Un incendiu a izbucnit vineri, în jurul orei 5.00, la parterul Institutului Matei Balș din București, care tratează bolnavi cu COVID, iar focul a cuprins patru saloane în care erau internați pacienți cu forme de COVID medii și severe, ținuți pe masă de oxigen. Trei bolnavi au murit carbonizați, iar o a patra victimă a decedat după ce manevrele de resuscitare au eșuat. La câteva ore, o altă persoană - a cincea victimă - a fost găsită carbonizată în baie. Peste 100 de pacienți au fost evacuați, fiind transferați în alte pavilioane ale unității medicale și la alte spitale din Capitală. Este a doua tragedie care se produce într-un spital din România în interval de cîteva luni, după incendiul din noiembrie de la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, unde au murit 10 oameni.

Incendiu la spitalul Matei BalsFoto: Agerpres

23:05 Procurorul din cazul Balș, despre omul găsit carbonizat în baie abia după câteva ore: Nu pot să-mi explic chestiunea asta

21:31Voiculescu: Rudele nu au fost sunate deoarece datele lor erau într-o clădire sigilată de Poliție

21:04 Cele patru saloane de la Institutul Matei Balș care au ars în incendiul soldat cu decesul a cinci pacienți "erau ca un furnal în mijlocul clădirii", afirmă şeful ISU Bucureşti - Ilfov, colonelul Orlando Şchiopu, care spune că a ars aproximativ 30 la sută din suprafața parterului din clădirea în care a izbucnit focul.

19.30 Incendiul de la Institutul Matei Balș pare să fi fost urmat de explozii ale unor tuburi de oxigen, afirmă procurorul Alexandru Anghel de la Parchetul Tribunalului București, precizând că astăzi au fost ridicate trupurile carbonizate a patru din cele cinci victime și a fost făcută o primă evaluare. De asemenea, anchetatorii au audiat cinci persoane - patru infirmiere și un instalator - și spun că nu exclud nicio ipoteză privind cauzele izbucnirii incendiului.

19.09Scrisoare a unor asociații civice, către guvernanți: Aveți decența de a nu mai trata și tragedia de la Balș precum cazurile Giulești, Apuseni, Siutghiol, Colectiv

19.08FOTO Primele imagini din pavilionul în care a izbucnit incendiul de la Matei Balș, unde au murit 5 pacienți

18.30 Protest în fața Institutului Matei Balș: "Opriți măcelul din sănătate!" / Președintele Asociației Colectiv: Nu am speranţă că se va schimba ceva

18.12Infirmierele au fost primele care au reacționat în momentul în care a izbucnit incendiul de la Institutul Matei Balș, iar una dintre ele a avut prezența de spirit de o opri alimentarea cu oxigen, a declarat avocatul spitalului, Constantin Durgheu. Două infirmiere şi două asistente de la Institutul "Matei Balş" aflate de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul soldat cu moartea a cinci pacienţi au fost audiate, vineri, la sediul Poliţiei Capitalei.

17.50 Protest anunțat în fața Institutului Matei Balș, în această seară: "Opriți măcelul din sănătate!"

16.04Presa internațională despre incendiul de la Institutul Matei Balș: Statul a construit un spital în ultimele trei decenii / Referințe la incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț și Colectiv

15.44 VIDEO Imagini cu momentul izbucnirii incendiului de la Institutul Matei Balș, unde au murit 5 pacienți

13.13 Klaus Iohannis, la Balș: Este nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate, astfel de lucruri nu trebuie să se repete!

13.20 STS: Au fost 10 apeluri la 112 / Cronologia unei tragedii

13.02 Klaus Iohannis a ajuns la spitalul Matei Balș.

12.27 Zece din cei peste 50 de pacienți transferați la alte spitale din Capitală în urma incendiului de la Institutul Matei Balș sun t internați la terapie intensivă, trei fiind intubați, potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Sănătății.

11.41 Încă o persoană decedată / Bilanțul ajunge la 5 morți

10.48Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că nu are informații că în clădirea de la Institutul Matei Balș cuprinsă de incendiu ar fi existat "alte surse de încălzire decât cele firești". El a mai afirmat că spitalul nu a dus lipsă de finanțare și a avut un management stabil.

