Incendiul izbucnit vineri dimineață la Institutul Matei Balș din Capitală a cuprins o suprafață de 100-120 de metri pătrați, respectiv 4 saloane de la parterul spitalului, iar la sosirea pompierilor ardea cu flacără deschisă, cu degajări mari de fum, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Incendiu la spitalul Matei BalsFoto: Agerpres

Conform comandantului intervenției, incendiul se manifesta cu flacără deschisă, la parter, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați, fiind afectate patru saloane. El a precizat că erau degajări mari de fum și exista riscul extinderii focului spre etajul 1, pe fațada clădirii.

"Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm personalul atât de la etajele superioare, cât şi de la parterul clădirii. În afară de cele patru persoane care sunt decedate, celelalte persoane - până la un număr de 102 - au fost evacuate şi transportate către echipajele de prim ajutor şi ulterior către spitalele desemnate. Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane", a precizat comandantul intervenţiei, colonelul Şchiopu de la ISU.

Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că incendiul a fost anunțat la 112 la ora 5.03, la 5.13 a sosit la fața locului primul echipaj, iar la 5.14 a fost declanșat planul roșu de intervenție. La acest moment, intervenția este finalizată, nu mai sunt persoane de evacuat și rămâne să fie stabilite cauzele incendiului, a spus Arafat.

La fața locului au intervenit 38 de echipaje de prim-ajutor, 6 echipaje de terapie intensivă, 5 autospeciale pentru victime multiple, iar 100 medici și asistenți au fost chemați de acasă.

În incendiu au murit 4 pacienți, 3 dintre ei fiind carbonizați, iar alți peste 100 de pacienți au fost evacuați, fiind transferați în alte pavilioane sau la alte spitale.

Medicul Adrian Streinu Cercel a precizat că aproape toți pacienții, în proporție de 98%, din clădirea în care a avut loc incendiul erau conectați la oxigen. Toți erau cu forme de COVID medii spre sever și erau ținuți cu mască de oxigen.