Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, critică din nou Guvernul pentru că nu se implică în problema migranţilor care sunt în număr tot mai mare în vestul ţării. El spune că, în doar două săptămâni, peste o mie de migranţi au fost ținuți în carantină la Timişoara.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Nu sunt mulţumit cu felul în care Guvernul tratează provocarea migraţiei aici, în vestul ţării. În Timişoara suportăm costurile acestui fenomen, costurile sociale în primul rând.
  • Noi, ca primărie, suntem responsabili doar pentru carantinarea migranţilor care trec graniţa din Serbia. Am carantinat, în două săptămâni, peste o mie de migranţi şi după un test negativ de Covid, i-am transferat la Inspectoratul General pentru Imigrări", a declarat Dominic Fritz, marţi, într-o conferință de presă, potrivit News.ro.

El a precizat că, potrivit legislației, un solicitant de azil primeşte permis de şedere şi dreptul la liberă circulaţie timp de un an. Ei sunt cazaţi peste tot în ţară, dar se întorc la Timişoara pentru că aici este un "hotspot" de plecare din ţară.

Fritz spune că va cere Guvernului să pună la dispoziţia Poliţiei diferite variante pentru a asigura transportul migranţilor spre centrele specializate. Chiar dacă din punct de vedere legal migranţii nu sunt obligaţi să plece înapoi la centre, în momentul în care în Timişoara nu au cazare, poliţiştii ar trebui să îi ducă înapoi în acele centre din ţară, consideră Fritz.

Şi în urmă cu o săptămână, primarul Timișoarei a tras un semnal de alarmă privind numărul mare de migranţi din vestul ţării, spunând că orașul a devenit un hotspot pentru toată migraţia spre Occident. Ruta este prin Serbia în România şi de aici încearcă să plece în Occident.

El afirma că a avut nenumărate discuţii şi întâlniri pe această temă, pentru că este o situaţie neplacută şi pentru cetăţeni, şi pentru migranţi. Fritz atrăgea atenția și atunci că există o problemă de legislaţie pentru că o bună parte din migranţi sunt înregistraţi la IGI, primesc documente de solicitanţi de azil şi cu asta au drept de şedere de un an în România. Sunt duşi în centre de solicitanţi de azil, dar nu pot fi ţinuti acolo și vin înapoi în Timişoara, în speranţa că de acolo vor găsi o cale spre occident. "Aici nu au cazarea pe care ar fi avut-o în zonele în care erau arondaţi şi atunci trăiesc pe stradă sau în clădiri părăsite”, declara Dominic Fritz în urmă cu o săptămână.

Majoritatea persoanelor din categoria migranţi au documente şi dreptul de liberă circulaţie, iar Primăria Timişoara are doar rolul de a-i carantina.