitz o sa ne roage sa mancam numai fasulea!
  • +10 (18 voturi)    
   Foarte corect (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:23)

   Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Doar ca o sa-ti monteze contor la "spate", sa mai poata ciugulii si ei cate ceva.
  • -6 (20 voturi)    
   Mai asteptati un an doi ca sa dati minus (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:27)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Cand Racirea o sa fie evidenta, pt ca se pare, pt unii nu e evidenta, inca. Use your brain pipal, if you have one!
   • +3 (15 voturi)    
    Ne pare rau (Miercuri, 24 februarie 2021, 17:16)

    RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Noi astia de pe HotNews suntem prosti. Iti pierzi vremea cu noi. Eu sugerez sa iti expui cunostintele superioare pe alte site-uri cu oameni mai destepti
 • +1 (21 voturi)    
  Bill (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:13)

  Itsoc [utilizator]

  Bill se bazeaza pe faptul ca are investitii masive in companiile care produc carne artificiala.
  Business is Business

  Apoi e adevarat ca daca populatia continua sa creasca, consumul excesiv de carne devine problematic pentru planeta insa solutia nu e sa bagi carne crescuta in laborator artificial sau proteina pe baza de soia (care are estrogeni si in timp duce la tumori de tot felul si scaderea nivelurilor de testosteron la barbati) ci inlocuirea meniurilor pe baza de carne cu meniuri vegetariene.

  Daca toata populatia planetei ar reduce consumul de carne cu 90% atunci chiar n-ar mai fi nicio problema. In loc sa bagi carne zilnic, bagi o data pe saptamana o friptura si aia e.
  • -7 (13 voturi)    
   Nu la saptamana, (Miercuri, 24 februarie 2021, 21:46)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   ci la an, o data. Omenirea creste repede, defrisarile pentru furajarea septelurilor cu cereale continua, reimpaduririle sunt zadarnice, fiindca doar temporare, apa potabila e tot mai putina, cerealele consuma enorm de multa apa potabila ; pentru un kg de carne de vita se consuma cateva sute de tone de apa...
   • +4 (14 voturi)    
    Dar pamantul este tot mai verde. (Joi, 25 februarie 2021, 8:31)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

    Si padurile cresc si natural. O spun studiile. Apoi calculele alea de apa sunt idioate ca apa mai cade si din cer, in majoritatea zonelor populate nu este o problema ca dai litri la animale sau cereale. Vorba aia curgea oricum, asa a curs prin viata si ne-a dat ceva inapoi.
   • 0 (8 voturi)    
    Punctul sensibil (Joi, 25 februarie 2021, 10:05)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

    ai suparat carnivorii de pe hotnews.

    Ideal ar fi sa mananci carnea animalului crescut de tine. Asta ar limita dramatic consumul.
    Dar traim intr-o lume non ideala

    In tarile dezoltate se mananca foarte multa carne, dar si calitatea ei e de multe ori indoielnica (hormoni, antibiotice, animale stresate, lipsa de vitamine si minerale din carne datorita alimentariei etc).
 • +11 (23 voturi)    
  mda (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:16)

  Point [utilizator]

  asta mai lipsea,carne de la goagal si wingoz
  pai are virusi,praleo!
  insa o intrebare,de ce nu vinde binefacatorul asta licenta xp,catre tarile sarace ex africa,la pret de 0,01 $
  si mai ales de ce indeamna tarile bogate sa-i manance carnea?aia saracii n-au burti goale?
  • -7 (19 voturi)    
   Ai gandit macar putin inainte de a intreba? (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:46)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Point

   In primul rand, a investin in opere de binefacere mai mult decat orice alta persoana de pe pamant (cred, sau oricum pe acolo...) Apoi de ce sa dea un produs prost, chiar gratis cuiva? Tu asa ai face? A fost bun XP-ul la vremea lui dar acum nu mai e, are brese mari de securitate nemaifiind adus la zi, plus multe aplicatii nu mai merg pe XP. Adu-l tu la zi platind pentru asta si poti sa-l dai tu gratis, nu cred ca te-ar opri. Apropo, probabil ai apartament sau casa proprietate. De ce nu faci si tu o binefacere dand o camera gratis cuiva care are nevoie? In ce priveste indemnul, e normal, deocamdata doar tarile bogate pot investi in productie, costurile sunt inca mari. Iarsi, Fa tu investitia in tarile sarace si fii sigur ca vor consuma si ei.
   • -3 (11 voturi)    
    jesus (Miercuri, 24 februarie 2021, 17:19)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    ubde te arde,stimabile?
    • 0 (10 voturi)    
     Pe mine? (Miercuri, 24 februarie 2021, 20:44)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Point

