Cele patru saloane de la Institutul Matei Balș care au ars în incendiul soldat cu decesul a cinci pacienți "erau ca un furnal în mijlocul clădirii", afirmă şeful ISU Bucureşti - Ilfov, colonelul Orlando Şchiopu, care spune că a ars aproximativ 30 la sută din suprafața parterului din clădirea în care a izbucnit focul.

Incendiu Matei BalsFoto: Mediastandard.ro

Orlando Șchiopu a spus, vineri seară, la Antena 3, că, atunci când pompierii au ajuns la spital, ardea cu flacără deschisă, generalizat, la parterul clădirii, care are subsol, parter, trei etaje și mansardă, iar saloanele sunt dispuse față în față, despărțite de un culoar central.

Incendiul s-a propagat de la un salon, atât pe verticală, cât și pe orizontală, iar ceea ce a pus probleme pompierilor a fost că ardeau generalizat patru saloane, diametral opuse, despărțite de acel culoar central.

  • "Deci incendiul s-a propagat dintr-o parte în cealaltă a clădirii trecând de un hol. Flăcările s-au extins ulterior spre fațadă, iar când am ajuns noi le-am oprit spre etajul 1.
  • (...) Incendiul s-a manifestat cu degajări foarte mari de fum, cu gaze toxice, cu vizibilitate foarte redusă. A fost undeva la mijlocul clădirii.
  • Cele patru saloane care au ars (...) erau ca un furnal în mijlocul clădirii", a afirmat şeful ISU Bucureşti - Ilfov.

El a spus că, după evaluarea sa, a ars în jur de 30 la sută din suprafața parterului clădirii.

Şchiopu a susținut că a vorbi acum despre cauza probabilă a incendiului sau despre sursa de aprindere "este foarte devreme" și că "s-ar putea să fie un concurs de împrejurări care au dus la apariţia acelui incendiu”: "Nu putem exclude niciun fel de sursă din cercetare, dar nu putem spune în mod clar şi concret, acum, tipul sursei de aprindere. În mod cert vom lua în considerate toate posibilităţile, toate scenariile posibile de evoluţie a incendiului şi, în final, ne vom pronunţa”.

Arafat: Din ce a spus managementul spitalului, reţeaua electrică era total renovată recent, nu au fost improvizaţii, dar, totuşi, ceva s-a întâmplat

Și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a spus, la Antena 3, că încă nu se poate pronunța privind cauza incendiului și că ar putea dura până când anchetatorii vor avea o concluzie.

  • "Orice incendiu de acest fel, poate că au fost mai mulţi factori care l-au cauzat: uman, tehnic, orice poate să fie. Din câte ştiu, cel puţin din ce s-a afirmat astăzi de către managementul spitalului Balş, reţeaua electrică este total renovată recent, nu au fost improvizaţii, din ce spun dânşii, dar, totuşi, ceva s-a întâmplat. Investigatorii trebuie să ne spună despre ce este vorba”, a afirmat Raed Arafat.

El a precizat că pompierii au fost la locul incendiului în opt minute de la primul apel la 112 şi au intervenit cu 24 de maşini de stingere, patru autoscări şi patru de descarcerare, un punct mobil de comandă.

În urma incendiului izbucnit vineri, în jurul orei 5.00, într-un pavilion al Institutului Matei Balș, unde erau internați 101 pacienți cu COVID, și-au pierdut viața cinci bolnavi. Trei pacienţi au fost găsiţi carbonizaţi de către forţele de intervenţie în urma incendiului care a afectat patru saloane. Ulterior, a decedat şi o altă pacientă, o femeie de 80 de ani, transferată la Spitalul Floreasca şi care avea şi arsuri. La câteva ore de la incendiu, o altă persoană - a cincea victimă - a fost găsită carbonizată în baie.

De asemenea, peste 100 de pacienți au fost evacuați și transferați în alte pavilioane sau la alte spitale.