Infirmierele au fost primele care au reacționat în momentul în care a izbucnit incendiul de la Institutul Matei Balș, iar una dintre ele a avut prezența de spirit de o opri alimentarea cu oxigen, a declarat avocatul spitalului, Constantin Durgheu. Două infirmiere şi două asistente de la Institutul "Matei Balş" aflate de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul soldat cu moartea a cinci pacienţi au fost audiate, vineri, la sediul Poliţiei Capitalei.

Incendiu la spitalul Matei BalsFoto: Agerpres

Potrivit avocatului Constantin Durgeru, care reprezintă Institutul "Matei Balş", cele două infirmiere au încercat să stingă focul şi au reuşit să oprească alimentarea cu oxigen, evitând producerea unei explozii.

  • "Au relatat exact ceea ce s-a întâmplat, cu alte cuvinte au spus adevărul. În prima fază, au fost chemate la audieri persoanele care au avut direct legătură cu evenimentele, cele care au fost pe tura de noapte, respectiv asistente şi infirmiere. Două asistente şi două infirmiere. (...)
  • Au dat declaraţii în calitate de martor. Un singur lucru este cert - este evident că nu se poate vorbi de culpa cadrelor medicale, este foarte clar că reacţia a fost promptă. A fost un incident complet nefericit, absolut regretabil, din toate punctele de vedere, iar infirmierele, în primul rând, pentru că ele au fost primele care au luat contact cu focul, au avut o reacţie promptă, iar una dintre ele a avut şi prezenţa de spirit de a opri alimentarea cu oxigen. Dacă nu se oprea alimentarea cu oxigen, aveam o explozie", a relatat avocatul, citat de Agerpres.

Institutul Matei Balș: Vom sprijini ancheta în curs, cu atât mai mult cu cât autorizațiile și avizele sunt la zi

Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof.Dr. Matei Balș" a transmis, vineri seară, un comunicat de presă în care spune că la momentul incendiului erau spitalizați 101 pacienți, care erau îngrijiți de 20 cadre medicale pe timpul nopții, inclusiv de medicul șef de gardă.

  • "Toți pacienții au fost evacuați și transportați în siguranță către alte unități sanitare, precum și la nivelul celorlalte secții din incinta institutului.
  • În urma intervenției prompte a colegilor din liniile de gardă și a mobilizării autorităților de urgență, au fost prevenite alte victime, astfel încât toți ceilalți pacienți sunt în siguranță. Echipa Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof.Dr. Matei Balș" va sprijini ancheta în curs și lămurirea aspectelor, care ar fi putut duce la accidentul din această dimineață, cu atât mai mult cu cât autorizațiile și avizele sunt la zi", a transmis Institutul Matei Balș.

În urma incendiului izbucnit într-un pavilion al spitalului, au murit 5 pacienți, patru dintre ei fiind găsiți carbonizați.

Reamintim că în acest caz a fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, ancheta fiind coordonată de doi procurori de la Parchetul Tribunalului București. În achetă este implicată și o echipă a Institutului de Cercetare- Dezvoltare pentru Securitatea Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani, fiind ridicate probe, pentru a se stabili cauza incendiului. Una dintre ipoteze este că focul ar fi izbucnit de la o aerotermă sau reșou, în condițiile în care spitalul a avut frecvent probleme cu furnizarea căldurii.