     Se pare ca pe tine te arde imediat ce vine vorba sa faci tu ceva acte de caritate pe banii tai...
   • +5 (9 voturi)    
    Te rog frumos (Miercuri, 24 februarie 2021, 19:28)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    sa nu dai in XP ca ma necajesc. Am doua PC-uri cu Win10, dar ii folosesc doar pentru lucruri frivole. In rest lucrez pe XP SP3, cel mai stabil OS din toate timpurile. Ei, dupa ce am scos cateva suruburi neesentiale din el. Si nu are probleme de securitate, ca nu-l leg de net.
    • -2 (6 voturi)    
     Asa da (Miercuri, 24 februarie 2021, 20:42)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

     Nu am spus ca XP-ul e prost in sine. E drept ca doar dupa SP1, dar a devenit cel mai bun sistem de operare pentru multa vreme, mai bun chiar decat Vista. Problema cu el e acum, cand nu mai e adus la zi si cand chiar unele aplicatii mai noi nu merg pe el. Evident ca daca nu folosesti astfel de aplicatii si mai ales nu-l conectezi la retea, daca nu-ti modernizezi calculatorul, ramane foarte bun.
     P.S. Si eu am un laptop mai vechi pe care nu merge Win10 asa ca folosesc su succes XP-ul. Mai ales ca tot asa, nu imi pasa de virusi pe el, pot oricand sa-l restaurez.
    • +1 (5 voturi)    
     Gresit (Joi, 25 februarie 2021, 0:32)

     ac [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

     Cel mai stabil a fost XP 64bit. Am stat 8 ani pe xp64, a trecut si un an fara restart. Cu 3-5 Visual Studio deschise si doua SQL Server cu 5-30 databases.
     N-a picat o data. In afara de ziua de craciun in care un soarece a intrat in ventilatorul de la domain controller si a trebuit sa oprim tot.
     • 0 (0 voturi)    
      Pai vezi, deci nu e bun! (Joi, 25 februarie 2021, 15:34)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui ac

      Bill Gates nu l-a facut si cu protectie la soareci! :-))
  • 0 (8 voturi)    
   Eroare (Joi, 25 februarie 2021, 10:08)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Point

   Linux e gratuit, Win XP nefiind mentinut - nu e neaparat un produs pe care il vrei pe computer.

   Daca e sa ii reprosam ceva lui Gates, nu e lipsa actiunilor caritabile ci directia in care ele se indreapta si tupeul cu care Gates influenteaza politici mondiale.
 • 0 (12 voturi)    
  Felicitari pt articol (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:19)

  Boa [utilizator]

  Intr-adevar, un articol bine documentat si construit, felicitari.

  Insa daca e sa inlocuim carnea din sacrificarea animalelor atunci as prefera mai degraba substitutele vegetale decat carnea crescuta in laborator dintr-o celula.
  Am mancat deja asa ceva si vreau sa spun ca substitutele vegetale sunt foarte bune si deja sunt destul de asemanatoare cu carnea.
  In plus sunt si mai ieftine si per total mai prietenoase cu mediul decat carnea artificiala.
 • 0 (12 voturi)    
  nu vad problema (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:20)

  hanu [utilizator]

  daca e safe si aproape gratis :)) forever:))
  • +1 (11 voturi)    
   Exact! Bine punctat. (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:49)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   Daca e sigur, as adauga si ca gustul, calitatile (de ce nu, poate si aspectul, desi asta ma intereseaza mai putin - dar nu de loc) sa fie foarte apropiate de cele ale produselor naturale, iar pretul rezonabil, sub al alimentelor naturale, si eu as consuma fara probleme alimente sintetice.
 • +6 (10 voturi)    
  ... (Miercuri, 24 februarie 2021, 16:37)

  Dor-El [utilizator]

  Aaa.... deci da. In viitor oamenii vor beneficia de biotehnologie pana si la sex shop, nu ?
  Sau in industria auto. Nici nu vreau sa stiu ce fel de piele o sa aleaga conducatorii auto pentru scaune.
  Sa vedeti senzationalisme la tv cand o sa ajunga biotehnologia pe mana canibalilor. Daca or sa iasa in strada la protest pentru recunoasterea drepturilor? Ca se presupune ca nu vor mai prezenta vreo amenintare pentru restul lumii.
  Si banuiesc ca si silicoanele ar putea disparea, daca se vor preleva celule din organismul pacientelor, cu suficient timp inainte de operatie.
 • 0 (10 voturi)    
  Bill Gates . (Miercuri, 24 februarie 2021, 17:22)

