Incendiul de la Institutul Matei Balș pare să fi fost urmat de explozii ale unor tuburi de oxigen, afirmă procurorul Alexandru Anghel de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, precizând că astăzi au fost ridicate trupurile carbonizate a patru din cele cinci victime și a fost făcută o primă evaluare. De asemenea, anchetatorii au audiat cinci persoane - patru infirmiere și un instalator - și spun că nu exclud nicio ipoteză privind cauzele izbucnirii incendiului.

Incendiu la Matei BalsFoto: AGERPRES

Procurorul Alexandru Anghel de la Parchetul Tribunalului Bucureşti și Marian Mihoci, adjunctul Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, au prezentat concluziile primei zile în ancheta deschisă pentru ucidere din culpă, iar anchetatorii spun că la acest moment nu poate fi exclusă nicio variantă.

Procurorul a spus că cercetarea la faţa locului trebuie să fie una foarte minuţioasă și că ar putea dura cel puțin câteva zile.

Întrebat dacă au fost găsite surse externe de încălzire, procurorul a precizat că sâmbătă vor fi analizate aceste aspecte.

El a mai spus că sunt ridicate imaginile de pe camerele de supraveghere, însă nu existau camere și în saloane sau pe holurile spitalului.

Procurorul nu a putut să confirme dacă pavilionul unde a izbucnit incendiul avea autorizaţie de securitate la incendiu, explicând că se va lămuri după ce va studia documentele ridicate de la spital.

Cele mai importante declarații:

Adjunctul Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei:

  • La acest moment nu putem dezvălui cauza incendiului, am evaluat locul faptei, alături de echipe de la ISU și INSEMEX. Sunt mai multe ipoteze, dar nu pot fi dezvăluite
  • Au fost audiate 5 persoane - 4 infirmiere și 1 instalator
  • Ar putea fi audiați și pacienți, în funcție de datele anchetei

Procurorul Alexandru Anghel:

  • Cercetările sunt făcute de Parchetul Tribunalului București și Serviciul Omoruri, pentru ucidere din culpă
  • Au fost ridicate cele 4 cadavre și trimise la INML, iar mâine vor avea loc necropsiile
  • În cercetarea la fața locului sunt cooptați și specialiștii de la INSEMEX
  • Cercetarea la fața locului trebuie să fie una minuțioasă, nu se poate termina azi. Azi am ridicat cadavrele și am făcut o primă evaluare
  • E posibil să fi fost două explozii ale unor tuburi de oxigen. Se pare că a fost un incendiu și apoi 2 explozii ale unor tuburi de oxigen
  • Nu avem ipoteză privind cauza izbucnirii incendiului
  • Există camere de supraveghere, nu și în saloane, și vor fi ridicate imaginile
  • Despre aerotermă? Nu putem confirma, de mâine vom intra acolo și vom lămuri
  • A fost ridicat un volum mare de documente, nu am apucat să le verificăm
  • Dacă situația va evolua, vom audia și conducerea
  • Ce au spus infirmierele? Nu vă pot spune, sunt primele persoane care au sesizat incendiul, evident că vom folosi declarațiile lor
  • Nu e exclusă nicio variantă privind cauzele incendiului
  • Cât ar putea dura cercetarea la fața locului? Cel puțin câteva zile.

Reamintim că în acest caz a fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, ancheta fiind coordonată de doi procurori de la Parchetul Tribunalului București. În achetă este implicată și o echipă a Institutului de Cercetare- Dezvoltare pentru Securitatea Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani, fiind ridicate probe, pentru a se stabili cauza incendiului. Una dintre ipoteze este că focul ar fi izbucnit de la o aerotermă sau reșou, în condițiile în care spitalul a avut frecvent probleme cu furnizarea căldurii.

În urma incendiului izbucnit vineri, în jurul orei 5.00, într-un pavilion al Institutului Matei Balș, unde erau internați 101 pacienți cu COVID, și-au pierdut viața cinci bolnavi. Trei pacienţi au fost găsiţi carbonizaţi de către forţele de intervenţie în urma incendiului care a afectat patru saloane. Ulterior, a decedat şi o altă pacientă, o femeie de 80 de ani, transferată la Spitalul Floreasca şi care avea şi arsuri. La câteva ore de la incendiu, o altă persoană - a cincea victimă - a fost găsită carbonizată în baie.

De asemenea, peste 100 de pacienți au fost evacuați și transferați în alte pavilioane sau la alte spitale.

CITEȘTE ȘI: Incendiul de la Institutul Matei Balș: Asistente şi infirmiere, audiate la Poliţia Capitalei / Spital: Vom sprijini ancheta în curs, cu atât mai mult cu cât autorizațiile și avizele sunt la zi