10.41: Președintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că ”asemenea tragedii nu pot și nu vor rămâne fără urmări”.

”Specialiștii vor stabili cauzele acestui incendiu dramatic. Imediat după ce aflăm ce a dus la producerea acestei tragedii, putem vedea cum și cât de repede trebuie schimbat tot ce nu e în regula în sistemul sanitar din România”, a transmis ea, pe Facebook.

10.35 Trei pacienți cu forme medii COVID-19 au fost transferați la Spitalul CF Witting / O pacientă în stare gravă, la Spitalul Militar

10.29"Un lucru este cert - de această dată, reacția autorităților a fost eficientă și rapidă", a transmis premierul Florin Cîțu, după incendiul de la Institutul Matei Balș, în care și-au pierdut viața 4 pacienți.

9.51A patra victimă a incendiului de la Institutul Matei Balș este o femeie de 80 de ani, care suferise arsuri pe 20% din suprafața corporală. Este pacientul pentru care echipele medicale ajunse la fața locului au încercat fără succes manevre de resuscitare. Celelalte trei victime au murit carbonizate, iar până la acest moment autoritățile nu au furnizat informații despre acestea.

9.49 Corpul de control al prim-ministrului a început verificări la Institutul "Matei Balş" în urma incendiului de vineri dimineaţă izbucnit la unitatea medicală, în urma căruia 4 pacienţi au decedat, au confirmat pentru surse guvernamentale citate de Agerpres.

De asemenea, Guvernul se va reuni în ședință la ora 13.30, premierul Florin Cîțu urmând să susțină declarații de presă.

9.35Președintele Klaus Iohannis va merge, la ora 13.00, la spitalul Matei Balș din Capitală.

9.30 Din cei 102 pacienți aflați în pavilionul de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” cuprins de incendiu vineri dimineață, 53 au fost transferați la alte spitale din Capitală.

9.23 Prefectul Capitalei: Pavilionul în care a izbucnit focul fusese renovat recent

9.19 Doi dintre cei patru pacienți Covid care au fost transferați la Spitalul Marius Nasta au o stare generală proastă și au fost transferați la terapie intensivă, a precizat managerul Beatrice Mahler.

În total, aici au ajuns două femei și doi bărbați cu vârste între 62 și 89 de ani, dintre care o femeie și un bărbat au trecut la ATI. Toți pacienții sunt însă conștienți. Spitalul mai poate primi încă 32 de pacienți evacuați de la Institutul Matei Balș.

8.54 Posibila cauză a incendiului - un scurtcircuit declanșat de la o aerotermă sau un reșou electric

8.50 Autoritățile vor anunța un număr de telefon unde aparținătorii celor 102 pacienți de la Matei Balș pot suna, a anunțat ministrul de Interne.

8.40 Streinu Cercel: Clădirea în care a izbucnit incendiul este din 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere

8.25 Rude ale unor pacienți internați la Institutul Matei Balș au venit la spital și așteaptă în fața unității medicale, încercând să afle detalii despre starea rudelor.

8.05 A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului Tribunalului București

7.25 Raed Arafat: La ora 5.03 incendiul a fost anunțat prin apel la 112, la 5.13 a fost pimul echipaj sosit, iar la 5.14 a fost declanșat planul roșu. La acest moment, intervenția este finalizată, nu mai sunt persoane de evacuat.

Rămâne problema celor care vor investiga cauzele incendiului, asupra cărora nu vom specula. Nu mai avem pacienți cu arsuri.

Colonel ISU, coordonator al intervenției - ardea cu flacără deschisă la parter, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați, au fost afectate 4 saloane, cu degajări mari de fum și cu posibilitate de extindere la etajul 1 spre fațadă.

Vlad Voiculescu: Toți pacienții au fost transferați fie la alte spitale, fie în alte secții

Streinu Cercel: Aproape toți pacienții, în proporție de 98%, din clădirea în care a avut loc incendiul erau conectați la oxigen. Toți erau cu forme de COVID medii spre severe. Erau ținuți cu mască de oxigen. Avizele sunt în ordine. Ultima linie de oxigen a fost montată în noiembrie.