  Observatory [utilizator]

  Recunosc și
  Am apreciat contribuția lui dezvoltarea computerelor , in special ca nu deține nici o diploma de absolvire a unui colegiu sau universitate.
  Acesta personalitate însă este convins ca cunoaște TOT ce costa in lume, inclusiv chimia, politica, sociologia, mai in toate domeniile..
  Păcat ca iși murdărească palmaresul fascinant cu exagerări care îl depășesc ..
  • -2 (14 voturi)    
   Esti convins (Miercuri, 24 februarie 2021, 19:52)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   ca e convins? Poate nu e convins dar citeste mult, niste carti si articole serioase, nu comentarii aiurea.
   Nu trebuie sa cunoasca TOT, trebuie sa fie doar apt sa recunoasca esentialul si capabil de analiza si sinteza.
  • 0 (4 voturi)    
   Bill nu e Elena (Joi, 25 februarie 2021, 10:16)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Gates a condus o corporatie technica imensa (inca de succes) deci stie sa se informeze si sa isi aleaga sursele, colaboratorii.

   Eu am incredere ca e destul de informat, cu siguranta daca il comparam cu noi.

   Faptul ca nu detine nici o diploma e interesant, as putea sa iti dau cateva exemple, dar nu stiu daca are sens sa continuam pe directia asta discutia.

   Mai interesant e ca el povesteste despre pandemii de foarte mult timp, intre timp au fost cateva crize (Ebola, H1N1, Sars..) dar nimeni nu a fost pregatiti cand ea a lovit (vezi ajutoare de stat pentru ... corporatii!).

   Eu ma uit cu interes la ce zice, omul influenteaza masiv directia spre care omenirea merge (in bine sau rau, ramane de vazut).

   Nu zic ca e vreun ingeras, dar e un om influent si inteligent.
 • +13 (13 voturi)    
  Veganii astia (Miercuri, 24 februarie 2021, 17:25)

  RaduMiron [utilizator]

  Citez: "Dacă tot omorâm niște animale pentru a produce carne sintetică, spun veganii, de ce nu mergem mai departe pe carnea făcută din plante"
  Pai pentru ca nu poti face carne din plante. Nici nu ar trebuie sa poata fi numita carne aia. E fals advertisement. Pe de alta parte, ce e facut din celule stem chiar e carne. Dupa decenii de perfectionare cred ca vom putea replica in laborator cele mai bune halci de vita Kobe. Si nu va fi din punct de vedere biologic diferentiabila de o halca provenita dintr-o vaca crescuta pe pasunile japoneze.

  Dar veganii in loc sa fie fericiti ca oamenii ne putem bucura in continuare de carne fara sa crestem si omoram animale la modul industrial si fara sa poluam planeta, ei sunt frustrati ca sacrificiile lor (care ii fac sa se simta superiori) devin futile.

  Oamenii de genul sunt ca "ecologistii" din Germania care au facut lobby pentru inchiderea centralelor nucleare. Acum creste consumul de carbune in Germania pentru ca le pasa lor de mediu. Niste dogmatici...
  • +1 (7 voturi)    
   corect, tehnologia va putea oferi vita Kobe (Miercuri, 24 februarie 2021, 18:44)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

   in viitorul apropiat
   problema va fi ca ca pretul va fi dublu fata de vita Kobe chiar daca livrarea e de Baltata Romaneasca.
   Iar impactul ecologic? zero, multi de zero si un 1 in coada
  • +2 (6 voturi)    
   Oh, dar burgheru ala vegan e de vis!!! (Miercuri, 24 februarie 2021, 19:09)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

   Cica ar avea vreo trei sferturi componente care se gasesc si in macarea pt catzai. In ciuda acestui fapt cainii mei nici nu s-au catadicsit sa guste macar, s-au strambat la burgeru ala, urat de tot!!!
  • +2 (2 voturi)    
   Centrale nucleare (Joi, 25 februarie 2021, 10:28)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

   Nemtii sunt speriati de pericolul centralelor, nu stiu daca are legatura cu ecologia, mai degraba cu frica de accident nuclear.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_and_radiation_accidents_and_incidents

   Cernobil si Fukushima au fost un fel de auto-bombardament nuclear:

   "The Chernobyl explosion put 400 times more radioactive material into the Earth's atmosphere than the atomic bomb dropped on Hiroshima;"

