Vineri începe etapa a doua a campaniei de vaccinare, fiind definitivată inclusiv lista bolilor cronice stabilite pentru această etapă, fiind trimisă direcțiilor de sănătate publică. În Dolj, vor fi 24 de centre, 12 la Craiova și 12 în județ. La Craiova vor fi demarate procedurile de achiziție pentru frigidere, chiuvete mobile, dozatoare de apă, truse de prim ajutor de urgență, hârtie, tonere, detergenți, dezinfectanți, coșuri de gunoi, săpunuri, seringi, măști, viziere, mănuși, halate etc, scrie Presshub.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dar, vaccinarea începe vineri, iar în județ, fiecare primar face cum îl taie capul, dar toți așteaptă banii de la Guvern. Cu o zi înainte de începerea campaniei, centrele din județ nu erau încă autorizate de DSP. Declarația premierului Florin Cîțu de miercuri seara, i-a pus și mai mult pe jar pe edili, iar aceștia spun că vor face fix cât le permite bugetul localităților. Întrebați cât le permite totuși bugetul, aceștia răspund în cor: “mai nimic”.

Cinci primari, cinci puncte de vedere, cinci soluții la această provocare. Dar toți spun pe aceeași voce că bugetul local nu va suporta cheltuielile cu campania de vaccinare, pentru că nu sunt bani. Primarii așteaptă bani de la Guvern, dar nici Guvernul nu pare a se grăbi foarte tare.

Recunoscută ca bazin legumicol în toată ţara, comuna Moţăţei a devenit în ultimii ani renumită pentru cât de muncitori sunt localnicii. În toamnă, au schimbat primarul și l-au ales pe social-democratul Răzvan Mărgelu. Acesta s-a ocupat de amenajarea centrului de vaccinare care se găsește la dispensarul din localitate. Primarul spune că financiar nu se descurcă cu această campanie, doar logistic, adică, cu locația.

“Noi ar trebuie să asigurăm lunar câte 5 miliarde lei vechi pentru personal. Ceea ce nu se poate. Avem pe liste în jur de 7000 de persoane care ar trebui să se vaccineze. Desigur, nu doar din Moțăței, ci și din localitățile arondate. Avem nevoie de 16 asistenți, 5 medici, plus personalul auxiliar, cel care se ocupă de tablete. Am înțeles că noi ar trebui să plătim tot acest personal. Așteptăm Ordonanța de Guvern să vedem dacă ne dau banii. Nu pot primăriile să suporte așa ceva, o astfel de cheltuială. Noi, la Moțăței, avem cam 1500 de persoane care ar trebui să se vaccineze acum, în etapa a doua, nu știm câți vor să se vaccineze. Cred că domnul Boc a avut dreptate să se revolte. Nu avem banii necesari. Centrul în sine este pregătit. Trebuie să mai luăm două frigidere, din banii comunei. Dar nu avem cadrul legal. Legea nu ne dă voie să facem dotări pentru centrul ăsta de vaccinare…“

Citește continuarea pe presshub.ro.