Coordonatorul echipei medicale, dr. Bogdan Opriţa: Au fost mobilizate 38 de echipaje de prim- ajutor. La faţa locului au acţionat și şase echipaje de terapie intensivă mobilă şi cinci autospeciale de transport şi victime multiple.

Au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, "Sfântul Ioan" şi "Sfântul Pantelimon", iar restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului. Bogdan Opriţa a mai spus că dintre cele 44 de persoane evacuate, două se aflau în stare mai gravă şi au necesitat "măsuri de protezare respiratorie".

07.23: Serviciul de ambulanță și spitalul Floreasca au mobilizat medicii și asistentele de acasă pentru a gestiona situația.

07.22 Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu spune că pacienții au fost transferați la alte spitale și nu există pacienți cu arsuri, din informațiile de până acum.

07.16 Raed Arafat anunță că sunt patru morți: trei persoane carbonizate și o persoană rănită care nu a mai putut fi resuscitată. El a transmis condoleanțe familiilor victimelor. Incendiul a fost lichidat și nu mai avem alte persoane grav rănite, rămâne să fie investigată cauza incendiului, a mai precizat el. Arafat a mai spus că nu vrea să speculeze asupra cauzei incendiului.

07.15 Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a ajuns la Institutul "Matei Balş" din Capitală.

"Pacienţii sunt evaluaţi. Până acum au fost transferaţi la "Victor Babeş" patru pacienţi. După informaţiile mele, cu siguranţă vor fi şi alte transferuri. Pacienţii sunt evaluaţi în acest moment în camera de gardă la "Matei Balş". Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt două spitale mari în Bucureşti care au tratat, foarte mulţi pacienţi, au fost folosite la capacitate până astăzi. (...) În acest moment, nu am decât informaţiile acestea că există trei decese deja", a afirmat ministrul, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, potrivit Agerpres.

07.12 Alți patru pacienți au ajuns la Victor Babeș. De altfel, și-au manifestat disponibilitatea de a primi pacienți spitalele Victor Babeș, Sfântul Ioan și Witing.

Managerul spitalului Marius Nasta, Beatrice Mahler, spune că spitalul poate primi 36 de pacienți. Beatrice Mahler nu a oferit detalii despre starea celor patru pacienți ajunși, relatează Mediafax.

7.02: Primii 4 pacienți evacuați au ajuns la Institutul Marius Nasta, spital suport COVID.

7.00: În jur de 100 de persoane au fost evacuate, conform Ministerului Sănătății. S-a început transferul spre alte spitale și în alte corpuri ale spitalului. Mai sunt persoane aflate în ambulanțe pentru a fi sub supraveghere, nu sunt în stare gravă, se află sub supraveghere doar din precauție.

06.54: "Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patra sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. - decedate). (...) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei peroane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme", a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat pentru Agerpres.

Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: "Nu, pe probleme de arsuri nu".

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este în drum spre spital.

06.37: Ministerul Sănătăţii anunţă că trei persoane au decedat în urma incendiului izbucnit vineri dimineaţă la Institutul de boli infecţioase ''Matei Balş'' din Capitală, potrivit Agerpres.

''Din păcate, au fost găsite primele victime. Trei persoane carbonizate şi o alta aflată în resuscitare'', se arată într-o informare a MS. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este în drum spre spital.

Deocamdată nu se cunoaște cauza incendiului.

----

Purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov, Daniel Vasile, nu a putut preciza însă dacă există și persoane decedate ca urmare a incendiului. El a spus însă că a fost decanșat planul roși de intervenție.

Potrivit digi24, în pavilionul respectiv erau tratați 100 de pacienți. Pompierii și jandarmii intervin la fața locului.

Este al doilea incendiu în decurs de câteva luni care izbucnește într-un spital din România, după tragedia din secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, din noimebrie anul trecut. Zece pacienți și-au pierdut viața atunci.