Imagini filmate din blocul de lângă Institutul Matei Balș din Capitală, obținute de Europa Liberă, arată primele momente ale incendiului în urma căruia au murit cinci pacienți internați cu COVID.

Institutul Matei Bals in ziua incendiuluiFoto: Agerpres

În imagini se poate vedea un fum negru ieșind pe geamurile unui salon.

Incendiul izbucnit vineri dimineață la Institutul Matei Balș din Capitală a cuprins o suprafață de 100-120 de metri pătrați, respectiv 4 saloane de la parterul spitalului, iar la sosirea pompierilor ardea cu flacără deschisă, cu degajări mari de fum, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Conform comandantului intervenției, incendiul se manifesta cu flacără deschisă, la parter, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați, fiind afectate patru saloane. El a precizat că erau degajări mari de fum și exista riscul extinderii focului spre etajul 1, pe fațada clădirii.

"Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm personalul atât de la etajele superioare, cât şi de la parterul clădirii. În afară de cele patru persoane care sunt decedate, celelalte persoane - până la un număr de 102 - au fost evacuate şi transportate către echipajele de prim ajutor şi ulterior către spitalele desemnate. Am avut 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane", a precizat comandantul intervenţiei, colonelul Şchiopu de la ISU.

Șeful DSU, Raed Arafat, spunea că incendiul a fost anunțat la 112 la ora 5.03, la 5.13 a sosit la fața locului primul echipaj, iar la 5.14 a fost declanșat planul roșu de intervenție.

La fața locului au intervenit 38 de echipaje de prim-ajutor, 6 echipaje de terapie intensivă, 5 autospeciale pentru victime multiple, iar 100 medici și asistenți au fost chemați de acasă.

În urma incendiului și-au pierdut viața cinci bolnavi. Trei pacienţi au fost găsiţi carbonizaţi de către forţele de intervenţie în urma incendiului care a afectat patru saloane în care erau internaţi pacienţi cu COVID-19. Ulterior, a decedat şi o altă pacientă, o femeie de 80 de ani, transferată la Spitalul Floreasca şi care avea şi arsuri. La câteva ore de la incendiu, o altă persoană - a cincea victimă - a fost găsită carbonizată în baie, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.

De asemenea, peste 100 de pacienți au fost evacuați și transferați în alte pavilioane sau la alte spitale.