   Mai e inca de lucru la technologie, atat centralele cat si rezidurile lor sunt periculoase. Dar exista speranta:
 • +4 (12 voturi)    
  Vad ca nici dl. profesor Alexa si nici jurnalistul (Miercuri, 24 februarie 2021, 17:39)

  AliKimiku [utilizator]

  Nu pun in discutie o problema esentiala si anume consumul de energie + materii prime necesare pentru a inlocui 100 grame de carne provenita din vaca/porc/pui cu 100 grame de carne bio-sintetizata.
  E cunoscut faptul ca in fabricile de biosinteza vii cum ar fi vaca/porcul/puiul/ pestele exista niste randamente nete clare exprimate in conversie furaj: carne.
  Pestele e cel mai tare cu 1:1, apoi puiul cu 2:1 samd
  Bun, intrebarea este care este materia prima din care se va fabrica acea carne sintetica? iarba, cereale, scoarta de copac, petrol? si care este randamentul transformarii si consumul de energie aferent!
  • +3 (9 voturi)    
   Punct ochit, punct lovit (Miercuri, 24 februarie 2021, 19:55)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   Chiar ca ar fi interesant sa citim un studiu despre aceasta, despre toate implicatiile tehnologice si de mediu.
  • 0 (8 voturi)    
   ///// (Miercuri, 24 februarie 2021, 20:48)

   GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   S-A STRIGAT BINGO!
  • -1 (5 voturi)    
   Carnea nu creste in laborator doar ca vrea Billy (Joi, 25 februarie 2021, 8:36)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   Toate celulele au nevoie de un cocktail complex de hormoni si nutrienti pentru a se dezvolta, si acel cocktail variaza destul de complex cu timpul. De unde il iei si cat ne costa. Si vesnica intrebare, cat petrol om arde sa il facem.
 • +5 (13 voturi)    
  e bio? (Miercuri, 24 februarie 2021, 17:58)

  marcone [utilizator]

  Daca in agricultura se folosesc ingrasaminte chimice si alte chimicale nu e bine ca nu e bio, deci nu e sanatos.
  Daca puiul e hranit cu diverse substante care stimuleaza cresterea iar nu e bine.
  Dar "carnea" asta cum se dezvolta? Nu tot cu chimicale? Cat de sanatoasa o fi?
 • -1 (9 voturi)    
  Bai pocaiti-va si intoarceti-va la Hristos!! (Miercuri, 24 februarie 2021, 18:43)

  pakla [utilizator]

  Nu vedeti ca lumea a innebunit !! Nu mai stiu ce sa inventeze , iar Bill curand o sa merga Unde sunt multi draci ca el.... sa vedem ce a facut in toata viata pentru Dzeu !!

  Omenirea trebuie sa stea sau sa se apropie iarasi cum a lasat-o Dzeu , vai de astia cate au putere de influentare peste oameni Daca nu invata dupa ce este drept si natural.

  Sa mancam cum a lasat Dzeu , nu aberration si sugestion de la toti tembelii.

  Vai si Amar!
  • +1 (9 voturi)    
   Gloriosul ev mediu (Miercuri, 24 februarie 2021, 20:32)

   RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui pakla

   Ai dreptate. Ar trebui sa ne intoarcem in gloriosul ev mediu. Eu zic ca si sa ne spalam e pacat. Ar trebui sa ramanem asa cum ne-a lasat Dumnezeu. E cam greu totusi sa convingi lumea sa renunte la tehnologie. Solutia ar fi alta pentru noi astia carora ne e dor de vremurile cand 4 din 5 copii nu prindeau varsta de 1 an, de vremurile in care o gripa sau o apendicita te omorau, de vremurile in care daca vremea era mai rea o perioada mureai de foame, de vremurile in care daca o femeie era mai ciudata sau rea de gura o omoram (mama ei de vrajitoare) sau in care epilepticii erau tratati prin exorcisme.

