Incendiul de vineri dimineața de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din capitală a făcut înconjurul presei internaționale, aceasta remarcând că este al doilea incendiu de proporții la un spital Covid din țara noastră în mai puțin de trei luni.

Le MondeFoto: Le Monde

Le Monde scrie că „un incendiu la spitalul principal din București, care tratează pacienții cu Covid-19, a provocat decesul a cinci persoane”, menționând că al cincilea cadavru a fost găsit carbonizat într-o baie din pavilionul unde a izbucnit incendiul.

US News relatează că incendiul a început în jurul orei 5 dimineața la parterul institutului și că a forțat evacuarea a 100 de persoane, precizând că angajați ai spitalului au putut fi văzuți încă îmbrăcați în echipamentul de protecție și cu măștile pe față după ce au fugit din clădire.

Deutsche Zeitung îl citează pe prefectul capitalei, Traian Berbeceanu, anunțând că investigațiile preliminare sugerează că un reșou electric sau o aerotermă au declanșat incendiul, după care sistemele electrice și de oxigenare s-au oprit.

Euronews amintește de imaginile de la institut apărute pe platformele social media în luna noiembrie cu saloanele supraaglomerate și pacienții internați pe holuri în urma influxului de pacienți infectați cu coronavirusul.

Agenția Reuters scrie că sistemul de sănătate al țării noastre a fost pus sub presiune chiar și înainte de pandemie, fiind afectat de corupție și ineficiență.

„Țara are una dintre cele mai puțin dezvoltate infrastructuri de sănătate. Statul a construit un spital în ultimele trei decenii, cheltuie cel mai puțin pe sănătate din Uniunea Europeană și zeci de mii de doctori și asistente medicale au emigrat”, notează jurnaliștii de la Reuters.

ABC News relatează că este al treilea incendiu de acest fel din ultimele trei luni, amintind de tragedia de la Spitalul Județean de urgență Piatra Neamț și „unul la un spital de psihiatrie din aceeași regiune care luna următoare a ucis încă o persoană”.

Publicația spaniolă La Vanguardia amintește la rândul ei de incendiul de la spitalul județean din Piatra Neamț și scrie că autoritățile au constatat aproape două mii de deficiențe în sistemele de incendiu ale unităților de terapie intensivă ale spitalelor din țară.

Jurnaliștii spanioli amintesc de asemenea și de dezastrul din clubul Colectiv, scriind că „unii dintre pacienți au murit din cauza stării precare a spitalelor de stat românești, provocând un scandal care a dus în cele din urmă la căderea guvernului”.