Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spune că nu are informații că în clădirea de la Institutul Matei Balș cuprinsă de incendiu ar fi existat "alte surse de încălzire decât cele firești". El a mai afirmat că spitalul nu a dus lipsă de finanțare și a avut un management stabil.

Vlad VoiculescuFoto: Comitetul național de coordonare a activităților privind vacccinarea împotriva COVID-19

Vlad Voiculescu a spus, la Digi 24, că, pe lângă ancheta poliţiştilor şi procurorilor, la faţa locului se află şi echipe ale Corpului de control al premierului şi Corpului de control al ministrului Sănătăţii și că sunt și echipe care iau legătura cu familiile pacienților şi cu spitalele în care au fost transferați aceștia.

Întrebat dacă știe ca în acel pavilion să fi existat probleme legate de lipsa căldurii, care să fi determinat folosirea unor surse suplimentare de încălzire, ministrul Sănătății a răspuns: "Nu am informații că în clădire ar fi existat alte surse de încălzire decât cele firești, dar avem nevoie de anchetă”.

Chestionat, de asemenea, dacă a discutat cu medicii despre acest aspect, Voiculescu a repetat că nu are informații că în clădire ar fi fost nevoie sau ar fi fost suplimentată sursa de încălzire, dar știe că spitalul a avut de suferit din lipsa de capacitate a Termoenergetica de a livra energie termică.

Voiculescu a mai spus că spitalul nu a dus lipsă de finanțare și a avut un management stabil: "Existau avize pentru lucrările care s-au făcut acolo şi vedem în ce măsura existau şi celelalte documente necesare pentru funcţionarea respectivei clădiri, dar este vorba despre o clădire mai veche care a fost renovată de curând şi Institutul Matei Balş nu a dus lipsă de finanţare în anii din urmă, a avut un management stabil. Vorbim despre o situaţie foarte diferită de ce am văzut la alte spitale, precum Piatra Neamţ, unde ştim că au fost o mulţime de manageri schimbaţi”.

Cauza probabilă a incendiului declanșat vineri dimineață la Institutul Matei Balș, despre care se vorbește tot mai insistent în spital, ar fi un scurtcircuit care a pornit de la o sursă de încălzire - o aerotermă sau un reșou electric - au declarat pentru HotNews.ro surse din spital. Șocul este cu atât mai mare cu cât Institutul Matei Balș este cel mai modern spital de boli infecțioase din România, însă în ultima perioadă a avut frecvent probleme cu sistemul centralizat de încălzire, la care este conectat: la fel ca mulți alți locuitori ai Capitalei, și pacienții de la Matei Balș au rămas în frig și fără apă caldă.

În urma incendiului izbucnit vineri dimineață, care a cuprins patru saloane, au murit 4 pacienți, 3 dintre ei carbonizați. Alți peste 100 de pacienți au fost transferați în alte pavilioane ale unității medicale și la alte spitale.