   Solutia este sa ne mutam in Congo!
   • +2 (4 voturi)    
    Nu e bine ce spui! (Miercuri, 24 februarie 2021, 22:27)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui RaduMiron

    Pana si Congo e mai evoluat...
 • +4 (6 voturi)    
  Ia puneți-vă să (Miercuri, 24 februarie 2021, 19:43)

  revelare [utilizator]

  țineți posturile, între 1/3 și 1/2 nu o să mai mâncați carne. De niciun fel. Și s-a rezolvat problema: femei de cauciuc, mâncare de cauciuc, haine de cauciuc avem deja, sex de cauciuc...
 • -3 (3 voturi)    
  O afirmație ... (Miercuri, 24 februarie 2021, 20:15)

  revelare [utilizator]

  „Îmi aduc aminte că acum 30 de ani, consumul de soia în România era și hulit și neacceptat. Chiar în Europa soia nu era încă acceptată. La ora actuală se mânâncă în România mai multă soia decât se mânca înainte de 89. Și există foarte multe produse pe piața Europei din acest aliment excepțional care este soia. ”

  În Ro, consumul de soia era hulit, pt că mi se impunea doar soia, nu era carne. Și pt că mi se vindea soia pe post de carne. Iar acum vă căcați pe voi fiindcă cică nu se folosește aceeași rețetă ca în Occident la nu știu ce produse. Iar acum 30 de ani, chiar și în Europa de vest carnea mai avea gust și era la un preț accesibil , pt câtă populație era prin Europa. Ceea ce nu era cazul în Asia, de mii de ani. Iar dacă în China nici azi nu știu să facă brânză din lapte de vacă, oaie, fac tofu.
  • +4 (4 voturi)    
   Asia este lacto intoleranta. (Joi, 25 februarie 2021, 8:39)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   Branza este un aliment minunat dar trebuie sa poti sa il si mananci. Culturile asiatice au meniul bazat pe ce pot manca ei.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_intolerance#Epidemiology
 • +1 (9 voturi)    
  Un surogat de carne, un surogat de viata (Miercuri, 24 februarie 2021, 21:14)

  Koczka [utilizator]

  Câți dintre noi mai avem gustul mâncării din copilărie ( anii 60, 70 ) ? Problema omenirii în ultimii 50 de ani e ca a ajuns pe mâna unor oameni lacomi care vor sa controleze totul în scopul conservării puterii pe care o exercita asupra întregii omeniri.
  Toate așa-zisele cuceriri ale cercetării științifice, tehnologia noua are că scop final totalul control asupra omenirii în dubla ipostază de robotei ce robesc pentru stăpânire și de consumatori ale produselor oferite spre consum.
  Omul contemporan nu mai poate decide aproape nimic în cursul vieții, de la naștere până și după moarte toate deciziile zile sale sunt unioptionale. Liberul arbitru aproape că lipsește complet.
  E trist dar adevărat: viața oamenilor obișnuiți in lumea contemporana este tot mai mult DIRIJATA și CONDITIONATA de aceasta oligarhie decizională care a acaparat toate aspectele vieții cotidiene care ntemporane.
  Practic , sub masca unei griji pentru viitorul lumii care de fapt ascunde dorința de mentinere a puterii și controlului exercitat sunt agresate fundamente ale vieții biologice umanoide cum ar fi hrana, înmulțirea , modul de viață activa și până și declanșarea morții .
  Se pierde un aspect esențial, omul este o entitate legata puternic de natura, mediul natural fiind sursa tuturor resurselor utile vieții. Știință, tehnologiile actuale NU pot egala natura , utilizarea unor produse și materiale artificiale nu poate fi decât dăunătoare pe termen mediu și lung.
  Ceea ce se întâmplă în ultimii ani pe plan mondial este o mare sfidare la adresa omenirii și orice eroare din planul malefic desfașurat va degenera într-o răsturnare periculoasă și radicală a puterii.
  • -2 (4 voturi)    
   Mai adaug : (Joi, 25 februarie 2021, 5:21)

   burebista [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   bani au pus stapanire pe acesti oameni si nu mai stiu ce sa faca sa castige si mai multi bani .
   Dar uita ca sunt muritori si ei , IAR CEL ATOT PUTERNIC ESTE DUMNEZEU ,
 • +3 (5 voturi)    
  Asta-i mai destept (Miercuri, 24 februarie 2021, 21:42)

  Luk [utilizator]

  N-a investit doar in masti, are baiatul bani bagati in carne sintetica, doar cautati.
 • 0 (4 voturi)    
  De acord (Joi, 25 februarie 2021, 11:00)

  sorance2000 [utilizator]

  cu idea. Daca carnea respectiva are gust si compozitie asemanatoare nu vad care ar fi problema. Sunt de acord cu stoparea cruzimii impotriva animalelor. Consider ca nu avem nici-un drept sa omoram animale pentru a le manca tinand cont ca in calitate de fiinte rationale avem de ales.
 • +1 (1 vot)    
  Nu e mai simplu (Duminică, 28 februarie 2021, 16:31)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  să consumi direct suplimente?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by